Οι πολιτικές πιρουέτες της κυβέρνησης με στόχο τον αποκλεισμό από τις προσεχείς εκλογές του «κόμματος Κασιδιάρη» προκαλούν αναταράξεις και προβληματισμούς, ενώ πυροδοτούν ισχυρές ιδεολογικές ενστάσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, τα οποία βλέπουν πίσω από τις προωθούμενες διατάξεις του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη την απόπειρα θεσμικής κατοχύρωσης της «θεωρίας των δύο άκρων» και την εξίσωση, όπως αναφέρουν, της καταδικασμένης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή με την Αριστερά.
Από την άλλη, και η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και του Βορίδη, προσκρούει, όπως τονίζουν συνταγματολόγοι αλλά ακόμη και μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο γεγονός ότι ποινικοποιεί την ιδεολογία και μπορεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου επί δικαίων και αδίκων.
Οσον αφορά το πόνημα του Μάκη Βορίδη, την καχυποψία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενισχύει η αόριστη και γενική προϋπόθεση ότι για την ελεύθερη συμμετοχή ενός κόμματος σε εκλογές, «η οργάνωση και η δράση του θα πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». Το γεγονός ότι στη διατύπωση αυτή δύναται υπό προϋποθέσεις να δοθεί διασταλτική ερμηνεία από τον Αρειο Πάγο και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, εντός δύο ημερών, βάζει σε αναμμένα κάρβουνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στον αντίποδα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι «το πολιτικό σύστημα, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, οφείλει να εξαντλεί τα περιθώρια τα οποία δίνει το Σύνταγμα, ώστε να μην εκπροσωπούνται εγκληματικές οργανώσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο επεδίωξε εδώ κι εβδομάδες ευρύτερη πολιτική συνεννόηση με βάση συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση». Διαβεβαιώνουν, δε, ότι «αυτήν τη συνεννόηση θα συνεχίσει να επιδιώκει με ανοιχτό πνεύμα διαλόγου. Δηλώσεις και κινήσεις για λόγους πολιτικών εντυπώσεων δεν βοηθούν. Είναι απαίτηση του δημοκρατικού κόσμου να επιτευχθεί συνεννόηση πάνω σε αυτό το μείζον ζήτημα και η κυβέρνηση θα την επιδιώξει, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει, εντούτοις, δική του νομοθετική πρόταση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βασίζεται σε δύο πυλώνες και συγκεκριμένα:
- Η νομοθετική ρύθμιση να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η τροπολογία που έχει δει το φως της δημοσιότητας εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας, που μπορεί να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα.
- Η πρόταση να προσδιορίζει ρητώς τους νεοναζί και να μην ανοίγει κερκόπορτα για διευρυμένες ερμηνείες και εξίσωση του ναζισμού με οποιαδήποτε άλλη πολιτική ιδεολογία.
Πολιτική δράση
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, αναφέρουν ότι με κυβερνητική ευθύνη ο καταδικασμένος Κασιδιάρης εδώ και τρία χρόνια ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές έχει πολιτική δράση, μέσω ακόμα και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, και συγκροτεί τους οπαδούς του σε νεοναζιστικό κίνημα.
Με τη σειρά του ο Περισσός προειδοποιεί ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δεχτεί ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις, αφήνοντας χώρο και για την απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων, που εξισώνει τη φασιστική με την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Ούτε φυσικά θα συμφωνήσει να ελέγχεται σε κάθε εκλογική μάχη από τον Αρειο Πάγο η λειτουργία και η δράση του, και να εξαρτάται από αυτόν τον έλεγχο η συμμετοχή του στις εκλογές. Αυτοί οι επικίνδυνοι δρόμοι ανοίγονται με την επίσημη πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε., που αξιοποιείται ήδη για να απαγορευτούν σε μια σειρά χώρες κομμουνιστικά κόμματα και νεολαίες, κομμουνιστικά σύμβολα κ.λπ.».