Συνεχίζει την τακτική της μαγκιάς η Άγκυρα, με τον εξ απορρήτων του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, να απειλεί την Ελλάδα αν προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη!
Μιλώντας στο ΝΤV και σε ερώτηση ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας εάν ισχύει ο ισχυρισμός για επέκταση στα 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, ο Καλίν μας απείλησε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι «ακόμα κι αν κάνουν τα 12 μίλια, 6, 7, 8, 9 μίλια δεν είναι δυνατόν να το δεχθούμε, αποκλείεται. Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και για την Ελλάδα. Περιμένουμε να μην καταφύγουν σε ένα τέτοιο μονοπάτι. Αν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα το αφήσουμε ποτέ αναπάντητο»!
Στην ίδια συνέντευξη γνωστοποίησε ότι ο Ερντογάν θα έχει την Τετάρτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ανέφερε ότι το 2022 ήταν μια χρονιά που επέστρεψε ο αγώνας των μεγάλων δυνάμεων στην εξωτερική πολιτική και τη διεθνή στρατηγική και τόνισε ότι ο πόλεμος Ρωσίας–Ουκρανίας δεν ήταν μόνο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και των μεγάλων δυνάμεων.
Επιχειρώντας ακόμη μια φορά να παρουσιάσει το μαύρο για άσπρο, ανέφερε ότι η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ και ως χώρα που έχει τοποθετηθεί εντός της δυτικής συμμαχίας, έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες τα τελευταία 10-15 χρόνια.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στον ουκρανικό πόλεμο, όπως γνωρίζετε, το μόνο τραπέζι ειρήνης και διαπραγματεύσεων που έφερε τα μέρη κοντά με μια πραγματική έννοια από την αρχή δημιουργήθηκε στην Τουρκία. Η πρώτη ήταν στην Αττάλεια και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς, δεν υπήρξε συνέχεια, αλλά όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρός μας έχει επανειλημμένα ζητήσει να έρθουν οι δύο ηγέτες κοντά, και συνεχίζουμε να ανανεώνουμε αυτή την έκκληση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Οι αρμόδιοι υπουργοί μας, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και άλλοι συνάδελφοί μας συνεχίζουν να συναντώνται με τους συνομιλητές τους και στις δύο πλευρές. Η Τουρκία είναι προς το παρόν η μόνη χώρα που μπορεί να το κάνει αυτό με αυτή την αποτελεσματικότητα και το εύρος».