Τον «Ο Σωτήρας του Κόσμου» (Salvator Mundi) του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που πωλήθηκε μέσα στα πρώτα 19 λεπτά της δημοπρασίας του οίκου Christie’s για 450 εκατομμύρια δολάρια, τον Νοέμβριο του 2017 αναζητεί το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Το διάσημο μουσείο προσπαθεί να δανειστεί τον συγκεκριμένο πίνακα για να τον παρουσιάσει στην έκθεση του στις 24 Οκτωβρίου δίπλα στην Μόνα Λίζα για να τιμήσει τα 500 χρόνια από τον θάνατο του εμβληματικού ζωγράφου.
«Προσπαθούμε να “δανειστούμε” τον ‘Σωτήρα του Κόσμου’ για την έκθεση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Λούβρου Celine Dauvergne.
Η πολιτιστική οργάνωση Italia Nostra έκανε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο της Περιφέρειας της Βενετίας για να μην μεταφερθεί ο συγκεκριμένος πίνακας στο μουσείο γιατί όπως υποστήριξαν «στερείται επαρκών στοιχείων βασιμότητας», η οποία όμως απορρίφθηκε.
Η ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΤΟΥ SALVATOR MUNDI
O Λεονάρτο Νταβίντσι ολοκλήρωσε τον πίνακα του «Σωτήρα του Κόσμου» 14 χρόνια πριν αφήσει την τελευταία του πνοή και σύμφωνα με πληροφορίες, ο πίνακας πωλήθηκε το 1958 στην Αγγλία για 45 λίρες.
Το 2005 δύο έμποροι τέχνης, ο Αλεξάντερ Πάρις και Ρόμπερτ Σάιμον αγόρασαν τον πίνακα σε δημοπρασία της γκαλερί Σεντ Τσαρλς στη Νέα Ορλεάνη, στην τιμή των 1.175 δολαρίων. Αφού φρόντισαν να διαψεύσουν τις φήμες ότι ήταν έργο μαθητή του Ντα Βίντσι και όχι δικό του, τον πούλησαν για 83 εκατομμύρια δολάρια το 2013.
Το αριστούργημα του διάσημου ζωγράφου βρέθηκε στον Υβς Μπουβιέ, σύμβουλο του μεγιστάνα και ιδιοκτήτη πλέον του Σκορπιού, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.
Οι Washington Times σε δημοσίευμα τους πρόσφατα έγραψαν ότι άνθρωποι σαν τον Μπουβιέ που διατηρούν ιδιωτικούς χώρους αποθήκευσης πολύτιμων αντικειμένων, εμπλέκονται σε σκάνδαλα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος συνολικού ύψους 899 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπουβιέ αφού μεταπώλησε τον πίνακα στον Ριμπολόβλεφ για 127,5 εκατομμύρια δολάρια, βοήθησε τον κροίσο να αγοράσει άλλα 37 έργα τέχνης με 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Ριμπολόβλεφ ανακάλυψε άμεσα πως ο Μπουβιέ τον εξαπατούσε και εξασφάλιζε τεράστια ποσά ως προμήθεια, άνοιξε δικαστική διαμάχη τόσο εναντίον του όσο και ενάντια του οίκου Sotheby’s. Υπό το φόντο του δικαστικού πολέμου ο «Σωτήρας του Κόσμου» πωλήθηκε ξανά από τον Ριμπολόβλεφ έναντι 450 εκατομμυρίων δολαρίων.
«ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ» ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ
Τον Δεκέμβριο του 2017, όλος ο πλανήτης έστρεψε το βλέμμα του στην Πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ανακοίνωνε ότι το Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού του Αμπού Ντάμπι είχε στην κατοχή του τον πολυσυζητημένο πίνακα, με μεσάζοντα τον πρίγκιπα Μπαντέρ Μπίν Αμπντουλλάχ Μπίν Φάρχαν αλ Σαούντ για την αγορά.
Τον Απρίλιο του 2019, δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι ο διάσημος πίνακας «Salvator Mundi» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εξαφανίστηκε από το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι και το Υπουργείο Πολιτισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν έδινε απαντήσεις για το που βρίσκεται ο πίνακας. Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχαν ερωτήματα όπως «πως απέκτησε το μουσείο του Λούβρου στα ΗΑΕ, εάν ήταν δώρο του πρίγκιπα ή δανεισμός ή ιδιωτική πώληση».
Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μπαντέρ Μπίν Αμπντουλλάχ Μπίν Φάρχαν αλ Σαούντ αποφάσισε να τον κρατήσει για τον εαυτό του και να τον τοποθετήσει είτε στην πολυτελή θαλαμηγό του Serene.
Ο Guardian με άρθρο του υποστηρίζει ότι ο ακριβότερος πίνακας που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, πιθανότατα βρίσκεται στην ιδιοκτησία του διαδόχου του πριγκιπικού θρόνου Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ για τον οποίο είχε δουλέψει αθόρυβα ο πρίγκιπας Μπαντέρ ώστε να αποκτήσει τον πιο ακριβό πίνακα που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.