Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Πλάνο δέκα σημείων κατά της διαφθοράς η «απάντηση» της Ε.Ε. στο QatarGate

Το νομοσχέδιο πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιανουάριο και έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές λόμπι

Must Read

Εν μέσω ισχυρών κλυδωνισμών από το πολύκροτο σκάνδαλο QatarGate, το Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, όπου, μεταξύ άλλων, παρέχεται ενισχυμένη προστασίας στα «βαθιά λαρύγγια» της Ευρωβουλής.

Όπως αναφέρει σχετικά το «Poltitico», το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία 541 – 2 και τρεις αποχές υπερψήφισε τροπολογία, βάσει της οποίας αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες του Κατάρ, μαζί με την αεροπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με το εμιράτο.

Ειδικότερα, με το Σχέδιο 10 σημείων που ψηφίστηκε σήμερα, το Ευρωκοινοβούλιο «καταγγέλλει, με τον πιο έντονο τρόπο, τις προσπάθειες του Κατάρ να επηρεάσει βουλευτές, πρώην βουλευτές και το προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω πράξεων διαφθοράς, οι οποίες συνιστούν σοβαρή ξένη παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ε.Ε.». «Ακατάλληλα μέσα επιρροής, δωροδοκία και άλλα ποινικά αδικήματα είναι απαράδεκτα», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στο εν λόγω κείμενο.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θα ακυρώσουν όλες τις «προγραμματισμένες επισκέψεις» στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο και φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή στο εμιράτο, ενώ ζήτησαν και την απαγόρευση σε ολόκληρη την Ε.Ε. των πολιτικών δωρεών που γίνονται από χώρες εκτός του ενωσιακού μπλοκ. «Η εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του κοινοβουλίου και το κράτος δικαίου είναι υψίστης σημασίας για τη λειτουργία της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», ανέφεραν οι νομοθέτες στην πρόταση των 10 σημείων, που υποστηρίζεται από έξι πολιτικά κόμματα. «Είναι βασικό να διασφαλίσουμε ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν θα συλληφθούν από ιδιωτικά και εξωτερικά συμφέροντα», υπογραμμίζουν.

Επιπλέον, το ψήφισμα ζητά να διεξαχθεί εσωτερική έρευνα, μία ειδική επιτροπή διαφάνειας και ακεραιότητας και να θεσπιστεί θέση ενός «αφιερωμένου» αντιπροέδρου, υπεύθυνου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της ξένης παρέμβασης. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η Ευρωβουλή ανέστειλε, επίσης, την πρόσβαση όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ, έως ότου οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Το Σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στοχεύει στο να απομακρύνει τη «σκιά» του QatarGate, του χειρότερου σκανδάλου δωροδοκίας στην Ε.Ε. εδώ και δεκαετίες.

Νέο σχέδιο φέρνει τον Γενάρη η Μετσόλα

«Στον απόηχο των καταγγελιών για δωροδοκία που έχουν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, πρόκειται να παρουσιάσει τον Ιανουάριο ένα σχέδιο για να αντιμετωπιστούν τα κενά και οι δυσλειτουργίες που επέτρεψαν να ευδοκιμήσουν η διαφθορά και οι ακατάλληλες πρακτικές λόμπι», αποκάλυψαν στο «Poltitico» δύο άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων.

Το σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας σε όσους αποκαλύπτουν ύποπτες συναλλαγές εντός της συνέλευσης των 705 ευρωβουλευτών. Όπως σχολιάζει, δε, το «Poltitico», «αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ τέτοιας προστασίας για τους πολίτες της Ε.Ε., σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους, και οι καταγγέλλοντες είχαν να αντιμετωπίσουν αντίποινα, επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους».

«Αυτό είναι ένα τεράστιο κενό που πρέπει να καλύψουμε. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε. Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους αυτούς να μας βοηθήσουν να αποκαλύψουμε την εγκληματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ευρωκοινοβουλίου. «Έχουμε δομικό πρόβλημα στην Ευρωβουλή. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων έχει πολλή τεχνογνωσία και επιρροή. Αλλά έχουμε και ομάδες φιλίας που είναι τυχαίες και δύσκολο να ελεγχθούν. Η δήλωση δώρων είναι εθελοντική», σχολίασε έτερος αξιωματούχος.

Προς το παρόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν υποχρεώνει τους λομπίστες που εκπροσωπούν κρατικά συμφέροντα να αποκαλύπτουν τους δεσμούς τους με ένα δημόσιο μητρώο διαφάνειας, ανοίγοντας έτσι ένα τεράστιο παραθυράκι για την επιρροή τους.

«Και μετά έχουμε πρόβλημα με πρώην μέλη του κοινοβουλίου», είπε άλλο άτομο που γνωρίζει το Σχέδιο 10 σημείων, αναφερόμενο στο γεγονός ότι οι πρώην ευρωβουλευτές διατηρούν απεριόριστη πρόσβαση στα κτίρια του Κοινοβουλίου. «Αυτό που θα ελέγχουμε είναι πρώην μέλη που μπαίνουν (στην Ευρωβουλή) για να ασκήσουν πίεση. Η λογική είναι να χάσουν τα προνόμιά τους. Θα έπρεπε ως λομπίστες», πρόσθεσε σχετικά.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This