Ο κύβος ερρίφθη και η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στον χώρο της Υγείας πρέπει να θεωρείται θέμα χρόνου. Την περασμένη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έπειτα από μια εκτενή συζήτηση με τον Θάνο Πλεύρη και τη Μίνα Γκάγκα, άναψε το πράσινο φως για την τελική φάση του σχεδίου διάλυσης της δημόσιας υγείας, με τη συγχώνευση των νοσοκομείων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου πριν από τις εθνικές εκλογές.
Ωστόσο, και με δεδομένο πως το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός των τειχών της Ν.Δ., η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου, αρχίζοντας από συγκεκριμένα νοσοκομεία της περιφέρειας που θεωρούνται «αδύναμος κρίκος». Το σχέδιο αυτό, που καλούνται να ολοκληρώσουν ο Θάνος Πλεύρης και η Μίνα Γκάγκα, υπάρχει από το 2019 και έχει καταρτιστεί με χειρουργική ακρίβεια από τον άλλοτε «μετρ» στα ζητήματα Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Οι πληροφορίες μπορεί να έρχονται με το σταγονόμετρο όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης, όμως όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το επιτελείο της Μίνας Γκάγκα έχει ήδη καταλήξει στα νοσοκομεία που θα μπουν στον… Προκρούστη των συγχωνεύσεων. Πέραν του Λασιθίου που έχει «κλειδώσει» και έχει ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας ως νούμερα ένα στόχος, στο επίκεντρο του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα έχουν μπει οι νοσοκομειακές δομές σε:
- Ηλεία, όπου υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας «Ανδρέας Παπανδρέου» και το Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
- Μεσσηνία, όπου υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Κυπαρισσίας.
- Αιτωλοακαρνανία, όπου υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου και το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα».
- Βοιωτία, όπου υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας και το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς.
- Πέλλα, όπου υπάρχει το Γενικό Νοσοκομείο Εδεσσας και το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών.
Αυτό, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως δεν είναι λίγες οι φωνές που θέτουν ζήτημα συγχωνεύσεων στα νοσοκομεία και εντός της Αττικής. «Δεν είναι δυνατόν στην Αττική να έχουμε 40 νοσοκομεία και ορισμένα εξ αυτών να μην μπορούν να επιτελέσουν ούτε βασικές ιατρικές πράξεις» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» βουλευτής από την κατακερματισμένη Β’ Αθηνών. Οπως και να έχει, η επιλογή των νοσοκομείων που θα συγχωνευτούν θα γίνει βάσει τριών κριτηρίων: την αποτελεσματικότητα, την εγγύτητα από άλλες δομές και τη στελέχωση των συγκεκριμένων δομών.
Για να μην υπάρξουν κραδασμοί εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., αλλά και στη βάση του κόμματος, η κυβέρνηση δεν θα μιλήσει για «κλείσιμο νοσοκομειακών δομών», αλλά για αλλαγή χρήσης τους. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στόχος είναι η εφαρμογή να γίνει πιλοτικά, ώστε να περιοριστούν οι αντιδράσεις, αλλά και να δοκιμαστεί στην πράξη ο νέος χάρτης Υγείας. Το «γαλάζιο» αφήγημα θα εστιάζει στην αλλαγή χρήσης των νοσοκομειακών δόμων, με πιθανό σενάριο οι δομές αυτές που θα συγχωνευτούν να λειτουργήσουν είτε ως δημόσια κέντα αποκατάστασης, μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας είτε ως κέντρα πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Το αποτέλεσμα, όμως, παραμένει το ίδιο, καθώς, αντί για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, θα προκύψει υποβάθμιση.
Στο σκοτάδι
Τουλάχιστον δέκα βουλευτές της Ν.Δ. από όλη την επικράτεια, με τους όποιους μίλησε η «κυριακάτικη δημοκρατία», ξεκαθάρισαν πως δεν γνωρίζουν το παραμικρό για τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας. Ο ένας εξ αυτών, βουλευτής στην περιφέρεια, ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει κλείσιμο νοσοκομειακής δομής στην περιφέρειά του.
Αντίστοιχη, όμως, ήταν και η δήλωση βουλευτού της Ν.Δ. από τη Στερεά Ελλάδα, η οποία τόνισε πως δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δώσει λευκή επιταγή για το κλείσιμο νοσοκομείων. Αντίθετα, με τους βουλευτές της επαρχίας, το κλίμα είναι διαφορετικό στις τάξεις των «γαλάζιων» βουλευτών της πρωτεύουσας, οι οποίοι υποστηρίζουν την ανάγκη μεταρρύθμισης, ώστε να μπει τέλος στον «σημερινό ανορθολογισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής από την Αττική. Στο ίδιο μήκος κύματος άλλος βουλευτής της Ν.Δ., με έντονη παρουσία στα πράγματα, είπε χαρακτηριστικά πως έχει εμπιστοσύνη στον Θάνο Πλεύρη και στο σχέδιό του για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο Θάνος εξαγγέλλει, η Μίνα υλοποιεί
Πηγή του υπουργείου Υγείας, όταν ρωτήθηκε από την «κυριακάτικη δημοκρατία» για το επερχόμενο νομοσχέδιο που θα αφορά τα νοσοκομεία, απάντησε, χωρίς περιστροφές, «αυτά τα γνωρίζει μόνο η Μίνα Γκάγκα». Εξηγώντας, μάλιστα, την κατάσταση που επικρατεί στο υπουργείο Υγείας, είπε χαρακτηριστικά ότι «το τελευταίο διάστημα όλα τα κρίσιμα νομοσχέδια καταρτίζονται από το γραφείο της Γκάγκα», συμπληρώνοντας με νόημα πως «είναι πιθανό ακόμα και ο υπουργός Υγείας να μη γνωρίζει τις ακριβείς λεπτομέρειες του σχεδίου που περιλαμβάνει συγχωνεύσεις νοσοκομείων».
Είναι γνωστό πως εδώ και καιρό στο υπουργείο Υγείας οι σχέσεις μεταξύ του Θάνου Πλεύρη και της Μίνας Γκάγκα χαρακτηρίζονται από «τυπικές» ως «ψυχρές». Οπως συνέβαινε όμως και στον… Ψυχρό Πόλεμο, οι δύο πρωταγωνιστές της Αριστοτέλους 17 κρατάνε χαμηλούς τόνους, προσπαθώντας να αποφύγουν την αλληλοεξόντωση. Ο μεν Πλεύρης μπορεί να είναι ο υπουργός, όμως η αναπληρώτρια είναι αυτή που κινεί τα νήματα και χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, καθώς οι σχέσεις της με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι στενές. Η Μίνα Γκάγκα, όμως, πέραν της εκτίμησης του πρωθυπουργού, έχει ένα ακόμα αβαντάζ. Είναι σαρξ εκ της σαρκός του Εθνικού Συστήματος Υγείας και γνωρίζει και εκ των έσω την κατάσταση των νοσοκομείων. Αυτό ανά διαστήματα έχει λειτουργήσει, βέβαια, ως το καλύτερο άλλοθι για την κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί.
Αποκλεισμοί «ημετέρων» και «γαλάζιες» αντιδράσεις
Ο νέος χάρτης Υγείας, που εξήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης, προετοιμάζεται, λοιπόν, πυρετωδώς από το πολιτικό γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, ενώ στη σύνταξη του εν λόγω νομοσχεδίου δεν συμμετέχουν καθόλου διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο αποκλεισμός της αρμόδιας υπηρεσίας υπηρεσίας, που παραδοσιακά είχε ρόλο και λόγο, δηλαδή η Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των «γαλάζιων» στελεχών του υπουργείου, που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι, μιλώντας για «κλειστή ομάδα εξουσίας» εντός της Αριστοτέλους 17.