Απροστάτευτοι απέναντι στην εποχική γρίπη νιώθουν χιλιάδες γονείς μικρών παιδιών σε όλη τη χώρα, καθώς τα παιδιατρικά νοσοκομεία ασφυκτιούν, ενώ τα βασικά αντιπυρετικά σιρόπια, αντιβηχικά αλλά και οι αντιβιώσεις έχουν κάνει φτερά από τα ράφια των φαρμακείων.
Αποτέλεσμα, οι γονείς να αναγκάζονται να επισκέπτονται το ένα φαρμακείο μετά το άλλο ώστε να βρουν το φάρμακο που τους έχει συστήσει ο παιδίατρος. «Depon, Panadol, Aerolin, Xozal, Atarax και άλλα σιρόπια ή αντιπυρετικά είναι δυσεύρετα» εξήγησε στη «δημοκρατία» φαρμακοποιός από το κέντρο της Αθήνας.
«Ζούμε τις χειρότερες ελλείψεις όλων των εποχών. Ειδικά τα εφημερεύοντα φαρμακεία υποφέρουν, καθώς οι πολίτες ψάχνουν αντιπυρετικά ή αντιβηχικά σιρόπια από το ένα εφημερεύον φαρμακείο στο άλλο» είπε στην «Espesso» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Ο κ. Λουράντος, μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη παρέμβασης της ελληνικής Πολιτείας σε δύο επίπεδα. «Αντιλαμβανόμαστε τις ελλείψεις σε πρώτη ύλη, όμως αυτό σε μια σύγχρονη κοινωνία δεν επιτρέπεται. Η Πολιτεία πρέπει να παρέμβει, πρώτον, για τις ελλείψεις και, δεύτερον, να εξηγήσει στον κόσμο την ισοδύναμη δράση των γενόσημων φαρμάκων σε σχέση με τα πρωτότυπα που λείπουν από την αγορά» προσέθεσε ο κ. Λουράντος.
Πάρα πολλά τα περιστατικά
Τα χειρότερα όμως φαίνεται πως βρίσκονται μπροστά, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται η διάχυση της γρίπης να κορυφωθεί στην ελληνική κοινωνία. Η Ματίνα Παγώνη είπε ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου η γρίπη παρουσιάζει έξαρση, καθώς είναι οι μήνες που κάνει κυρίως την εμφάνισή της. Επισήμανε, επίσης, ότι είναι πάρα πολλά τα περιστατικά, διότι όσο φορούσαμε μάσκα για τον κορονοϊό προστατευόμασταν κι από τη γρίπη, ενώ ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης τόνισε πως «πρώτη φορά βλέπουμε τόσα μικρόβια, ιούς και βακτήρια μαζί και τόσο νωρίς».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας (ΕΠΕ) Ανδρέας Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ακόμα μια φορά πως θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της γρίπης όλα τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και να κάνουν το διπλό self test (γρίπης – Covid) στο σπίτι, για έγκαιρη διάγνωση και λήψη αντιιικής αγωγής.