Κι όμως, βρέθηκε επιτέλους σημείο σύγκλισης των κομμάτων στη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Κατά τη διάρκεια των σχετικών συνεδριάσεων στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες είχαν παρατηρηθεί μεγάλες διαφωνίες, ωστόσο στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης καταγράφηκε ευρύτατη συναίνεση στην ανάγκη αναθεώρησης των άρθρων 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών και 62 περί βουλευτικής ασυλίας.
Αναφορικά με το «αμαρτωλό» άρθρο 86, οι βουλευτές συμφώνησαν στην ανάγκη απάλειψης της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να δοθεί σαφές μήνυμα ότι «όσοι βάζουν το δάχτυλο στο μέλι θα τιμωρούνται».
Σημειώνεται ότι σήμερα οι υπουργοί και οι υφυπουργοί τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης, αφού όποιο αδίκημα τελούν στη διάρκεια των υπουργικών καθηκόντων τους παραγράφεται σε σύντομο διάστημα μετά τις εκλογές, καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η δίωξη μπορεί να γίνει μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικώς η επιτροπή συζήτησε να απαλειφθεί πλήρως η παράγραφος, με σκοπό την εξομοίωση της αποσβεστικής προθεσμίας με αυτή που ισχύει στον Ποινικό Κώδικα -πέντε χρόνια για πλημμελήματα και 15 για κακουργήματα-, ωστόσο τελικώς αποφασίστηκε να βρεθεί μια άλλη διατύπωση που να παραπέμπει σε εκτελεστικό νόμο.
Την ίδια ώρα, παρά το συναινετικό κλίμα που διαμορφώθηκε, η Ν.Δ. διαφώνησε με την προσθήκη ερμηνευτικής διάταξης στο άρθρο 86, που αποτελεί πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι θέτει ζήτημα αναδρομικότητας της ρύθμισης, χαρακτηρίζοντας «εξόχως προβληματική και επικίνδυνη» την εκ των υστέρων ποινική δίωξη υπουργών, καθώς μπορεί να δημιουργήσει πολιτικό περιβάλλον ρεβανσισμού.
Υπενθυμίζεται ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ. είχε καταψηφίσει την προσθήκη της ερμηνευτικής διάταξης, με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει ότι η εν λόγω προσθήκη απλώς ξεκαθαρίζει ότι για αδικήματα, όπως η δωροδοκία, δίωξη δεν ασκεί η Βουλή, αλλά η Δικαιοσύνη. Είχε καταγγείλει, μάλιστα, ότι η Ν.Δ. «προσπαθεί απεγνωσμένα να περισώσει από τις ποινικές τους ευθύνες στελέχη της που κατηγορούνται για αξιόποινες πράξεις».