Το «πρόσωπο» για τη στήλη αποφασίζεται πάντα αυθημερόν. Τελευταία στιγμή, πάντα βάσει επικαιρότητας. Για το σημερινό, όμως, η σχετική σύσκεψη κατέληξε γρήγορα, από την… Πέμπτη. «Μέσι» ήταν το όνομα στο τραπέζι. Στην εύλογη ερώτηση «κι αν ο Εμπαπέ πετύχει τρία γκολ και νικήσει η Γαλλία;», επικράτησε τελικά το επιχείρημα «όλος ο πλανήτης θα κλαίει, είτε ο Μέσι κατακτήσει το Κύπελλο είτε το χάσει, αφού είναι το τελευταίο του Μουντιάλ».
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η Αργεντινή νίκησε. Ο Μέσι νίκησε! Αλλωστε, ο «νέος μάγος» Εμπαπέ έβαλε… μόνο τέσσερα γκολ, μαζί με αυτό στα πέναλτι. Αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετά. Ετσι, δίλημμα της ύστατης ώρας δεν τέθηκε.
Ο Μέσι από χθες έχει εκπληρώσει όλες τις ποδοσφαιρικές «αποστολές» του. Είχε κατακτήσει τα πάντα, είχε αποδείξει πολλάκις την αξία του, αλλά του έλειπε το πιο «πολύτιμο» τρόπαιο. Αυτό που τον… εμπόδιζε να θεωρηθεί ισάξιος των Πελέ και Μαραντόνα.
Στο ματς της ζωής του χθες, στην τελευταία του ευκαιρία, έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του, ήταν παθιασμένος όσο ποτέ άλλοτε, ήταν ο ηγέτης που δεν κατάφερνε να γίνει άλλες φορές με τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής. Ακόμα και η εξέλιξη του τελικού θύμιζε τη μεγάλη στιγμή του Ντιέγκο, το 1986, στο Μεξικό.
Κάθε φορά που ο Μέσι βάζει γκολ σηκώνει τα χέρια ψηλά, προς τον ουρανό. Το έκανε και χθες τρεις φορές, δύο στην κανονική διάρκεια, μία στη διαδικασία των πέναλτι. Ηταν τότε, στα 11 του, όταν «έχασε» τη γιαγιά του, Σίλια. Ηταν αυτή που ήθελε ο εγγονός της να γίνει ποδοσφαιριστής απ’ όταν ήταν 4 χρονών κιόλας ο μικρόσωμος Λιονέλ, με την μπάλα να δείχνει μεγαλύτερη μπροστά του.
Επηρεάστηκε τόσο πολύ από τον θάνατό της, που από τότε μεγάλωσε η πίστη του ως καθολικού. Κάθε φορά που σκοράρει, κοιτάει πάνω. Είναι ο φόρος τιμής στη γιαγιά του που χθες τον «καμάρωσε» να κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οπως ο Κέμπες το 1978, όπως ο Μαραντόνα οκτώ χρόνια αργότερα. Πλέον από τις αλάνες του Ροζάριο έφτασε, μέσω Κατάρ, στην κορυφή του Ολύμπου.
Τα παιδικά χρόνια του δεν ήταν εύκολα. Οι γονείς του δεν μπορούσαν να πληρώνουν τα μεγάλα ποσά που απαιτούσαν οι θεραπείες με αυξητικές ορμόνες που συνέστησαν οι γιατροί ώστε να ψηλώσει. Καμία ομάδα στην Αργεντινή δεν μπορούσε να πάρει έναν έστω και ταλαντούχο πιτσιρικά και να μπει σε τέτοια έξοδα.
Το έκανε, όμως, η «πλούσια» Μπαρτσελόνα. Προτού καν καλά καλά γίνει 13 χρονών ο Μέσι χρειάστηκε να μετακομίσει στο εξωτερικό. Η τύχη του ήταν ότι πήγε σε ένα κλαμπ με εκπληκτικές ακαδημίες και αθλητική τεχνογνωσία. Το άστρο του δεν άργησε να λάμψει. Από τα 16-17 του όλος ο κόσμος ήξερε πλέον ότι υποδέχεται τον νέο ποδοσφαιρικό «μεσσία».
Κατακτούσε τίτλους, «μάγευε» με την μπάλα, εξελίχθηκε στον κορυφαίο, όμως πάντα υπήρχε μια εκκρεμότητα. Η προσφορά του στην Εθνική Αργεντινής. Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση περισσότεροι από 45.000.000 Αργεντινοί κρέμονταν πάνω του σαν τσαμπιά, περιμένοντας να καταφέρει ό,τι και ο Μαραντόνα.
Εθνικό βάρος
Μέχρι το Κατάρ, ο Μέσι ποτέ δεν έδειχνε έτοιμος να κουβαλήσει αυτό το εθνικό βάρος. Λύγιζε από την πίεση, εμφανιζόταν νωθρός, σαν να έχανε το μαγικό του ραβδί. Μια φορά πλησίασε, το 2014, αλλά στον τελικό ηττήθηκε από τη Γερμανία. Πέρυσι κατέκτησε το πρώτο του Κόπα Αμέρικα. Οι ελπίδες ενός ολόκληρου λαού αναθάρρησαν. Το Μουντιάλ στο Κατάρ ήταν πια «όλα ή τίποτα».
Θα τα κατάφερνε ο Μέσι να αγωνιστεί σε εφτά παιχνίδια μέσα σε μόλις 26 μέρες; Στα 35 του, οι αμφιβολίες ήταν βάσιμες. Το πρώτο παιχνίδι στο Μουντιάλ ήταν απογοητευτικό. Ναι μεν σκόραρε, αλλά η ομάδα του ταπεινώθηκε από τη Σαουδική Αραβία. Τα ερωτήματα αυξήθηκαν.
Μέχρι που, για πρώτη φορά στην καριέρα του, ο Μέσι έδειξε να αγριεύει. Το σεμνό παιδί που σπάνια λέει κάτι αποκαλυπτικό στις συνεντεύξεις του και δεν κλέβει την παράσταση εκτός γηπέδων σχεδόν ποτέ με την προσωπική του ζωή, εμφανίστηκε με «γυαλισμένο μάτι» στα επόμενα ματς.
Μέχρι και με αντιπάλους του σε συνεντεύξεις Τύπου τα έβαλε. Ακόμα και νοήματα για να ξεσηκωθούν οι θεατές στις εξέδρες έκανε. Χθες, όταν όλοι οι συμπαίκτες του ήταν σοκαρισμένοι κι έδειχναν να τα έχουν χαμένα από τα πρώτα δύο γκολ του Εμπαπέ, αυτός πήρε την μπάλα και μόνος του παραλίγο να κεραυνοβολήσει τη γαλλική εστία στις καθυστερήσεις. Δίνοντας κουράγιο στους διπλανούς του, περνώντας το μήνυμα ότι η παρτίδα δεν ήταν χαμένη.
Από τα επτά ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Μέσι βρήκε δίχτυα στα έξι. Διέλυσε όποιες αμφιβολίες υπήρχαν. Εκανε τάκλιν στο κέντρο του γηπέδου στις καθυστερήσεις. Γύριζε πίσω κι έδιωχνε κόρνερ. Πέτυχε δύο γκολ, προσπάθησε να βάλει κι άλλα. Ο Εμπαπέ έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, αλλά ο Μέσι έκανε την πιο ηγετική εμφάνιση από τότε που πρωτοφόρεσε τη φανέλα της Αργεντινής.
Ο Μέσι τα κατάφερε. Στο τρίτο γκολ έκλαιγε ενώ έτρεχε προς τη σέντρα. Μέσα από πολύ κόπο και βάσανα έφτασε στη μεγάλη δικαίωση. Για τον εαυτό του, την Αργεντινή, το ίδιο το ποδόσφαιρο. Συγκαταλέγεται πια, δικαίως, στους θρύλους!
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής το 1987. Ο πατέρας του έχει ιταλική – ισπανική καταγωγή και η μητέρα του ιταλική. Στα 4 χρόνια του εντάχθηκε στον τοπικό σύλλογο Γκραντόλι και στα 6 του στη Ροζάριο. Στα 10 του διαγνώστηκε με ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα για τις θεραπείας κι έτσι το 2000 μετακόμισε στην Καταλονία όπου είχε συγγενείς, με παρέμβαση της Μπαρτσελόνα. Εκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα σε φιλικό με την Πόρτο του Μουρίνιο στις 16/11/2003. Εκτοτε κατέκτησε 10 πρωταθλήματα, τέσσερα Champions League με τους Καταλανούς, ένα πρωτάθλημα πέρυσι με την Παρί Σ.Ζ., το Κόπα Αμέρικα του 2021. Κι από χθες ένα Μουντιάλ!
Δείτε επίσης:
- Έντυσαν σεΐχη τον Μέσι οι Καταριανοί!
- Ο Μέσι παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά ο διάδοχός του, Εμπαπέ, μπορεί να τον ξεπεράσει!