Βενετία: Οι ντόπιοι ξεσηκώνονται για να απαλλαγούν από τα… μιλούνια των τουριστών!

Εισιτήριο εισόδου, βαριά πρόστιμα και ανατιμήσεις σε προϊόντα εντός του ιστορικού κέντρου, μερικές από τις προτεινόμενες λύσεις

Must Read

Η Βενετία παραμένει μεν ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του πλανήτη, οι περίπου 50.000 κάτοικοι της, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να… αποθαρρύνουν τους τουρίστες!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η συντριπτική πλειοψηφία των Βενετσιάνων φέρεται να έχουν αγανακτήσει από την ολοένα αυξανόμενη τουριστική κίνηση στα μέρη τους και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να την ανακόψουν, με την επιβολή εισιτηρίου εισόδου στη Βενετία να είναι μία από τις ιδέες που έχουν πέσει στο τραπέζι.

Η πρόταση αυτή δεν είναι καινούργια, ωστόσο στην περίπτωση που τεθεί σε εφαρμογή, ήδη από τις 16 Ιανουαρίου του 2023, οι τουρίστες θα είναι αναγκασμένοι να αγοράσουν μέσω διαδικτύου το εισιτήριό τους για να επισκεφθούν τη Βενετία, πληρώνοντας από τρία έως δέκα ευρώ το άτομο. Προς το παρόν, το συγκεκριμένο σχέδιο έχει «παγώσει», με την η Σιμόνε Βεντουρίνι, η οποία εργάζεται στον τομέα του πολιτισμού, να σημειώνει πως δεν υπάρχει η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για να τεθεί σε ισχύ κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο Μάρκο Γκασπαρινέτι, τοπικός πολιτικός, πιστεύει ότι η είσοδος στην πόλη με εισιτήριο δεν θα εφαρμοστεί ποτέ. «Όπως είναι γραμμένο το διάταγμα, δεν θα ισχύσει. Βρισκόμαστε ήδη στην πέμπτη αναβολή», λέει. Παρά τον μαζικό τουρισμό, η ρύθμιση μέσω εισιτηρίου εισόδου είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ακόμη και μεταξύ των ντόπιων.

Εισιτήριο εισόδου στο ιστορικό κέντρο

Μια άλλη ιδέα, είναι η θέσπιση τέλους μόνο για το ιστορικό κέντρο, δηλαδή την περίφημη πλατεία του Αγίου Μάρκου, τη γέφυρα του Ριάλτο και το Μεγάλο Κανάλι, καθώς και πολλά μικρότερα νησιά της περιοχής, με τη λογική ότι μέσω των συγκεκριμένων εισιτηρίων οι Αρχές της Βενετίας θα μπορούσαν να υπολογίσουν καλύτερα πόσα άτομα θα έμπαιναν στην πόλη και θα χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Από τη θέσπιση αυτού του μέτρου, η Βενετία υπολόγιζε έσοδα έξι εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, σύμφωνα με τον Μικέλε Ζουίν, υπάλληλο του τμήματος προϋπολογισμού του δήμου. Τα επόμενα χρόνια, μάλιστα, τα έσοδα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 13 εκ. ευρώ, χρήματα τα οποία η πόλη θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τη μείωση των τελών για τα σκουπίδια που πληρώνουν οι κάτοικοι και για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης του εισιτηρίου.

Το εν λόγω αντίτιμο θα αφορά κυρίως όσους κάνουν ημερήσιες εκδρομές και οι… ελάχιστα συμπαθείς τουρίστες που καταφθάνουν με τα κρουαζιερόπλοια. Όσοι, ωστόσο, έχουν κάνει κράτηση σε ξενοδοχείο στη Βενετία θα παίρνουν έναν κωδικό και θα εξαιρούνται από το μέτρο, ενώ αντίστοιχο κωδικό θα παίρνουν και οι φιλοξενούμενοι. Στους επικριτές του συγκεκριμένου μέτρου περιλαμβάνονται εκείνοι που το βλέπουν ως παραβίαση της προστασίας δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

Οι ημερήσιοι ταξιδιώτες το βασικό πρόβλημα

Υπάρχουν, πάντως, και οι Βενετσιάνοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι αυτό που χρειάζεται η πόλη τους, είναι να χειρίζεται διαφορετικά το μαζικό τουρισμό. Ο Ματέο Σέκι, ο οποίος διαχειρίζεται μια ιστοσελίδα υπέρ της Βενετίας, θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημά της είναι οι ημερήσιοι ταξιδιώτες, οι οποίοι γεμίζουν τους δρόμους, αλλά δεν αφήνουν σχεδόν καθόλου χρήματα στην πόλη.

Εξαιτίας τους, άλλωστε, υπάρχουν και πολλές απαγορεύσεις για τους τουρίστες στη Βενετία, όπως, για παράδειγμα, δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν με μαγιό ή χωρίς πουκάμισο ή να κάθονται στο έδαφος για να φάνε ή να πιούν, με τα πρόστιμα που επιβάλλονται να αγγίζουν τα 500 ευρώ.

Ο Σέκι φοβάται ότι με το εισιτήριο οι τουρίστες δεν θα συμπεριφερθούν καλύτερα, απλά θα το πληρώσουν. Θεωρεί ότι ένας επιπλέον φόρος στα προϊόντα που αγοράζονται στη Βενετία θα ήταν πιο αποτελεσματικός. Όποιος αγοράσει ένα μπουκάλι νερό, για παράδειγμα, θα πληρώνει περισσότερα και τα χρήματα θα πηγαίνουν στην πόλη.

Το θέμα της υπερπληθώρας των τουριστών πάντως συζητείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια στη Βενετία και ακόμη λύση δεν έχει βρεθεί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This