Οκτώ παθολόγοι του νοσοκομείου Γιαννιτσών εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, εξαιτίας των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών εργασίας, την ώρα που από τους -εναπομείναντες- τέσσερις γιατρούς που διαθέτει η παθολογική κλινική, οι δύο είναι σε αναρρωτική άδεια, με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η λειτουργία της.
Ως αποτέλεσμα, χρέη παθολόγων εκτελούν ογκολόγοι, νευρολόγοι, αιματολόγοι, καρδιολόγοι και πνευμονολόγοι, τους οποίους επιστράτευσε -προσωρινά- η διοίκηση του νοσοκομείου, μαζί και με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να βγουν οι εφημερίες και να εξεταστούν τα έκτακτα περιστατικά της παθολογικής κλινικής. Κι αυτό έναν μόλις μήνα μετά την κατάρρευση γιατρού – ακτινολόγου εν ώρα υπηρεσίας, καθώς κάλυπτε μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου
Όπως λένε οι εργαζόμενοι, όλα ξεκίνησαν μετά το κύμα παραιτήσεων που παρατηρήθηκε στην παθολογική κλινική, λόγω των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας που αναγκάζονταν να δουλέψουν οι γιατροί. Από το νοσοκομείο Γιαννιτσών παραιτήθηκαν τους τελευταίους μήνες ο διευθυντής της παθολογικής και δύο επιμελητές γιατροί, ενώ από τις αρχές Δεκεμβρίου αποφάσισαν να φύγουν και να συνεχίσουν σε άλλα νοσοκομείο και οι πέντε ειδικευόμενοι γιατροί παθολογίας, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση.
«Τα μέτρα της διοίκησης είναι αδιέξοδα. Δεν πρόκειται να δώσουν λύση. Η κατάσταση στην εφημερία είναι τραγική κάθε φορά. Οι γιατροί έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είναι καθόλου απίθανο να συνεχιστούν οι παραιτήσεις. Η λειτουργία της παθολογικής κλινικής βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάρρευση. Δεν έγινε ξαφνικά. Το ήξεραν και καταγγέλλουμε ότι όλα αυτά είναι προσχεδιασμένα, γιατί θέλουν να συγχωνεύσουν τα δύο νοσοκομεία του νομού που βρίσκονται στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα», εξηγεί στο ethnos.gr ο παιδίατρος του νοσοκομείου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας, Χαράλαμπος Αποστολίδης.
Απόφαση επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς
«Μένουν σε εκκρεμότητα οι ασθενείς μέχρι να έρθει σε επαφή ο γιατρός που βρίσκεται στα έκτακτα με τον παθολόγο. Και για τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας ξεχνούν ότι δεν ήταν ποτέ σε τμήμα δευτεροβάθμιας περίθαλψης, αν και είναι παθολόγοι. Ζητούμε να αποσυρθεί τώρα η απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Πέλλας για “διατομεακή” εφημέρευση του παθολογικού τμήματος. Η κάλυψη του έργου της παθολογικής κλινικής από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων του παθολογικού τομέα, είναι μία απόφαση επικίνδυνη για ασθενείς και γιατρούς», προσθέτει.
Σχολιάζοντας την πρόσφατη παραίτηση των πέντε ειδικευόμενων γιατρών της παθολογικής ο κ. Αποστολίδης εξηγεί ότι ειδικευόμενοι τις τελευταίες εβδομάδες στην εφημερία τους δεν είχαν έναν γιατρό παθολόγο της κλινικής για να βασιστούν, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι. «Δεν μπορούσαν να δουλέψουν με ασφάλεια», σημειώνει.
Εργαζόμενοι του νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στην πύλη του νοσοκομείου την Παρασκευή «ενάντια στην διάλυση κλινικών/τμημάτων των νοσοκομείων του νομού», ζητώντας, παράλληλα, από το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και στην άμεση εφαρμογή των αποφάσεων ΣτΕ & Αρείου Πάγου για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου, προκειμένου το ΕΣΥ να γίνει και πάλι ελκυστικό για τους γιατρούς.
- Δείτε επίσης: Νοσοκομειακοί γιατροί: Δεν φτάνουν όλα τα άλλα, έχουν και απλήρωτες εφημερίες από τον Αύγουστο!