Μεγαλύτερος ήταν τελικά ο σεισμός στην Ρόδο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Η αρχική εκτίμηση ήταν 5.7 Ρίχτερ, ωστόσο, εκ μέρους του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι σήμερα, στις 14:37 καταγράφηκε δόνηση 5.9 Ρίχτερ σε απόσταση 498 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο διδάκτωρ σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε στην ΕΡΤ3 ότι η δόνηση έγινε στο ανατολικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου, μία περιοχή που έχει δώσει αρκετά μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν.
«Σε κάθε περίπτωση είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, αλλά ευτυχώς το επίκεντρο εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο, περίπου 65 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίνδου, δηλαδή νοτιοανατολικά από το νησί της Ρόδου. Έχω πληροφορίες ότι έγινε έντονα αισθητός στο νησί και πιθανότατα και σε άλλα σε άλλα νησιά των Δωδεκανήσων» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Πρόσθεσε πως: «η ευρύτερη περιοχή έχει δώσει και ακόμα μεγαλύτερα μεγέθη και κατά συνέπεια για μας τουλάχιστον τους σεισμολόγους δεν αποτελεί έκπληξη αυτός σημερινός σεισμός». Όπως κατέληξε το καλό ήταν ότι δεν έγινε κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
«Ο σεισμός έγινε 60 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και έγινε έντονα αισθητός. Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει γενικά αρκετά μεγάλους σεισμούς. Έχει προέλθει από την τάφρο του Στράβωνα που βρίσκεται στην απόληξη του ελληνικού τόξου».
Όπως ανέφερε την δόνηση ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί, ωστόσο είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα.
Μετά τις 4.30, καταγράφηκαν αρκετές δονήσεις που έφτασαν και ξεπέρασαν τα 3 Ρίχτερ. Ισχυρότερος ήταν ο μετασεισμός των 3.5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 16.07.
Δείτε επίσης:
Τρόμος με σεισμό 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ρόδου