Σε συνεδρίαση της επιτροπής για την τουρκική Αμυντική Βιομηχανία υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, αποφασίστηκε να προχωρήσει η μαζική παραγωγή τριών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων Tayfun.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε πρόσφατα ότι οι πύραυλοι Tayfun θα έχουν βεληνεκές 1.000 χιλιομέτρων και μπορούν να φτάσουν και στην Ελλάδα (και σε άλλες ευρωπαϊκές, ασιατικές και αφρικανικές χώρες)…
Είναι ο τρόπος της Άγκυρας μάλλον αυτός για να δείξει ότι θέλει… διάλογο με την Αθήνα…
#ismailAvcı1969
Erdoğan'ın rahat durmazsan vururum dediği günden beri; Yunanistan'ı Tayfun Fuzesi korkusu sardı!
Bu durum,dengelerini altüst etti!
Yunan basını maddeleri sıraladı: Gayriaskeri statüdeki adalar üzerinden savaş provokasyonu yapmaya başladı!.https://t.co/TpF14wPKlV— 🌠🌍🌎🌏🇹🇷İsmailAvcı1969 s.medya trend haberler (@avcismail1969) December 20, 2022
Ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας
Σύμφωνα με σχετική τουρκική ανακοίνωση, η επιτροπή άναψε το «πράσινο» φως για τη μαζική παραγωγή αντιαεροπορικών πυραύλων Siper, Hisar και Sungur, αντιπλοϊκών Atmaca, καθοδηγούμενων από λέιζερ Karaok και πυραύλων αέρος-αέρος Gokdogan και Bozdogan.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως προκειμένου η Τουρκία να αποκτήσει μια «πλήρως ανεξάρτητη» αμυντική βιομηχανία, οφείλει να επενδύσει «στην εγχώρια ανάπτυξη της στρατιωτικής τεχνολογίας που σήμερα η χώρα υποχρεώνεται να προμηθεύεται από το εξωτερικό».
Son dakika: Savunma Sanayii Zirvesi: Tayfun-Sungur ve birçok sistem için yeni karar! https://t.co/rZCwF2kCF2
— Evlad-ı Fatihan (@AkMehterci) December 20, 2022
🔴Savunma Sanayii İcra Komitesi’nde seri üretimine karar verilen TAYFUN füzesi, seri üretime girecek.
Böylelikle TAYFUN füzesi'nin menzili 1.000km olacak. pic.twitter.com/XRaZQngfEu
— Bahadır Polat (@milli_savunmaa) December 20, 2022
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ…
Ενόσω η Τουρκία ζει τον μύθο της με την τρομακτική ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας και συνεχίζει να προκαλεί και να κλιμακώνει τη ρητορική της κατά της Ελλάδας, το NATO ζητά επίλυση των διαφορών των δύο χωρών με… διπλωματικά μέσα.
Μετά τις νέες συκοφαντίες της Άγκυρας ότι ελληνικά μαχητικά προσπάθησαν να παρέμβουν στην εκπαιδευτική αποστολή του ΝΑΤΟ πάνω από το Αιγαίο, αξιωματούχος της Συμμαχίας είπε στο Anadolu, ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και συνεργάζονται ως μέρος του ΝΑΤΟ.
«Η Μεσόγειος (Θάλασσα) είναι ζωτικής σημασίας για το ΝΑΤΟ και προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν ΤΥΧΟΝ διαφορές στο Αιγαίο (Θάλασσα) με διπλωματικά μέσα και σε πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης».
«Τυχόν διαφορές», λοιπόν, είναι για το NATO η συνεχής αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και οι ασταμάτητες παραβιάσεις από την Τουρκία. Η αισχρή μεροληψία υπέρ της Τουρκίας έχει καταντήσει πια ανέκδοτο…
Μάλιστα, ο εν λόγω αξιωματούχος, υπενθύμισε και τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπλοκής» το 2020 μεταξύ των δύο χωρών προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος επεισοδίων στην Ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει διαλύσει την ειρήνη στην Ευρώπη, είναι ακόμη πιο σημαντικό για τους Σύμμαχους να σταθούν μαζί».
Σύμφωνα με το Anadolu, το οποίο είναι η επίσημη κορωνίδα της τουρκικής προπαγάνδας, «η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, έχει παραπονεθεί για επανειλημμένες προκλητικές ενέργειες και ρητορική από την Ελλάδα στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού νησιών κοντά στις τουρκικές ακτές που έχουν αποστρατιωτικοποιηθεί βάσει υποχρεώσεων από Συνθήκες. Τέτοιες κινήσεις ματαιώνουν τις καλόπιστες προσπάθειές της για ειρήνη».