Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος της Εύας Καϊλή, η οποία βρίσκεται προφυλακισμένη στο Βέλγιο για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο Qatargate μίλησε στην ιταλική Corriere Della Sera για το πώς ήταν τα Χριστούγεννα στη φυλακή για την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η Εύα Καϊλή ζει έναν εφιάλτη στη φυλακή, μια καταστροφή γιατί είναι αθώα. Το μόνο άτομο που την επισκέφτηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ο πατέρας της», σχολίασε ο κ.Δημητρακόπουλος αρχικά.
Εξηγώντας τις κατηγορίες εναντίον της Ευρωβουλευτή, ο δικηγόρος είπε: «Σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, οι κατηγορίες είναι δωροδοκία δημόσιου λειτουργού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εγκληματική οργάνωση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι πολύ ασαφείς και ότι δεν βασίζονται σε πραγματικές συνθήκες, αλλά μόνο στο γεγονός ότι τα χρήματα βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη που μοιράστηκε η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της».
Όσο για το πώς έχει εισπράξει η ίδια τα όσα συμβαίνουν, ο κ.Δημητρακόπουλος σχολίασε: «Μετά από όσα διάβασε στα έγγραφα της έρευνας, αισθάνεται προδομένη. Το όνομά τα χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία της, πριν την ημέρα της σύλληψής της δεν γνώριζε τίποτα για τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι, τα χρήματα δεν ήταν δικά της ούτε τα κράτησε».
Σε ερώτηση για το τι σκοπεύει να κάνει η Εύα Καϊλή αν αφεθεί ελεύθερη στην επόμενη ακρόαση, ο συνήγορός της απάντησε: «Αν αφεθεί ελεύθερη, θα παραμείνει στο Βέλγιο και θα πολεμήσει μέχρι να αναγνωριστεί η αθωότητά της».
Ενώ αναφορά έκανε και στο παιδί της: «Η καρδιά της αιμορραγεί κυριολεκτικά για την 22 μηνών κόρη της που είναι μόνη και μπορεί να υπολογίζει μόνο στον ηλικιωμένο παππού της».
Σε ερώτηση για το τι γνώριζε η Εύα Καϊλή για τη σχέση μεταξύ του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι και του φερόμενου ως «εγκεφάλου» του εγκλήματος, Αντόνιο Παντσέρι, ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος απάντησε:
«Αυτό που γνωρίζει είναι ότι ο Παντσέρι γνώριζε και συνεργαζόταν με τον Τζόρτζι για πολλά χρόνια. Η Καϊλή, ωστόσο, δεν είχε ποτέ λάβει γνώση του βαθμού και του είδους της μεταξύ τους συνεργασίας και θα ήταν μια οδυνηρή έκπληξη για εκείνη αν οι κατηγορίες εναντίον τους επιβεβαιώνονταν στο δικαστήριο».
Ενώ ερωτώμενος από την ιταλική εφημερίδα αν η Ευρωβουλευτής ψήφισε ποτέ στο Ευρωκοινοβούλιο με βάση το τι της ζήτησαν οι δύο προαναφερόμενοι, ο συνήγορος υπεράσπισης είπε:
«Ψήφισε πάντα σύμφωνα με τη συνείδησή της, ούτε ο Παντσέρι ούτε ο πατέρας του παιδιού της επηρέασαν ποτέ την ψήφο της. Η εγκαθίδρυση εμπορικών σχέσεων με το Κατάρ αποτελεί κεντρική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη χρειάζεται το φυσικό αέριο του Κατάρ για να μην εγκλωβιστεί στο κρύο. Αφού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επισκέφθηκε το Κατάρ και είχε συνομιλίες σε ανώτατο επίσημο επίπεδο, αφού η πρόεδρος Μετσόλα συναντήθηκε επίσημα με έναν υπουργό του Κατάρ, αφού ο εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε δημοσίως τις εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, είναι υποκριτικό να ισχυρίζεται κανείς ότι η Καϊλή είχε προσωπική ατζέντα στο Κατάρ. Τη μία και μοναδική φορά που ψήφισε υπέρ της ελεύθερης εισόδου στην Ευρώπη χωρίς βίζα για άτομα από το Κατάρ, ακολούθησε την κεντρική πολιτική γραμμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το αποτέλεσμα ήταν 70 ναι και 30 όχι, οπότε η ψήφος της δεν είχε καμία βαρύτητα».
Διαβάστε ακόμα:
- Φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το κύκλωμα διαφθοράς του QatarGate
- Μιχάλης Δημητρακόπουλος: Πρώτος στο «Κορωπί», τελευταίος στις Βρυξέλλες!
- Πρώτα Χριστούγεννα πίσω από τα κάγκελα