Παρά το γεγονός ότι στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αμφισβητήθηκε εσωκομματικά και η κοινοβουλευτική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας ήταν δεδομένη, αν οι ψηφοφόροι τού δώσουν μία ακόμα τετραετία, είτε με κυβέρνηση συνεργασίας είτε με αυτοδυναμία, δεν θα έχει τόση άνεση κινήσεων, καθώς:
- Η αυτοδυναμία θα είναι οριακή, ενός έως τριών βουλευτών το πολύ, που σημαίνει ότι όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να είναι «ορκισμένοι φίλοι» του Κ. Μητσοτάκη για να διατηρήσει αλώβητη την κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε όλη την τετραετία.
- Το ίδιο ισχύει, σε μεγαλύτερο βαθμό, ακόμα αν σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με άλλο κόμμα, που σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, δυσαρεστώντας τους βουλευτές του.
- Και, φυσικά, στη δεύτερη τετραετία η δυσαρέσκεια κομματικών και ψηφοφόρων εκδηλώνεται με μεγαλύτερη άνεση, η διάθεση αποκαθήλωσης είναι πιο εμφανής και οι απαιτήσεις πολύ περισσότερες από τους ψηφοφόρους.
Πάντως, οι «γαλάζιοι» βουλευτές είναι ήδη σε θέση μάχης για τις εκλογές του 2023, καθώς, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, θα είναι όλοι ξανά υποψήφιοι, ενώ σε μεγάλο ποσοστό η Ν.Δ. έχει προχωρήσει στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων της και με νέα ονόματα. Την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ο πρωθυπουργός την έχει αναθέσει στον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλο Μαρινάκη, στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τον συνεργάτη του, Θανάση Νέζη, ενώ η εντολή του -λόγω όλων των παραπάνω- είναι να ελεγχθούν καλά τα βιογραφικά και οι επαγγελματικές δραστηριότητες των νέων υποψηφίων για να αποφευχθούν υποψήφιοι τύπου Πάτση, αλλά και να πέσει το βάρος σε νέα στελέχη, πιστά στον πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα ο ίδιος δεν διστάζει -κάτι πρωτόγνωρο, αφού δεν το έχει κάνει ποτέ κανένας πρωθυπουργός- να δίνει εδώ κι έναν χρόνο απευθείας το χρίσμα σε ορισμένους «εκλεκτούς» του, πριμοδοτώντας τους έναντι των άλλων υποψηφίων. Μέχρι στιγμής, με αυτόν τον τρόπο έχει χρίσει υποψηφίους τους πασοκογενείς Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Δυτικός Τομέας Αθήνας), Τάκη Θεοδωρικάκο (Νότιος Τομέας), ο οποίος κονταροχτυπιέται με τον Κώστα Κυρανάκη, άλλοτε εκλεκτό του πρωθυπουργού, Αννα Ροκόφυλλου (Α’ Αθήνας), Σοφία Νικολάου στην Εύβοια, την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης έχει ανακοινωθεί ότι με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της γυναικείας παρουσίας στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στις εκλογές του 2023, στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας θα βρίσκονται η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου (στην Α’ Πειραιώς), η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα στη Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη (Αν. Αττική).
Για το Επικρατείας ακούγεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης, εκ των έμπιστων προσώπων του πρωθυπουργού. Εντονα «παίζει» για το Επικρατείας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης -σε συνδυασμό με το σενάριο να αναλάβει στην προεκλογική ευθεία εκπρόσωπος Τύπου-, δεδομένου ότι θεωρείται ο πιο επιτυχημένος υπουργός, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προβάλλει «το ψηφιακό κράτος» ως «το 10 το καλό» του κυβερνητικού έργου. Αν δεν είναι στο Επικρατείας, θα είναι στην Α’ Αθηνών.
Αθήνα, Πειραιάς και Θεσσαλονίκη
Για την Α’ Αθήνας ακούγεται και το όνομα του Σπύρου Καρανικόλα, πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που εναλλακτικά παίζει και στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Από τoν χώρο της Αυτοδιοίκησης θα είναι υποψήφιος ο Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος έχει ήδη προαναγγείλει την υποψηφιότητά του.
Στο Βόρειο Τομέα Αθηνών ακούγονται τα ονόματα δύο γυναικών γιατρών, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα και της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη. Στην περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής υποψήφιοι θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο δικηγόρος Γιάννης Σαμέλης.
Στην Α’ Πειραιώς έχει ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνας Μιχαηλίδου και έχει «κλειδώσει» και αυτή του πρώην υποψήφιου δημάρχου Νίκου Βλαχάκου. Στη Β’ Πειραιώς, εκτός από τους πολιτευτές, νέο πρόσωπο στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο αφρικανικής καταγωγής ομογενής και μέλος της Π.Ε. της Ν.Δ. Σπύρος Χαμπαμπιμάνα, ενώ εκ νέου υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, αλλά και οι υποψήφιοι του 2019 Γιώργος Βρεττάκος, Χριστίνα Τσιλιγκίρη και Μιχάλης Λιβανός.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η υποψηφιότητα της ευρωβουλευτού Μαρίας Σπυράκη, ενώ συζητείται και η υποψηφιότητα ενός πρώην βουλευτή και υφυπουργού, του Γιώργου Ορφανού.
Ηπειρωτική Ελλάδα, Μακεδονία και νησιά
Στην Αχαΐα παίζει το όνομα του αντιπεριφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου, ενώ στην Ηλεία ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, που επί Σημίτη είχε προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ και με τον οποίο έχει ακόμα στενές φιλικές σχέσεις. Ερώτημα παραμένει αν θα είναι ξανά υποψήφιος ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας, που ασκεί συχνά κριτική στην κυβέρνηση. Νέος υποψήφιος φέρεται ο Νίκος Καλάκος.
Στην Αρκαδία έχει γραφτεί για τον αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Λαμπρόπουλο, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία λέγεται ότι θα είναι υποψήφιος ο Γιώργος Σταμάτης, γιος πρώην βουλευτή και εγγονός του παλιού πολιτικού και υπουργού στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά το 1974 Γιώργου Σταμάτη. Στα Γρεβενά, έδρα του διαγραφέντος για το σκάνδαλο με την εισπρακτική Ανδρέα Πάτση, θα διεκδικήσει την εκλογή του ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Φωλίνας.
Στα Χανιά θα διεκδικήσει μία θέση στη Βουλή ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης στις αυτοδιοικητικές του 2019, ενώ στο Ηράκλειο θα είναι υποψήφιος ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, ανιψιός του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Στη Λέσβο ακούγονται ο δημοσιογράφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Ιάσων Πιπίνης, καθώς και ο πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Στην Κεφαλλονιά έχει ανοίξει βηματισμό ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.
Οι «ειδικές» περιπτώσεις Καραμανλή, Σαμαρά και Αβραμόπουλου
Εντελώς ξεχωριστές είναι οι περιπτώσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Στο Μέγαρο Μαξίμου η αλήθεια είναι ότι δεν εισπράττουν ευχάριστα τις πληροφορίες ότι ο κ. Καραμανλής σκέφτεται ενδεχομένως να μην είναι υποψήφιος.
Ο κ. Σαμαράς, από την άλλη, θα είναι ξανά υποψήφιος. Ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί, επιθυμεί να είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τον θέλει στην Α’ Αθηνών.