Μετά το τεράστιο και άκρως σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις ακόμα και στα βασικά φάρμακα στα φαρμακεία όλης της χώρας και τον σάλο από τις δηλώσεις του Θάνου Πλεύρη ότι για τα άδεια ράφια φταίνε οι άλλοι, ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μέτρα… «ασπιρίνες» που δεν χτυπούν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με το iatropedia.gr, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός είχε συνάντηση στην οδό Αριστοτέλους με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποθηκαρίων.
Η ίδια πηγή αναφέρει πως αφού τους… «μάλωσε» για το στοκ που κάνουν ορισμένοι στα φάρμακα ώστε να τα πουλήσουν στο εξωτερικό και συζήτησε μαζί τους κάποια μέτρα που θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση του προβλήματος και πιθανότατα να ανακοινωθούν και επίσημα τις επόμενες μέρες.
Ιδού τι συζητήθηκε:
–Να κινητοποιηθεί και να ενισχυθεί άμεσα ο αρμόδιος φορέας για τις παραγγελίες φαρμάκων από το εξωτερικό, το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας), ώστε να εντοπίζει με διαδικασίες fast track τα ελλειπτικά φάρμακα (περίπου 30 με 40 κωδικούς πρώτης ανάγκης) και να κάνει ταχύτερα και χωρίς γραφειοκοκρατικές διαδικασίες τις παραγγελίες από το εξωτερικό.
–Να δημιουργηθεί ένα σύστημα ενημέρωσης στην συνταγογράφηση της ΗΔΙΚΑ, ώστε αν ένα φάρμακο βγαίνει σε έλλειψη να μπορεί να «μπλοκάρει» την ελεύθερη πώλησή του.
–Εξετάστηκε η υποχρέωση της συνταγογράφησης όλων των σκευασμάτων και συγκεκριμένων δραστικών ουσιών που βρίσκονται σε έλλειψη, όπως π.χ. τα αντιβηχικά, η μετρονιδαζόλη και η βουταμιράτη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα παρατηρείται έλλειψη να μην μπορεί να πάρει κάποιος ένα αντιβηχικό από το φαρμακείο, χωρίς συνταγή γιατρού.
Σύμφωνα με την πηγή, δεν θα καταργηθεί το δικαίωμα να λαμβάνει ο πολίτης τα φάρμακα απευθείας από το φαρμακείο για όσα πωλούνται ελεύθερα, τα λεγόμενα over the counter σκευάσματα.
Τι ζητά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας
Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας με ανακοίνωσή της καλεί «για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα».
Παράλληλα αναφέρει ότι «42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Αναφορικά με τον θόρυβο των τελευταίων ημερών σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην εγχώρια αγορά, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνει τα εξής:
Αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός.
Τονίζουμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς.
Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια.
Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.
Δεσμευόμαστε ότι παρά τα προβλήματα της παγκόσμιας αγοράς και το αντίξοο περιβάλλον, θα διατηρήσουμε τη λειτουργία των μονάδων μας σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επάρκεια της αγοράς και την κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών.
Καλούμε για μια ακόμη φορά την Πολιτεία να λάβει μέτρα για τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και την άρση της υπερφορολόγησης που σήμερα πλήττουν τα παραγόμενα φάρμακα. Συγχρόνως διαβεβαιώνουμε ότι μέσω του επενδυτικού μας προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, η κάλυψη των αναγκών των Ελλήνων ασθενών από την εγχώρια παραγωγή θα συνεχίσει να διευρύνεται και στις νεότερες θεραπείες».
Δείτε επίσης:
Νέο ρεσιτάλ Πλεύρη: Δεν φταίω σε τίποτα!
Ανησυχία για τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα – «Δεν έχουμε ούτε αντιπυρετικά»