Στις κάλπες του 2019 η Ν.Δ. κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της επικράτειας, ακόμα και σε εκείνες που προηγουμένως είχε αντικρίσει την πλάτη του ΣΥΡΙΖΑ.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Στους αντίποδες, ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να αναχαιτίσει τις διαρροές και να συγκρατήσει την εκλογική ήττα σε απολύτως ελεγχόμενα επίπεδα σε νομούς και περιφέρειες, όπου είχε συγκεντρωθεί ο κορμός των δυνάμεών του το 2015. Η άγρια φορολογική επιδρομή, η σκληρή επίθεση Κατρούγκαλου στους χαμηλοσυνταξιούχους που «ζουν» πλέον με 340 ευρώ, λες και από αυτούς κρινόταν η επιβίωση της χώρας, η διάψευση των προσδοκιών με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, η προβληματική Συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα στο Μεταναστευτικό, πληρώθηκαν στις κάλπες, αλλά, όχι σε βαθμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «συντριπτική ήττα».
Με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης μάχης, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει σήμερα την αντεπίθεσή της. Ο κόσμος βεβαίως, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Τσίπρας, «είναι απογοητευμένος», κάτι που σημαίνει ότι ακόμα μία φορά οι πολίτες πιθανώς θα ψηφίσουν με τη λογική του μικρότερου κακού και πάντως τιμωρητικά. Οι προσδοκίες του λαού είναι ισχνές, διότι δεν βλέπουν, προς το παρόν τουλάχιστον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί εναλλακτική λύση στο πρόβλημα διακυβέρνησης.
Ακόμα μια αιτία προβληματισμού και ανησυχίας είναι και πάλι το ύψος της αποχής, στο οποίο φαίνεται να υπολογίζουν το Μαξίμου και ο Μητσοτάκης. Στέλεχος της εσωκομματικής μειοψηφίας προβλέπει με βεβαιότητα στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ότι εάν η αποχή εκτοξευτεί, όπως παγίως συμβαίνει εδώ και χρόνια, ευνοημένη θα είναι η Ν.Δ. Αν, όμως, προσθέτει, «προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, ειδικά οι νέες ηλικίες, τότε θα βγούμε πολύ μπροστά».
Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019 η αποχή ήταν κατά τι μικρότερη από αυτή του Σεπτεμβρίου του 2015 και έφτασε στο 42,08% έναντι 44,2%. Βεβαίως, η μητέρα των μαχών θα δοθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα, στο αχανές λεκανοπέδιο, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της πατρίδας, και στο σκληρό έδαφος της Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία παραδοσιακά διαθέτει συντηρητικό κοινωνικό ιστό και ήταν αυτή που έκρινε αποφασιστικά την έκβαση των αγώνων με τις εκλογικές μετατοπίσεις της.
Βαθμηδόν, η συμπεριφορά αυτού του χώρου τείνει να καταστεί πιο ανεξάρτητη από τις κατεστημένες κομματικές εντάξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Καστοριά, η οποία θεωρείται «πετράδι του γαλάζιου στέμματος» και, παρεμπιπτόντως, όπως και η Λακωνία, έχει και ισχυρό φιλοβασιλικό στοιχείο. Το 2015 έδωσε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στη Ν.Δ. με 36,94%, απελπισμένη από τη μακροχρόνια κρίση της γούνας, που ανάγκασε ακόμα και άτομα ηλικίας άνω των 50 να ξενιτευτούν. Στις κάλπες του 2019, απογοητευμένη από τη στάση του Α. Τσίπρα, ξανάγινε το άπαρτο κάστρο της Ν.Δ. με 50,23%.
Σήμερα, και ειδικά τώρα που μετά την απογραφή περνά στις μονοεδρικές, τίποτε δεν είναι βέβαιο. Η πολιτική εκπροσώπηση του νομού από τη Ν.Δ. με τον τοπικό βουλευτή Ζ. Τζηκαλάγια και την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη (σ.σ.: πρόκειται γι’ αυτό που θα… καταργούσε ο Κ. Μητσοτάκης) Μαρία Αντωνίου κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι «καλοθελητές» διακίνησαν σενάρια ότι η φίλεργη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, κάτι που η Ολυμπία Τεληγιορίδου διέψευσε αμέσως κατηγορηματικά, αλλά δεν παύει να συνιστά ένδειξη πανικού ορισμένων «γαλάζιων» κύκλων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό του στο Ηράκλειο 43,22% (έναντι 45,21% τον Σεπτέμβριο του 2015). Επονται περιφέρειες «ελεγχόμενης υποχώρησης» σε σχέση με το 2015, όπου προφύλαξε τις δυνάμεις του, όπως η Αχαΐα (40,27%) και η Αρτα (39,94%). Στην Ξάνθη ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές είχε ποσοστό 49,61%. Ετσι, παρότι το ποσοστό του και τώρα ήταν υψηλό, 39,60%, συγκριτικά υπέστη καθίζηση 10 μονάδων.
Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση κατέγραψε ποσοστά άνω του 35% στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών, στη Β’ Πειραιώς, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στα Ιωάννινα, στη Β’ Δυτικής Αττικής και οριακά στη Φλώρινα.
Τα χαμηλότερα ποσοστά του κόμματος σημειώθηκαν στη Λακωνία με 19,63%, όπου όμως και στις προηγούμενες εκλογές οι επιδόσεις του δεν είχαν υπερβεί το 23,00%. Ακολουθεί η Χίος με ποσοστό 22,14% και κατά σειρά, με αρκετά μεγάλη πτώση ποσοστού, περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, όπως οι Δράμα 22,72% (έναντι 29,72% το 2015), Κιλκίς 23,22% (έναντι 30,89%), Σέρρες 23,25% (έναντι 29,08%), Πιερία 23,33% (έναντι 32,43%) και Χαλκιδική 24,32% (έναντι 32,90% ).
Το μεγάλο στοίχημα για την ανατροπή
Σκοπίμως, πριν από την αλλαγή του χρόνου ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μια μεγάλη περιοδεία στις παραπάνω περιοχές της Μακεδονίας για να ανατρέψει τους αρνητικούς συσχετισμούς. Ο ίδιος λέει με ικανοποίηση ότι «το κλίμα αλλάζει» και ότι χάρη στην καιροσκοπική πολιτική Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών η λαϊκή δυσφορία έχει θεαματικά αμβλυνθεί.
Την προσοχή της Κουμουνδούρου κεντρίζει, εξάλλου, το γεγονός ότι η Ν.Δ. σε περιφέρειες όπως η Πιερία, τα Χανιά, η Ευρυτανία και η Ζάκυνθος κατάφερε να αυξήσει το ποσοστό της κοντά στο 15% σε σχέση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εθνικών εκλογών, ενώ ποσοστά άνω του 44% πέτυχε μεταξύ άλλων σε Βόρειο Τομέα Αθηνών, Χίο, Εβρο, Καρδίτσα, Φωκίδα, Μεσσηνία, Τρίκαλα και Λευκάδα.
Μάλιστα, αν και κατάφερε να κερδίσει και τις επτά μονοεδρικές, κάτι που αποτελούσε εμβληματική κομματική προτεραιότητα για την ηγεσία του κόμματος, η ανατροπή έγινε στη Ζάκυνθο, την οποία έχανε σταθερά τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμανε ήδη αντεπίθεση από την επίσης μονοεδρική της Κεφαλλονιάς, στέλνοντας εκεί τον καθηγητή ειδικό στα ενεργειακά Νικόλα Φαραντούρη, ένα στέλεχος πρώτης γραμμής που μετέχει στο επιτελείο εξωκοινοβουλευτικών συμβούλων του Α. Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι στις περασμένες εκλογές η Ν.Δ. με 37,94% κέρδισε την έδρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 32,45%.
Η μάχη συμπερασματικά μόλις ξεκίνησε και προμηνύεται σκληρή.