Mεταναστευτικό: Τρομάζουν οι αριθμοί – 65.000 μπήκαν το Α’ 8μηνο & 28.129 αντί για 8.092 στα hot spot του Αιγαίου

Must Read

Στους 64.072 ανέρχεται ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών, που εντοπίσθηκαν κατά την παράνομη είσοδο ή και παραμονή τους στη χώρα μας κατά το 8μηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που τηρούνται από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, ενδεικτικά και κατατέθηκαν στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Μελά (δείτε το έγγραφο εδώ).

Αναφορικά με τις περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών που έχουν υποβάλλει αίτημα διεθνούς προστασίας, έως και την 30-06-2019, οι εκκρεμείς αιτήσεις Α’ βαθμού ανέρχονταν σε 61.292, ενώ οι προσφυγές Β’ βαθμού σε 14.006.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, ειδικά για τη Λέσβο, όταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση, ο αριθμός των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ως άνω περιοχής έως και την 06-07-2019 ανερχόταν σε 13.438 άτομα (επί χωρητικότητας 6.438).

Σε ό,τι αφορά στην προσωρινή διαμονή και φιλοξενία νεοεισερχόμενων πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, συνάφθηκαν τριάντα έξι (36) συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και μισθώσεων ακινήτων, οι οποίες στη συνέχεια ανανεώθηκαν, εντός του τρέχοντος έτους, στο σύνολό τους. Πέραν των ανωτέρω, υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε για τους Πρόσφυγες (Υ.Α./Ο.Η.Ε.) το πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ». Παρά ταύτα φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός λόγω της ιδιαιτερότητας του προβλήματος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουμουτσάκος «καταβάλλεται η πλέον δυνατή προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν στις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι δυναμική και εξαρτάται από την πορεία εξέλιξης των διαγωνισμών, την επιλεξιμότητα των δαπανών, αλλά και το συνολικό σχεδιασμό, ο οποίος και διαμορφώνεται ανάλογα με τις εκάστοτε πραγματικές συνθήκες. Παρέπεται να λεχθεί ότι, ο αριθμός των διαμενόντων στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως καθεστώτος, δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός αριθμός που μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση, αναλόγως της κινητικότητας των πληθυσμών από και προς τη χώρα μας».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2019, η δυνατότητα Φιλοξενίας (δυναμικότητα) και ο αριθμός των Προσφύγων/Μεταναστών που διαβιούν στα Κέντρα Υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στον Έβρο καθώς και στις Δομές Φιλοξενίας της Ηπειρωτικής Χώρας, που είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Σε συνολικό αριθμός η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για 21.403 θέσεις και μέχρι τώρα καλύπτονται οι 17.964.

Εκεί που η κατάσταση είναι δραματική είναι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Προβλέπονται 8.092 θέσεις φιλοξενίας και οι διαμένοντες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου ήταν 28.129 άτομα (πατήστε εδώ για να δείτε αναλυτικά πόσα άτομα αντέχουν οι δομές και πόσοι μετανάστες βρίσκονται σε αυτές).

Ειδικά για την Λέσβο η δυνατότητα φιλοξενίας είναι για 3.300 άτομα και φιλοξενεί 13.851. Στη Σάμο βρίσκονται 5802 άτομα ενώ μπορεί να αντέξει μέχρι 1400 άτομα. Στη Χίο αντί για 1756 άτομα φιλοξενούνται 3457. Η ίδια εικόνα και στη Κω όπου διαμένουν 3239 άτομα αντί 736 που έχει προβλεφθεί. Το ίδιο και στη Λέρο που είχε δυνατότητα φιλοξενίας 900 ατόμων και διαμένουν 1780. Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ήδη διεξάγονται δυο έρευνες από τον OLAF που αφορούν σε συμβάσεις σίτισης πολιτών τρίτων χωρών και σε συμφωνίες επιχορήγησης για το σύνολο των διενεργούμενων δαπανών.

ΛΙΜΕΝΙΚΟ: 26.657 ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2019 – 1.908 ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ!

 

Τα επίσημα νούμερα των μεταναστών/προσφύγων που έφτασαν στη χώρα μας δια θαλάσσης από την αρχή του χρόνου έως και τις 31 Αυγούστου ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα. Όπως γνωστοποιήθηκε, στην Ελλάδα εισήλθαν παράτυπα δια θαλάσσης 26.657 άτομα, που περισυλλέγησαν από συνολικά 1.070 περιστατικά έρευνας & διάσωσης και αποβίβασης!

Όπως θα δείτε, στα μικρά νησιά, όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι, οι μετανάστες που αφίχθηκαν είναι πολλοί περισσότεροι από τους μόνιμους κατοίκους. Το Αγαθονήσι, που υπάγεται εποπτικά στην Πάτμο, στην τελευταία απογραφή (του 2011) είχε 185 κατοίκους, ενώ το Φαρμακονήσι, που εποπτεύεται από τη Λέρο, είχε όλους κι όλους 10! Οι μετανάστες που έφτασαν εκεί ήταν 1.961!

Αναλυτικά τα νούμερα:

  • Λέσβος 10.765
  • Σάμος 4.820
  • Χίος 2.739
  • Κως 2.392
  • Φαρμακονήσι 1961
  • Αλεξανδρούπολη 1.483
  • Σαμοθράκη 992
  • Σύμη 952
  • Αγαθονήσι 568
  • Καλαμάτα 231
  • Λέρος 117
  • Μεγίστη 99
  • Ρόδος 93
  • Κάλυμνος 84
  • Νεάπολη Βοιών 80
  • Λήμνος 69
  • Γύθειο 67
  • Οινούσσες 63
  • Καλολίμνος 77
  • Ικαρία 54
  • Σίφνος 48
  • Ψέριμος 48
  • Τήνος 13
  • Κάρπαθος 13
  • Θεσσαλονίκη 5
  • Ιεράπετρα 4

Στο μεταξύ, μόνο την τελευταία εβδομάδα πέρασαν συνολικά 1.908 πρόσφυγες/ μετανάστες στα νησιά του βορείου Αιγαίου, δηλ. από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα, 13 προς 14 Οκτωβρίου, μέχρι τα μεσάνυχτα χθες Κυριακή, 20 προς Δευτέρα 21 Οκτωβρίου.

Τα «πρωτεία» στις αφίξεις σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου έχει η Λέσβος στην οποία πέρασαν 820 άτομα, ενώ στη Χίο πέρασαν 464 άτομα και στη Σάμο 624.

Τη Δευτέρα και μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι, στη Λέσβο πέρασαν 80 άτομα, στη Χίο 42 και στη Σάμο 195.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Επίσκεψη στις Βρυξέλλες θα πραγματοποιήσει μέχρι την Πέμπτη ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κατά την επίσκεψή του θα έχει συναντήσεις με τον Αντιπρόεδρο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια και για τη μεταναστευτική πολιτική, κα Ylva Johansson, καθώς και με άλλα αρμόδια για το μεταναστευτικό στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών.

Αντικείμενο των συναντήσεων θα είναι οι εξελίξεις και οι προοπτικές του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, σε συνέχεια των συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και εν όψει της διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής από τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This