Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το… ματς κορυφής ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα για τις υποκλοπές, με τον πρωθυπουργό να απολογείται -επιτέλους- για τα έργα και τις ημέρες του παράκεντρου που είχε στηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κατά πολιτικών αντιπάλων, υπουργών της κυβέρνησής του, δημοσιογράφων, αλλά και επιχειρηματιών.
Οι δυο άντρες δίνουν ραντεβού στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, όποτε εισάγεται το περιβόητο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί τη θεσμική απάντηση στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς καλύπτει τα νομικά κενά που υπάρχουν.
Μπορεί το νομοσχέδιο Γεραπετρίτη – Τσιάρα να κατατέθηκε στη Βουλή ελαφρώς διαφοροποιημένο σε σχέση με την εκδοχή της διαβούλευσης, ωστόσο δεν έχουν ικανοποιηθεί τα βασικά αιτήματα της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει πως όχι μόνο επί της ουσίας νομιμοποιούνται οι παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων, αλλά και πως μπαίνει οριστική ταφόπλακα στη διερεύνηση της υπόθεσης της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Κι αυτό διότι με το νομοσχέδιο προτείνεται η ενημέρωση του θύματος της παρακολούθησης μετά την πάροδο τριών ετών από την παύση της και υπό την προϋπόθεση ότι δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση. Επιπλέον, η διάταξη δεν έχει αναδρομική ισχύ.
Αντιπαράθεση
Το παραπάνω άρθρο είναι το βασικό σημείο αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς, όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου αλλά και η Χαριλάου Τρικούπη, οι εκλογές θα γίνουν χωρίς να έχει πέσει φως στην όλη υπόθεση.
Η κυβέρνηση αντιτείνει πως η τριετία είναι «ο βέλτιστος χρόνος», επιμένοντας μέχρι τέλους στη διάταξη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας υποστήριξε πως αντλούνται οι καλύτερες δυνατές πρακτικές από την Ευρώπη, λέγοντας πως σε χώρες όπως η Ισπανία και η Αγγλία δεν προβλέπεται καν ενημέρωση του θιγόμενου.
Υπεραμύνθηκε δε των βελτιώσεων που προέκυψαν μετά τη διαβούλευση που αφορούν, ανάμεσα στα άλλα, τον περιορισμό του ορισμού των «λόγων εθνικής ασφάλειας» για την άρση του απορρήτου, αλλά και τον εξορθολογισμό του καταλόγου των εγκλημάτων που δικαιολογούν άρση του απορρήτου (εγκλήματα ιδιαίτερης απαξίας).
Ακόμη, συστήνεται Ενοποιημένο Κέντρο Αναφοράς Κυβερνοασφάλειας με σκοπό την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών. Μπορεί ο αρμόδιος υπουργός να εμφανίστηκε ανοιχτός σε ενδεχόμενες αλλαγές, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως οι βασικές διατάξεις θα παραμείνουν ως έχουν, με ελάχιστες ίσως διαφοροποιήσεις που δεν θα αλλάζουν όμως την ουσία.
Η Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον για δύο βασικούς λόγους. Αφενός για τη μετωπική, όπως αναμένεται, σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα, ύστερα από τόσες εβδομάδες αναμονής.
Επίκαιρες ερωτήσεις
Ούτε μία, ούτε δύο, συνολικά πέντε επίκαιρες ερωτήσεις κατέθεσε στον πολιτικό του αντίπαλο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον να έρθει στη Βουλή και να απαντήσει για την υπόθεση των υποκλοπών, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου πάντοτε αρνιόταν, λέγοντας πως όλα θα ειπωθούν στην Ολομέλεια, κατά την ψήφιση του επίμαχου σχεδίου νόμου.
Η ώρα αυτή έφτασε. Αφετέρου τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στη συζήτηση στη Βουλή και λόγω του εσωκομματικού προβλήματος της Νέας Δημοκρατίας.
Η ακρόαση του Γρηγόρη Δημητριάδη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την περασμένη εβδομάδα στάθηκε αφορμή για να αναδειχθεί σε όλο της το μεγαλείο το η σοβούσα κρίση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με τη Ν.Δ. να προχωρά σε αδιανόητες μεθοδεύσεις προκειμένου να μη φανεί η διαφοροποίηση του Κώστα Τζαβάρα και της Ολγας Κεφαλογιάννη.
Στη μεν περίπτωση του βουλευτή Ηλείας το Μαξίμου αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες να τον «παραιτήσει» και να τον βγάλει εκτός της συνεδρίασης προκειμένου να μη σταθεί εμπόδιο στα «γαλάζια» σχέδια, που δεν ήταν άλλα από τη συνέχιση της συγκάλυψης. Και ο Κώστας Τζαβάρας, βεβαίως, προκάλεσε συζητήσεις με τα μπρος πίσω του.
Από τη μία υποστήριξε πως έκανε πίσω προκειμένου να μην πάει κόντρα στο κόμμα του και του δημιουργήσει προβλήματα, και από την άλλη, μετά την επίμαχη συνεδρίαση δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως δεν ήταν άρρωστος, όπως γράφτηκε, και πως απλώς δεν ήθελε να οπισθοχωρήσει από το πιστεύω του και γι’ αυτό δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση.
Αραγε, τι θα ψηφίσει ο Κώστας Τζαβάρας σε ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα αιτηθεί η αντιπολίτευση επί του νομοσχεδίου;
Πονοκέφαλος για το Μαξίμου η στάση της Κεφαλογιάννη
Οσο για την Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία επίσης έχει εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες της επί των κυβερνητικών χειρισμών στο σκάνδαλο των υποκλοπών, τασσόμενη -μεταξύ άλλων- ανοιχτά κατά του απορρήτου, η Ν.Δ. φρόντισε την περασμένη εβδομάδα να μη διαφανεί τυχόν διαφοροποίησή της. Κι αυτό διότι, μέσω ενός αν μη τι άλλο εμπνευσμένου τρικ, η ψηφοφορία για τη μυστική συνεδρίαση και τη βίαιη προσαγωγή των επιχειρηματιών που δεν προσήλθαν στη Βουλή έγινε μόνο διά εγέρσεως όσων συμφωνούσαν με την πρόταση της αντιπολίτευσης και κάπως έτσι δεν αποτυπώθηκαν τα «κατά» και τα πιθανόν «παρών». Οι προβολείς πλέον στρέφονται σε ενδεχόμενη παρέμβαση της Ολγας Κεφαλογιάννη στη συζήτηση, αλλά και στην ψήφο της, αν ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία.
Πάντως, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβερνώσας παράταξης να κλείσει, μέσω της συζήτησης του νομοσχεδίου, το θέμα των υποκλοπών. Οπως λένε «γαλάζια» στελέχη, με την ψήφιση της νομοθετικής πρωτοβουλίας των Γεραπετρίτη – Τσιάρα θα μπει τελεία, καθώς θα δοθούν οι όποιες απαντήσεις από την κυβερνητική πλευρά. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου πάντως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο ή μάλλον χωρίς τον Τύπο, που επιμένει να αναζητεί την αλήθεια και να κάνει αποκαλύψεις.