Το βασικό «μενού» στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου με τα διευθυντικά στελέχη των τραπεζών θεωρητικά είναι το σχέδιο «Ηρακλής» και το ξαλάφρωμα των τραπεζικών ισολογισμών από 30 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, εστιάζεται στις νέες υπέρογκες χρεώσεις που αποφάσισαν να επιβάλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές, προσδοκώντας ότι έτσι θα βγάλουν τα σπασμένα από την απραξία τους στα χρόνια της κρίσης.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» θα συμμετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μια ημέρα νωρίτερα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι οι τράπεζες «τα έχουν κάνει πλακάκια» μεταξύ τους και έχουν συμφωνήσει σε εναρμονισμένες πρακτικές για τις χρεώσεις, και τις κάλεσε να συναισθανθούν την κοινωνική ευθύνη τους.
Μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο, ο αρμόδιος υπουργός, μεταξύ άλλων, για θέματα ρύθμισης της αγοράς ανέφερε στα όρια της καταγγελίας ότι στις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πολίτες «υπάρχει η αίσθηση ότι οι τράπεζες έχετε συνεννοηθεί μεταξύ σας».
Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να ανανεώσει την ποινική ασυλία των μεγαλοστελεχών του ρημαγμένου πιστωτικού συστήματος της χώρας, τα οποία επαναπαύτηκαν στις υψηλές απολαβές τους όλα αυτά τα χρόνια παρατηρώντας τους πολίτες να αιμορραγούν, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν μετατραπεί, χωρίς να πληρώσουν τις συνέπειες, σε ασήκωτο βαρίδι της ελληνικής οικονομίας. «Δεν δίνουμε ασυλία στα στελέχη των τραπεζών», είπε απολογητικά ο κ. Γεωργιάδης, «… θέλουμε να αισθάνεστε νομικά ασφαλείς, να μην μπορεί κακόβουλα ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων να μπλοκάρει τις αναδιαρθρώσεις, και να κάνετε γρήγορα και σωστά τη δουλειά σας.
Εκεί που πρόκειται για το κοινό συμφέρον δεν πρέπει να υπάρχουν ούτε εγωισμοί ούτε άλλα κίνητρα και να παίρνει δυο χρόνια για να γίνει μια αναδιάρθρωση. Μας ενδιαφέρει η οικονομία να πάρει μπρος, τα “κόκκινα” δάνεια να καθαρίσουν, οι επιχειρήσεις που μπορούν να σωθούν και η οικονομία να έχει την ευκαιρία να αναπνεύσει».
Το θέμα των υπέρμετρων χρεώσεων -τις οποίες έχουν επιβάλει και στους μετανάστες / πρόσφυγες- προκαλεί ήδη θύελλα αντιδράσεων, με τις διοικήσεις των τραπεζών να ισχυρίζονται ότι (και) με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσουν την κερδοφορία τους.
Ερωτηθείς σχετικά, και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα αναγνώρισε ότι σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχουν χρεώσεις για να στείλεις χρήματα από τη μία τράπεζα σε μια άλλη στην ίδια χώρα.
(φωτογραφία αρχείου)