Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι, αφού οι ΗΠΑ έκλεισαν την «πόρτα» στην Τουρκία για εισβολή στη Συρία, ξαναθυμήθηκαν ο Ερντογάν και οι περί αυτόν την Ελλάδα.
- Σάββας Καλεντερίδης
Τη φορά αυτή η Τουρκία είναι περισσότερο επιθετική από ποτέ στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Γιατί; Επειδή από το… γαϊτανάκι των διεκδικήσεων εναντίον της Ελλάδας είναι το μόνο θέμα στο οποίο η Τουρκία μπορεί να επικαλεστεί διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Ολες οι άλλες διεκδικήσεις της παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.
Αρα, ανεβάζοντας τους τόνους στο μόνο θέμα για το οποίο μπορεί να επικαλεστεί το Διεθνές Δίκαιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει δίκιο, η Τουρκία προσπαθεί να στριμώξει την Ελλάδα, αφού σε διεθνές επίπεδο η τουρκική διπλωματία έχει δουλέψει χρόνια τώρα και μετρά αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που της δίνουν ένα δίκιο για τις απόψεις της περί αποστρατιωτικοποίησης.
Τι επιδιώκει επί της ουσίας η Αγκυρα; Ανεβάζοντας τους τόνους και με ευθείες και απροκάλυπτες απειλές εναντίον της Ελλάδας, ότι, αν δεν αποσύρει τα στρατεύματα, θα επιτεθεί στα νησιά, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην Ουάσινγκτον και στις Βρυξέλλες, όπου η έδρα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι -ΗΠΑ και ΝΑΤΟ- το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα τώρα, είναι ένας πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας που θα τίναζε στον αέρα την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Για να μην προκύψει ένα τέτοιος πόλεμος το 1974, εξαιτίας της εισβολής, η CIA είχε δέσει «χειροπόδαρα» όλους τους αξιωματικούς και πολιτικούς που θα μπορούσαν να δώσουν εντολή να ανοιχτεί πυρ από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις εναντίον των τουρκικών.
Γι’ αυτό λέμε ότι στην Κύπρο δεν έγινε πόλεμος, αλλά παράδοση του νησιού στους Τούρκους. Όσον αφορά το σήμερα, ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος, ενώ είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα ήταν δώρο Θεού για τη Ρωσία, ενώ η διάλυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ αυτή τη χρονική στιγμή θα προκαλούσε ένα τεράστιο κενό και πιθανόν αλλαγή ισορροπιών παγκόσμιας σημασίας.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Είναι δυνατόν η Αγκυρα να επιδιώκει έναν πόλεμο με την Ελλάδα που σημαίνει πράσινο φως από τις ΗΠΑ; Είναι δυνατόν η Τουρκία, η οποία, αφού είχε αρχίσει αεροπορικούς βομβαρδισμούς και είχε ολοκληρώσει όλες τις στρατιωτικές προετοιμασίες για να εισβάλει στη Συρία, ακύρωσε την επιχείρηση «Γαμψό σπαθί», να προετοιμάσει και να υλοποιήσει μια επιχείρηση εναντίον της Ελλάδας, αν δεν ανάψει πράσινο φως από την Ουάσινγκτον, κάτι που θα πρέπει να θεωρούμε αδύνατον την περίοδο αυτήν;
Ομως οι Τούρκοι αξιωματούχοι μπορεί να είναι πολλά, αλλά ανόητοι δεν είναι.
Κάτι επιδιώκουν. Ας δούμε τι είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το θέμα που έχει προκύψει με τις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας: Δουλεύουμε και με την Ελλάδα και με την Τουρκία για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Οι ΗΠΑ προτρέπουν οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων να επιλύονται με διπλωματικό τρόπο, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σχετικά με τις απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εναντίον της Ελλάδας. Αρα, αυτό που επιδιώκει η Τουρκία είναι να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τον διάλογο που θα επακολουθήσει, που θα της επιτρέψει να βάλει όλο και περισσότερες διεκδικήσεις στο τραπέζι, υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης.
Να είμαστε έτομοι.