Έντονα αισθητός σε όλη τη Λέσβο έγινε ο σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:52 τα ξημερώματα.
Το επίκεντρο του σεισμού σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ήταν τέσσερα χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου, στην περιοχή του Λεπετύμνου και είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.
Ακολούθησαν και άλλοι μετασεισμοί, με ισχυρότερο αυτόν που σημειώθηκε στις 04:54, εντάσεως 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 5 Χλμ. δυτικά/βορειοδυτικά του Μανταμάδου.
Με ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι ο σημερινός σεισμός «δεν έχει σχέση με τη γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε το καταστροφικό σεισμό 6,3R της 12ης Ιουνίου 2017 της Βρίσας και την τότε, σεισμική διεργασία».
Αναλυτικά:
«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 03:52 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.9 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 268 χλμ. ΒΑ των Αθηνών.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 6 χλμ. ΔΒΔ του Μανταμάδου Λέσβου.
Ο σεισμός δεν έχει σχέση με τη γενεσιουργό αιτία που προκάλεσε το καταστροφικό σεισμό 6,3R της 12ης Ιουνίου 2017 της Βρίσας και την τότε, σεισμική διεργασία.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 39.3320 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 26.2747 Ανατολικά
Το παρακολουθούμε με τα δίκτυα μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγο του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης.»