Ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «myProperty» και χωρίς δικαιολογητικά, θα υποβάλλονται από την 1η Ιανουαρίου 2023 οι χρηματικές γονικές παροχές-δωρεές έως το ποσό των 800.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για τις χρηματικές δωρεές από τους γονείς στα παιδιά και τα εγγόνια με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής προβλέπεται απαλλαγή από την υποχρέωση επισύναψης δικαιολογητικών που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή με την ηλεκτρονική δήλωση.
Το παρασκήνιο
Αξίζει να σημειωθεί πως, μετά και την παρέμβαση της «δημοκρατίας» ότι πίσω από το πλαίσιο για δωρεές με μετρητά θα μπορούν να γίνουν «περίεργες» μεταφορές ποσών, στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2021, δηλαδή λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου μέτρου, η ΑΑΔΕ προχώρησε σε διευκρινίσεις με εγκύκλιο που εξέδωσε, ότι για όσους γονείς θέλουν να κάνουν δωρεά στα παιδιά τους μετρητά η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπέζης, κλείνοντας άρον άρον το «παράθυρο» φοροδιαφυγής.
Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, το οικονομικό επιτελείο με νέα τροπολογία χαλάρωσε και πάλι το πλαίσιο, αφήνοντας τεράστια περιθώρια για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων για τις χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές, καθώς επέτρεψε να πραγματοποιούνται με μετρητά και όχι μέσω τραπέζης, όπως όριζε ο νόμος. Συγκεκριμένα όρισε πως, ακόμη και στην περίπτωση που οι γονικές δωρεές πραγματοποιούνται με ανάληψη μετρητών από τον λογαριασμό του δωρητή και κατάθεση του ίδιου ποσού στον λογαριασμό του δωρεοδόχου, θα ισχύει το αφορολόγητο, και μάλιστα, για το όριο των 800.000 ευρώ, θα πρέπει η κατάθεση των μετρητών στον λογαριασμό του δωρεοδόχου να έχει πραγματοποιηθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ανάληψης του χρηματικού ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή.
Υπενθυμίζεται πως το αφορολόγητο για τις γονικές παροχές έχει αυξηθεί στα 800.000 ευρώ ανά γονέα και ανά παιδί. Πρακτικά, ένας πατέρας θα μπορεί να δώσει χωρίς φόρο ένα ακίνητο ή χρήματα έως και 800.000 ευρώ σε κάθε παιδί. Δικαίωμα γονικής παροχής έχει και η μητέρα, ξεχωριστά από τον σύζυγό της. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε τέκνο της οικογένειας θα μπορεί να λάβει περιουσία έως και 1.600.000 ευρώ αφορολόγητα. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει εξ ημισείας στους δύο γονείς. Να σημειωθεί πως το μέτρο δεν αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αφού πρόκειται για τεράστια ποσά και περιουσίες, που δεν διαθέτει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με το πλαίσιο, κάθε μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου ως παροχή ή δωρεά από γονείς σε παιδιά, από παιδιά στους γονείς ή στα εγγόνια είναι αφορολόγητες για ποσά έως 800.000 ευρώ Από το εν λόγω «ταβάνι» και πάνω θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%. Οι αφορολόγητες γονικές παροχές έως και 800.000 ευρώ αφορούν ακίνητα, μετρητά, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Στο εξής, ένας γονιός για να μεταφέρει χρήματα στα παιδιά του ως γονική παροχή θα μπορεί να το κάνει και με μετρητά, χωρίς όμως να καταθέσει δικαιολογητικά, αφού θα αρκεί η ηλεκτρονική δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myProperty», αρκεί να έχει «σηκώσει» τα χρήματα από τραπεζικό λογαριασμό τις τελευταίες τρεις εργάσιμες ημέρες.