Δίμηνη άδεια πατρότητας ετοιμάζεται να πάρει ο υπουργός Άμυνας της Φινλανδίας Άντι Καϊκόνεν, τη στιγμή που η χώρα του βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ, με την υπουργό Οικονομικών Ανίκα Σααρίκο, αρχηγό του Κεντρώου κόμματος απ’ όπου προέρχεται ο Καϊκόνεν, να δηλώνει «στηρίζουμε με υπερηφάνεια την απόφαση του».
Ο Καϊκόνεν ανακοίνωσε προχθές Τρίτη μέσω του Twitter ότι από τις 6 Ιανουαρίου θα απουσιάζει από τα καθήκοντά του για δύο μήνες, γιατί θέλει να ασχοληθεί με την ανατροφή του δεύτερου παιδιού του, το οποίο γεννήθηκε τον Ιούλιο. «Τα παιδιά είναι ακόμη μικρά και δεν θέλω να τα θυμάμαι μόνο από τις φωτογραφίες», εξήγησε. Τα καθήκοντα του Καϊκόνεν στο υπουργείο θα αναλάβει προσωρινά ο βουλευτής του Κεντρώου κόμματος Μίκο Σαβόλα.
Olen jäämässä isyysvapaalle tammi-helmikuuksi 6.1. alkaen. Puolustusministerin tehtävät hoitaa tuona aikana toinen henkilö.
Isänmaan turvallisuus tulee tuolloinkin olemaan hyvissä käsissä.
Lapset ovat pieniä vain hetken, ja haluan muistaa sen muutenkin kuin vain valokuvista.
— Antti Kaikkonen (@anttikaikkonen) December 13, 2022
Όπως και στις άλλες σκανδιναβικές χώρες, είναι σύνηθες στη Φινλανδία να παίρνουν οι άνδρες άδεια πατρότητας μετά τη γέννηση του παιδιού τους. Δικαιούνται άδεια 54 ημερών και σχεδόν το 80% κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος, αν και συχνά δεν την χρησιμοποιούν όλη. Οι πολιτικοί, ωστόσο, σπανίως ζητούν άδεια πατρότητας και ο Καϊκόνεν είναι ένας από τους πρώτους. Πάντως, ο πρώην πρωθυπουργός Πάαβο Λιπόνεν ήταν πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, αφού πήρε δύο φορές άδεια πατρότητας, αν και μόνο για λίγες ημέρες.
Via @euronews: NATO for nappies as Finland's defence minister goes on paternity leavehttps://t.co/FelsZH3NjC
— saubana TEN-TEN (@SaubanaKusimo) December 15, 2022
Όσον αφορά σε αυτό καθαυτό το θέμα της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία εγκατέλειψαν την πολιτική ουδετερότητας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον Μάιο υπέβαλαν αίτημα ένταξής τους στη Συμμαχία. Από τα 30 μέλη της, μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία δεν έχουν επικυρώσει ακόμη την ένταξη, με τη δεύτερη να απαιτεί, ως γνωστόν, από τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι να λάβουν σκληρότερα μέτρα εναντίον κουρδικών οργανώσεων τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».