Με συνταγή κορωνοϊού ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει η παγκόσμια κοινότητα την πρόκληση της εποχικής γρίπης, η οποία αρχίζει σίγα σιγά να δείχνει τα δόντια της, ύστερα από δύο χρόνια απουσία λόγω της πανδημίας. Οι μεγάλες εταιρίες φαρμάκων αναμένεται να βάλουν μπροστά τις μηχανές, ώστε να παραγάγουν νέα εμβόλια, τα οποία θα είναι πιο αποδοτικά και θα μπορούν να προφυλάξουν σε μεγαλύτερο βαθμό, τόσο στο επίπεδο της βαριάς νοσηλείας όσο όμως και της θνησιμότητας.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science», μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των Ηνωμένων Πολιτειών σχεδιάζει ένα νέο mRNA εμβόλιο μιας δόσης που ενισχύει την ανοσία έναντι των 20 γνωστών υποτύπων του ιού της γρίπης. Το εμβόλιο αυτό μάλιστα έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε προκλινικά μοντέλα και αναμένεται να δοκιμαστεί πολύ σύντομα σε ανθρώπους. Σε καμία περίπτωση όμως τα νέα εμβόλια δεν αναμένεται να εμποδίσουν την διασπορά του ιού ή να εξαφανίσουν την εποχική γρίπη, όπως επισημαίνεται από Ελληνες επιστήμονες.
Ο λόγος για τον οποίο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί στην ανάγκη ενός νέου εμβολίου σχετίζεται άμεσα με τα χαμηλά ποσοστά προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης. Η πρόληψη της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης -σε επίπεδο ανοσοποίησης του πληθυσμού- υστερεί σημαντικά σε σχέση με τον κορωνοϊό, καθώς τα εμβόλια που προλαμβάνουν τη νόσηση αλλά και την εισαγωγή σε νοσοκομείο δεν ξεπερνούν σε αποτελεσματικότητα το 50%, ενώ του κορωνοϊού ξεπέρασαν στις αρχές το 85%.
Κατηγορηματικοί οι επιστήμονες ως προς την αναγκαιότητα εμβολιασμού
Οι επιστήμονες ωστόσο είναι κατηγορηματικοί ως προς την αναγκαιότητα εμβολιασμού, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων αλλά και των μικρών παιδιών. «Το εμβόλιο είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τόσο τους οικείους μας όσο και τον εαυτό μας, και ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός είναι επιβεβλημένος» είναι το μήνυμα της συντριπτικής πλειονότητας των επιστημόνων της χώρας.
«Εχουμε 4-5 φορές περισσότερη γριπώδη συνδρομή σε σχέση με πέρυσι. Τα παιδιά χρειάζονται ήπια αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντιπυρετικά», τόνισε στη δημόσια τηλεόραση ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, συστήνοντας ωστόσο ψυχραιμία. Από τη πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ Παρασκευή Κατσαούνου συνέστησε εμβολιασμό και μάσκες όπου υπάρχει ιδιαίτερος συνωστισμός και προσοχή στις ευάλωτες ομάδες, καθώς, όπως είπε: «Εχουμε έξαρση ιογενών λοιμώξεων, συγκεκριμένα κορωνοϊού, γρίπης και RSV, κυρίως στα παιδιά, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό».
Κατηγορηματική ως προς την ανάγκη εμβολιασμού ήταν και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τους ευπαθείς, καλώντας τους να εμβολιαστούν αμέσως.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 48/2022 (28 Νοεμβρίου έως 4 Δεκεμβρίου 2022) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν αύξηση (41,5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ωστόσο τα χειρότερα φαίνεται πως είναι μπροστά μας, καθώς, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αθανάσιο Τσακρή, «τα επόμενα δύο χρόνια θα υπάρχουν εξάρσεις αναπνευστικών ιών, μέχρι να επανέλθει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε κανονικότητα».