Η ζωή για τους πολιτικούς κυλά υπέροχα. Ο Ελληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης φορτώνει την έλλειψη φαρμάκων της χώρας μας στην Ευρώπη. Στέλνει επιστολή στην επίτροπο Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, η οποία με τη σειρά της «αναβαθμίζει» το πρόβλημα σε «παγκόσμιο». Αν υπήρχε «παγκόσμια διακυβέρνηση», θα έκανε λόγο πιθανόν για… διαγαλαξιακό ζήτημα!
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η γρίπη έχει έξαρση, ο κορωνοϊός «αναβαπτίστηκε» σε… Κράκεν, οι φορολογούμενοι νοσούν, αλλά δεν μπορούν να προμηθευτούν ούτε καν σιρόπι και ντεπόν. Ο Πλεύρης, όμως, μεταφέρει τη δική του αδυναμία να προνοήσει εγκαίρως για ένα πρόβλημα που ήταν γνωστό ότι θα χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας τον χειμώνα στην… Κυριακίδου. Και η Κύπρια στις παγκόσμιες αλυσίδες ανεφοδιασμού.
Ο Πλεύρης έχει ήδη «ζυγιστεί» κι έχει αποτύχει συνολικά ως υπουργός Υγείας. Αυτό το ξέρουμε. Αν, όμως, είχε κανείς περισσότερες απαιτήσεις από την Κυριακίδου, θα διαψευστεί επίσης. Η Κύπρια επίτροπος της Ε.Ε. απάντησε στην επιστολή Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων ως… παρατηρητής. Με πολλά βαριεστημένα «θα», φλύαρο γραφειοκρατικό και κενό λόγο τύπου ΕΣΣΔ και με λύσεις κάποτε στο μέλλον. Εν ολίγοις, αν περιμένουμε φάρμακα από τον Πλεύρη και την Κυριακίδου, ζήτω που καήκαμε.
Παρεμπιπτόντως, οι γραφειοκράτες της Κομισιόν φροντίζουν κάθε τόσο να αυξάνουν τις αποδοχές τους. Το 2016, για παράδειγμα, ο βασικός μισθός για έναν επίτροπο ήταν στα 22.367 ευρώ τον μήνα. Πριν από λίγους μήνες, όμως, οι πάνω από 50.000 εργαζόμενοι της Ε.Ε., ανάμεσά τους και οι επίτροποι, απόλαυσαν τη δεύτερη αύξηση των μισθών τους μέσα σε ένα εξάμηνο. Ετσι, ο βασικός μισθός για τους επιτρόπους της Ε.Ε. είναι 25.475 ευρώ τον μήνα. Συν πεντέξι επιδόματα.
Ας δούμε, λοιπόν, αν η Κυριακίδου με την απάντηση που έδωσε στην επιστολή Πλεύρη για τις ελλείψεις φαρμάκων αξίζει τα λεφτά που κοστίζει στον Ευρωπαίο φορολογούμενο. Είπε, μεταξύ άλλων, η Κύπρια επίτροπος της Κομισιόν, απαντώντας με μία… εβδομάδα καθυστέρηση για ένα πρόβλημα ζωής ή θανάτου:
- «Η συνεχής διαθεσιμότητα φαρμάκων για τους ασθενείς της Ε.Ε. είναι η βασική μου προτεραιότητα».
- «Ο στόχος μας είναι σαφής: να διασφαλίσουμε την πρόσβαση στα φάρμακα για όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη και να αποφύγουμε οποιαδήποτε διαταραχή της αγοράς των φαρμάκων στην Ε.Ε.».
- «Ατενίζοντας το μέλλον για να προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, η Φαρμακευτική Στρατηγική μας για την Ευρώπη με την επικείμενη μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής νομοθεσίας είναι η απάντησή μας για τη βελτίωση της προσφοράς φαρμάκων στην Ε.Ε. και την αποφυγή ελλείψεων».
- «Για την ενημέρωση των κατάλληλων μέτρων πολιτικής έχουμε πραγματοποιήσει εκτεταμένη εργασία σε αυτό το θέμα».
- «Οπου η ομάδα εργασίας δεν μπορεί να βρει λύση για μια έλλειψη, αυτό το ζήτημα κλιμακώνεται στη Διευθύνουσα Ομάδα Ελλείψεων Φαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει εκπροσώπηση σε επίπεδο προϊσταμένων του EMA».
- «Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας θα ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης να αποτρέπει, να ανιχνεύει και να ανταποκρίνεται γρήγορα σε διασυνοριακές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία».
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω
Με λίγα λόγια, ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Η Κυριακίδου δεν έχει κάνει τίποτα πρακτικό επί της ουσίας μέχρι τώρα για να υπάρξουν τα φάρμακα που χρειάζεται σήμερα ο κόσμος στα ελληνικά ή και ευρωπαϊκά φαρμακεία. Μέχρι να συνεννοηθεί μεταξύ του όλο αυτό το γραφειοκρατικό τέρας που έχει φτιαχτεί από καλοπληρωμένες ομάδες εργασίας, φορείς, φόρουμ, Αρχές έκτακτης ανάγκης, είναι άγνωστο πόσοι θα έχουν χάσει τη ζωή τους αυτόν τον χειμώνα από την έλλειψη φαρμάκων.
Η Κυριακίδου, με τον ξύλινο και κενό λόγο της, το μόνο που προσέφερε ήταν ασάφειες, φλυαρίες και ευχολόγια για μελλοντικές στρατηγικές. Οσα έγραψε δεν παραπέμπουν σε Ευρωπαία επίτροπο που κατανοεί τι περνάει αυτό το διάστημα ένας γονιός που ψάχνει φάρμακα για το άρρωστο παιδί του ή κάποιος που δεν βρίσκει το χάπι για την καρδιά του.
«Απαντήσεις» στα προβλήματα σαν κι αυτή της επιτρόπου Υγείας μάς υπενθυμίζουν ότι τα κράτη κακώς παραχώρησαν τόσο πρόθυμα την εξουσία στους χρυσοπληρωμένους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
Οι κάτοικοι του πλουσιότερου μπλοκ στον κόσμο, οι Ευρωπαίοι, καταντήσαμε να αγωνιούμε αν θα βρούμε φάρμακα. Αν θα έχουμε επάρκεια στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Αν θα περιοριστεί το κόστος ζωής, το οποίο εκτινάχθηκε. Και να αναρωτιόμαστε γιατί πληρώσαμε «χρυσά» και ακριβότερα από κάθε άλλον στον πλανήτη τα εμβόλια για τον κορωνοϊό με μυστικές συμφωνίες, άγνωστες στους πολίτες. Συμφωνίες στις οποίες είχε εμπλακεί και η Κυριακίδου.
Αυτό είναι το έργο της Φον ντερ Λάιεν και των επιτρόπων της που δεν κάνουν τίποτα έγκαιρα για να λύσουν τα προβλήματα. Εχουν μετατρέψει την Ευρώπη σε μια ήπειρο-δορυφόρο που τούτο τον χειμώνα αναρωτιέται αν θα έχει φάρμακα, ενέργεια και βασικά αγαθά σε λογικές τιμές.
Το δόγμα στην Κομισιόν είναι γνωστό. Το εμπεδώσαμε και επί οικονομικής κρίσης. Οσες φορές αποτυγχάνει επαναφέρει το σλόγκαν «να κάνει θυσίες ο κόσμος». Ο πολίτης όμως δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώνει και τους μισθούς των επιτρόπων και την ανεπάρκειά τους.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1956. Σπούδασε Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, με μεταπτυχιακό στο Μάντσεστερ. Εργάστηκε ως κλινική ψυχολόγος και το 2004-06 ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού. Ενεπλάκη με την πολιτική το 2006, όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην Κύπρο με τον ΔΗ.ΣΥ. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2019 η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Κύπρια πολιτικός επιλέχθηκε ως επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.
Δείτε επίσης:
- ΕΟΔΥ: Ο κορωνοϊός συνεχίζει να σαρώνει, με ακόμη 149 νεκρούς – Εντοπίστηκαν και έξι κρούσματα «Κράκεν»!
- Ευρωπαϊκά μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων προανήγγειλε η Στέλλα Κυριακίδου