Γάλλοι με αφρικανική κουλτούρα και Μαροκινοί με γαλλική! Όποιος παρακολουθήσει τον αποψινό (ώρα 21.00) δεύτερο ημιτελικό του Μουντιάλ που δίνει εισιτήριο για τον τελικό της Κυριακής μαζί με το ματς θα διαπιστώσει πόσοι λίγοι… Γάλλοι παίζουν στους «τρικολόρ» κι επίσης πόσοι λίγοι… Μαροκινοί στα επονομαζόμενα «λιοντάρια του Ατλαντικού».
Στην εθνική Γαλλίας οι 19 από τους 26 ποδοσφαιριστές έχουν καταγωγή από άλλες χώρες, ενώ στο Μαρόκο οι14 από τους 26 ποδοσφαιριστές της αποστολής έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό!
Η Γαλλία το 1998 που κατέκτησε το Μουντιάλ είχε κυρίως παιδιά μεταναστών για πρωταγωνιστές. Η τότε ηγεσία της χώρας το διαφήμισε ως θρίαμβο της ενσωμάτωσης.
Σήμερα η ενσωμάτωση έχει προχωρήσει ακόμα περισσότερο. Δεν είναι μόνο ότι οι 6 στους 26 της αποστολής αγωνίζονται σε γαλλικές ομάδες, αλλά και ότι η συντριπτική πλειοψηφία (19 στους 26) είναι παιδιά μεταναστών. Όλοι πάντως έμαθαν ποδόσφαιρο σε γαλλικές ομάδες.
Ας τους γνωρίσουμε:
*Κιλιάν Εμπαπέ, το μεγάλο αστέρι είναι παιδί Καμερουνέζου που έπαιζε μπάλα στη Γαλλία και Αλγερινής.
*Αξέλ Ντισασί, ο πατέρας είναι από το Κονγκό και η μητέρα του από την Αγκόλα.
*Ζιλ Κουντέ, πατέρας από το Μποενίν και μητέρα Γαλλίδα
*Ματέο Γκεντουζί, πατέρας από το Μαρόκο, μητέρα Γαλλίδα
*Αντουάν Γκριεζμάν, με βασική καταγωγή
*Ορελιέν Τσουαμενί, γονείς από το Καμερούν
*Ουσμάν Ντεμπελέ, πατέρας από το Μάλι, μητέρα από τη Σενεγάλη
*Ρονάλντ Κολό Μουανί, γονείς από το Κονγκό
*Γιουσούφ Φοφανά, καταγωγή από το Μάλι
*Στιβ Μονταντά, γεννήθηκε στην Κινσάσα του Κονγκό. Οι γονείς του μετανάστευσαν στη Γαλλία όταν ήταν δύο χρόνων.
*Γουίλιαμ Σάλιμπα, ο πατέρας του είναι από το Λίβανο, η μητέρα του από το Καμερούν
*Νταγιέ Ουπαμεκανό, καταγωγή από τη Γουινέα – Μπισάου
*Καρίμ Μπενζεμά, ο μεγάλος άτυχος του Μουντιάλ που έχει δηλωθεί, αλλά δεν μπορεί να αγωνιστεί λόγω τραυματισμού έχει καταγωγή από την Αλγερία.
*Κίνγκσλεϊ Κομάν, γονείς από τη Γουαδελούπη
*Λούκας και Τεό Ερναντές, τα αδέλφια που παίζουν στην ίδια θέση έχουν πατέρα Ισπανό, παλιό ποδοσφαιριστή, τον Ζαν Φρανσουά που τα εγκατέλειψε όταν ήταν μικρά. Σήμερα ζει στην Ταϊλάνδη και δεν έχει επαφές μαζί τους.
*Ιμπραχίμ Κονατέ, καταγωγή από το Μάλι
*Εντουάρντο Καμαβινγκά, γεννήθηκε σε στρατόπεδο προσφύγων στην Αγκόλα από γονείς από το Κονγκό. Μετανάστευσε στη Γαλλία με την οικογένειά του όταν ήταν δύο χρόνων.
*Μάρκους Τουράμ, γιός του εμβληματικού ποδοσφαιριστή και ακτιβιστή Λίλαν που είναι από τη Γουαδελούπη. Γεννήθηκε στο Τορίνο όταν ο πατέρας του αγωνιζόταν στη Γιουβέντους.
Στο Μαρόκο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η ομάδα στηρίζεται σε ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Μαροκινούς που αναζήτησαν στην Ευρώπη ένα καλύτερο μέλλον. Εκερί έμαθαν ποδόσφαιρο και αρκετοί έχουν ευρωπαϊκή κουλτούρα. Στους 26 της αποστολής μόλις 12 έχοιυν γεννηθεί στη χώρα, οι άλλοι 14 είναι παιδιά της ξενητιάς. Αυτή ακριβώς η διαφορά ήταν για χρόνια τοι πρόβλημα της ομάδας. Οι «ξένοι» είχαν αναγνώριση, χρήματα, σε αντίθεση με τους «ντόπιους» που τους έβλεπαν ως εμπόιδιο για τη δική τους διεθνή καριέρα. Για πρώτη φορά η ομάδα έχει ένα κοινό στόχο και αυτό οφείλεται στον τεχνικό Ουαλίντ Ρεγκραγκί, πρώτην ποδοσφαιριστή με διεθνή καριέρα που τους έδωσε να καταλάβουν ότι το κοινό καλκό είναι και το καλό για κάθε ποδοσφαιριστή της ομάδας.
Από τους 26 του Μαρόκου μόλις τρεις αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της χώρας. Άλλοι 18 παίζουν σε ευρωπαϊκές ομάδες, δύο σε Σαουδαραβικές κι ένας στο Κατάρ.
Οι 14 ποδοσφαιριστές που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της ομάδας.
*Αμίν Χαρίτ, Ιλίας Σαΐρ, Σελίμ Αμαλάχ, Μπιλάμ ελ Κανούς (Βέλγιο)
*Νουσαΐρ Μαζραουΐ, Σοφιάν Αμραμπατ, Χακίμ Ζίγιες (Ολλανδία)
*Ασράφ Χακίμι, Μουνίρ Μοχαμεντί (Ισπανία)
*Ρομέν Σαΐς, Σοφιάν Μπουφάλ (Γαλλία)
*Γουαλίντ Σεντίρα (Ιταλία)
*Γιασίν Μπόνο (Καναδάς)