Η Βραζιλία έχει 55 φορές περισσότερο πληθυσμό από την Κροατία. Είναι η 6η πολυπληθέστερη χώρα στη Γη και η «Χράσκα» όπως προφέρεται η 130η. Παράλληλα είναι η 126η σε έκταση και η αντίπαλός της στο Μουντιάλ η 5η.
Κι όμως αυτός ο λαός των 3,8 εκ. ανθρώπων που έχει μάθει να ζει δίνοντας μάχες για την επιβίωση έδωσε στο Κατάρ τη δική του μάχη για την ποδοσφαιρική επιβίωση.
Και την κέρδισε!
Απέκλεισε τη Βραζιλία στα πέναλτι (4-2) δημιουργώντας τη μεγαλύτερη σήμερα έκπληξη στο Μουντιάλ, περιμένοντας την Τρίτη Αργεντινή ή Ολλανδία για μια θέση (ξανά) στον τελικό. όπως το 2018
Ο Νεϊμάρ είχε ανοίξει το σκορ στο 116′.
Άλλαξε την μπάλα με τον Ροντρίγκο και τον Λούκας Πακετά – κι επιτέλους – την έστειλε σγτα δίχτυα.
Απολαύστε το
Μια φορά ανοίχτηκε η Βραζιλία, δέχτηκε γκολ. Ήταν στο 119′ όταν στο Ρίο, το Σάο Πάολο, την Μπραζίλια, όλη στη Βραζιλία ήταν έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν!
Στη διαδικασία των πέναλτι οι Κροάτες βρήκαν τέσσερις φορές στόχο, ενώ οι αντίπαλοί τους έχασαν το πρώτο (Ροντρίγκο, έδιωξε ο Λιβάκοβιτς) και το τέταρτο (δοκάρι ο Μαρκίνιος). Πέμπτο δεν χρειάστηκε να χτυπηθεί.
Ο Ζλάτκο Ντάλιτς θύμησε προπονητή μπάσκετ. Άλλαξε τη διάταξη της ομάδας του, έδωσε χώρο στους αντιπάλους κι έστησε… παγίδες. Περίμενε να τους παρασύρει ο ενθουσιασμός, να ξεχυθούν για ένα δεύτερο γκολ. Το σχέδιο πέτυχε. Στη μοναδική αργή επιστροφή οι παίκτες του βρήκαν χώρο και δίχτυα!
Το πρώτο μέρος ήταν σεμινάριο υποδειγματικής άμυνας και από τις δύο ομάδες. Με σφιχτές άμυνες που έκλειναν τους διαδρόμους σε κάθε επιθετική πρωτοβουλία, αλλά και… ομηρικές μάχες για την κατοχή της μπάλας που είχαν ως αποτέλεσμα οι Ντανόλο (25′) και Μπρόζοβιτς (31) να δουν την κίτρινη κάρτα. Η Κροατία κοίταξε στα… μάτια την αντίπαλό της. Το δείχνει και η κατοχή μπάλας που οριακά ήταν υπέρ των Βραζιλιάνων (51% με 49%). και σχεδόν μοιρασμένες οι επιθέσεις (20 με 14 υπέρ της σελεσάο).
Ίδια εικόνα και στο β΄ μέρος. Οι αλλαγές του Τίτε που άλλαξε τους ακραίους για να βοηθήσει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών του δεν απέδωσαν. Ήταν φανερό ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, αλλά η συνοχή των Κροατών που χαλούσε τις επιθετικές προσπάθειες της Κροατίας. Κι όσες φορές το κατάφεραν ήταν εκεί ο τερματοφύλακας Λιβάκοβιτς που έχει βαλθεί να γίνει όχι μόνο ο καλύτερος τερματοφύλακας του τουρνουά, αλλά κι ένας από τους καλύτερους – γενικά – σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η διαδικασία των πέναλτι…
Κροατία: Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα 110′ Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114′ Όρσιτς), Κόβατσιτς (106′ Μάγερ), Πάσαλιτς (72′ Βλάσιτς), Κράμαριτς (72′ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς
Βραζιλία: Άλισον, Μιλιτάο (106′ Σάντρο), Μαρκίνιος, Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106′ Φρεντ), Καζεμίρο, Ραφίνια (56′ Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64′ Ροντρίγκο), Ρισάρλιζον (84′ Πέντρο).