H «περιπέτεια» στην οποία μπήκαμε από το 2020 με την εμφάνιση του κορωνοϊού φαίνεται πως δεν θα τελειώσει τόσο εύκολα καθώς, σύμφωνα με τον ερευνητή και επικεφαλής του τμήματος εμβολίων του Εθνικού Ιδρύματος ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη σύντομα θα μας «επισκεφτεί» ένα νέο υποστέλεχος του…στελέχους Όμικρος της covid, με την κωδική ονομασία «XBB15»!
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική. Υπολογίζεται πως είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, που είναι κι αυτά καινούργια, και δυστυχώς φαίνεται ότι θα επικρατήσει πολύ πολύ σύντομα. Είναι σίγουρο ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρουμε να κρατήσουμε άμυνα για αρκετό καιρό ώστε να μπει η άνοιξη τουλάχιστον, ελπίζοντας σε καλύτερο καιρό και σε λιγότερα θύματα» είπε, μιλώντας στο κανάλι της ΕΡΤ.
Ο ερευνητής είπε πως το νέο υποστέλεχος με «καταγωγή» από τη Βόρεια Αμερική, όπου υπάρχει τεράστια εξάπλωση νέων στελεχών δεν διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς στους ασθενείς παρουσιάζει τα ίδια συμπτώματα. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δώσουν, όπως πάντα, οι ηλικιωμένοι, οι αδύναμοι και τα μωρά.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρέπει να υπάρξει πανικός καθώς πλέον «έχουμε πάρα πολλά μέσα τώρα, όπως εμβόλια, και όλοι μας, επειδή είτε έχουμε εμβολιαστεί είτε έχουμε περάσει κορωνοϊό είτε και τα δύο, έχουμε κυτταρική ανοσία, αλλά και αρκετά αντισώματα, οπότε είναι αρκετά ευκολότερο να αντιμετωπίσουμε τα καινούργια στελέχη».
Ωστόσο, δεν θα πρέπει να χαλαρώσουμε και να τηρούμε ορισμένα μέτρα όπως αποφυγή μεγάλων συγκεντρώσεων, αερισμός των εσωτερικών χώρων με φίλτρα και να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας. Ο ερευνητής θεωρεί πως αν ανοίξουν τα σχολεία και υπάρξει ο κίνδυνος, θα πρέπει πολύ γρήγορα να μπουν πρόσθετα μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και ο καλός αερισμός.
Παρά τον…τρόμο που προκάλεσε ο κ. Παυλάκης έφερε και δύο αισιόδοξα μηνύματα: ότι υπάρχει ένα καινούργιο φάρμακο, το Remdesivir σε κάψουλα, οι νέες κλινικές δοκιμές του οποίου λένε ότι η δράση του είναι παρόμοια με αυτήν του Paxlovid, που προστατεύει τους μολυσμένους, αν το πάρουν νωρίς, από αβαρίες στην υγεία τους και ότι θα υπάρξει πρώτη φορά εμβόλιο για συγκυτιακό ιό RSV, ο οποίος αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τα μωρά και τους ηλικιωμένους.