Μόνο ντροπή θα πρέπει να αισθάνονται εκεί στην κυβέρνηση για τον Θάνο Πλεύρη ο οποίος τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει σβάρνα τα κανάλια και επαναλαμβάνει πως δεν φταίει ο ίδιος για το σοβαρό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις φαρμάκων που έχει αναγκάσει τους πολίτες να πραγματοποιούν «σαφάρι» στα φαρμακεία προκειμένου να βρουν ακόμα και τα πιο βασικά σκευάσματα.
Σήμερα ήταν η σειρά της ΕΡΤ να φιλοξενήσει τον Υπουργό Υγείας ο οποίος επανέλαβε τον εαυτό του σχετικά με τις τραγικές ελλείψεις:
«Υπάρχει ένα διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές…. Εκεί πέρα διαχρονικά η πολιτεία παίρνει μέτρα και το τελευταίο διάστημα τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται και δεν είναι ελλειπτικά φάρμακα είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών.
«Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, τα οποία οφείλονται σε μια παγκόσμια έλλειψη που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και επειδή παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.
Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να έχουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και πάλι στα μέτρα – «ασπιρίνες» που θα τεθούν σε εφαρμογή προκειμένουν να υπάρχει «ανακούφιση» του προβλήματος.
«Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει να πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας το ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».
«Ο ΕΟΦ άμεσα θα ενημερώνει τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο, ποια είναι τα άλλα που μπορεί να προμηθευτεί. Την ίδια ενημέρωση την έχουν και οι φαρμακοποιοί. Οι γιατροί, οι ίδιοι που συνταγογραφούν φάρμακα, θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται κόσμος».
Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι έχει βρει τον τρόπο να σταματήσει την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες. «Τον πολίτη που ταλαιπωρείται, προσπαθούμε να τον βοηθήσουμε σε δύο επίπεδα. Πρώτα από όλα να ξέρει ποιο είναι το υποκατάστατο που δεν είναι σε έλλειψη κι εκεί που υπάρχει υποκατάστατο να πάει και να το εμπιστευτεί. Εκεί που δεν υπάρχει υποκατάστατο προσπαθούμε να έχουμε επάρκεια στην αγορά με εισαγωγές που γίνονται».
Ο υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι η κατάσταση με τα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί στην Ελλάδα επειδή οι ιώσεις στην Ευρώπη κορυφώθηκαν και η Ελλάδα ακολουθεί πάντοτε λόγω του καιρού και έτσι θα μειωθεί η ζήτηση που υπάρχει από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Επίσης, είπε πως λύση στην έλλειψη φαρμάκων προσπαθεί να βρεθεί και μέσω της ΕΕ.«Αυτό που ζητάμε από την ΕΕ είναι άμεσα μέτρα όπως η εισαγωγή πρώτων υλών ή κάλυψη ελλείψεων από κεντρική τροφοδότηση αλλά και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να εξαρτώμαστε από την Ασία».
Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ενώ ανέφερε πως με την τωρινή κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα φάρμακα προανήγγειλε πως αυξήσεις… θα υπάρξουν σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα που κοστίζουν έως δύο ευρώ. «Αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να πάρει πολύ πιο ακριβά φάρμακα», δικαιολογήθηκε ο κ. Πλεύρης
«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, που πάντοτε γινόντουσαν τέτοιες αυξήσεις που δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή. Γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20, 30 και 40 λεπτά που αφορούν στον καταναλωτή, το 10% αυτής της αύξησης στην πραγματικότητα είναι αύξηση που στο σύνολό της την επωμίζεται το ΕΟΠΥΥ», πρόσθεσε.
Απαντώντας στην αντιπολίτευση ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο χειρισμός της κατάστασης από την πλευρά της κυβέρνησης έδειξε απόλυτα αντανακλαστικά και επιτέθηκε στον Α. Ξανθό και τον Π.Πολάκη.
«Επειδή στο κομμάτι των αυξήσεων παίζεται και ένα παιχνίδι εκβιασμού των εταιρειών, δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε. Ήδη τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και αυτό είναι θέμα ελέγχου του Ειδικού Δικαστηρίου ξέχασε να βγάλει δελτίο τιμών και το ελληνικό Δημόσιο έχασε 100 εκατομμύρια. Εμείς κάναμε μείωση και τι είπαμε; Αυτό που σας λέω το έχουμε πει από το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι μειώσεις τιμών. Γίνανε σε όλα τα φάρμακα 7% μείωση τιμών και μετά θα έρθουν με αίτηση οι εταιρείες στα πολύ χαμηλά φάρμακα, θα αποδεικνύουν κοστολογικά ότι δεν βγαίνουν και θα έχουν μια μικρή αύξηση που δεν θα επωμιστεί ο ασθενής. Άρα για το παιχνίδι της αύξησης τιμών πρέπει να ντρέπεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα τα τελευταία 15 χρόνια, που συνειδητά με την πολιτική του ικανοποίησε πλήρως τα αιτήματα που επέβαλαν στον κ. Τσίπρα, στον κ. Ξανθό και στον κ. Πολάκη οι πολυεθνικές εταιρείες και μάλιστα ευνοήθηκαν πολυεθνικές εταιρείες που ελέγχονται όπως είναι η Νοβάρτις από αυτή την τιμολογιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, αδυνατώντας να δώσει βιώσιμες λύσεις στη μάστιγα των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα. Ο αγώνας δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο ακόμα και για ένα απλό Depon δεν πρόκειται να τελειώσει. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ειδικοί του φαρμάκου αλλά και φαρμακοποιοί που μίλησαν στην «Espresso» για τις εξαγγελίες Πλεύρη, αλλά και για το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα.
Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών δεν βλέπει φως στο τούνελ των ελλείψεων, αντιμετωπίζοντας τις εξαγγελίες του Θάνου Πλεύρη ως ασπιρίνη σε… καρκινοπαθή. Ο Γιάννης Καβαλάρης, φαρμακοποιός στην περιοχή των Πατησίων, και μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τα μέτρα «ευχολόγια» που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσουν λύση, αφού δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος.
Ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός στην περιοχή των Εξαρχείων και πρώην ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, ξεκαθάρισε πως τα μέτρα είναι μη εφαρμόσιμα, προεξοφλώντας πως θα αποτύχουν να περιορίσουν το πρόβλημα. Στο ίδιο όμως συμπέρασμα κατέληξε και ο φαρμακοποιός από τη Νίκαια Σόλων Κατσίβελας, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας που γνωρίζει καλά τον χώρο του φαρμάκου, τα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Θάνος Πλεύρης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. «Το πρόβλημα με τα φάρμακα ήταν γνωστό ήδη από τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά στην «Espresso», προσθέτοντας πως, αν υπήρχε πολιτική βούληση για λύση, ο υπουργός θα έπρεπε, προτού φτάσει η κατάσταση στο αμήν, να αποφασίσει γενική απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων.
Το μέτρο αυτό, όπως μας είπε άνθρωπος της αγοράς του φαρμάκου, είναι σκληρό και δύσκολα εφαρμόσιμο. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Εδώ και καιρό η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που δεν εντάσσονται σε καθεστώς κανονικότητας».
Αυτό που χρεώνουν, όμως, στον Θάνο Πλεύρη οι φαρμακοποιοί δεν είναι μόνο ανικανότητα, αλλά και… απροθυμία παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τον καταγγέλλουν πως, λαμβάνοντας μέτρα «ασπιρίνη», υψώνει τείχος προστασίας γύρω από τις μεγάλες φαρμακαποθήκες που στοκάρουν φάρμακα με στόχο την εξαγωγή τους στο εξωτερικό και την αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, ενώ αδιαφορεί επιδεικτικά για τους Ελληνες πολίτες.
Και η αλήθεια είναι πως οι ελλείψεις έχουν πλέον λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε μια μάλιστα περίοδο όπου οι ιώσεις σαρώνουν τον πληθυσμό. Οι μαρτυρίες των φαρμακοποιών πραγματικά σοκάρουν. «Στο φαρμακείο μου έχω ανάγκη για 120 αντιπυρετικά σιρόπια τη μέρα, όταν από τις φαρμακαποθήκες λαμβάνω μόνον έξι!» είπε ο κ. Κατσίβελας, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.
Από την πλευρά του, ο κ. Δαγρές εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το Bisolvon, το Otrivin, το Depon Maximum, το Mucosolvan για τον βήχα, αλλά και το Panadol Cold and Flu». Ιδιες είναι, όμως, και οι ελλείψεις στο φαρμακείο του κ. Καβαλάρη, όπου, όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις, απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: «Οι ελλείψεις στα φάρμακα που έχει χρειάζονται δύο σελίδες Α4 εις διπλούν για να τα γράψει».
«Depon Maximum, Otrivin spray, Flixotide για βήχα, Dilatrend για την καρδιά και Aerolin για τη βρογχίτιδα είναι μόνο μερικά από τα φάρμακα που δεν μπορώ να βρω» είπε, προσθέτοντας πως είναι ντροπή το 2023 να λέμε στον κόσμο πως δεν μπορούμε να βρούμε ένα απλό φάρμακο.
Αρνητής πραγματικότητας ο υπουργός
Την ίδια ώρα, ο Θάνος Πλεύρης συνεχίζει να πουλάει τρέλα, αναζητώντας το κακό σε… διεθνείς συνωμοσίες. Αφού η γραμμή υπεράσπισης της υπερσυνταγογράφησης των γιατρών αλλά και του στοκαρίσματος από τους γονείς κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος, ο υπουργός Υγείας τα έριξε στον παγκόσμιο καπιταλισμό. Συγκεκριμένα, ως άλλος αρνητής της πραγματικότητας, χαρακτήρισε το πρόβλημα παγκόσμιο και το απέδωσε στη χαμηλή παραγωγή και την έλλειψη πρώτων υλών, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα μας το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό γιατί έχει εγχώρια παραγωγή. «Μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια φαρμάκων στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και οι όποιες ελλείψεις παρουσιάζονται μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία» ανέφερε στην ανακοίνωση – απάντησή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Ξανθό για τις ελλείψεις φαρμάκων.
Λίγες ώρες αργότερα, ο Ανδρέας Ξανθός είχε θέσει ζήτημα παραίτησης του υπουργού Υγείας, καθώς του καταλόγισε ανεπάρκεια στη διαχείριση της κρίσης. «Αν ο κ. Πλεύρης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει δραστικά αυτή τη σοβαρή κρίση στη φαρμακευτική αγορά, ας παραιτηθεί. Ας σταματήσει όμως να εκτοξεύει “λάσπη”, γιατί δεν πείθει κανέναν, εκτίθεται, προσβάλλοντας τη νοημοσύνη των πολιτών και δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενισχύοντας την κατακραυγή της κοινωνίας» είπε ο κ. Ξανθός. Την ίδια ώρα, ορθάνοιχτο παράθυρο για αύξηση της τιμής των λεγόμενων φθηνών φαρμάκων άφησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν έρχονται αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, η Μίνα Γκάγκα δήλωσε: «Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε. Δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα σε τιμή κάτω από το κόστος». Η ίδια, μάλιστα, παραδέχτηκε ότι, αν αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων, θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και οι πολίτες, καθώς δεν θα καλυφθεί το σύνολο της διαφοράς από την Πολιτεία.