Ο σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα το μεσημέρι της Τετάρτης έχει προκαλέσει ανησυχία αλλά και προβληματισμό, με τους ειδικούς να εκφράζουν αντικρουόμενες απόψεις.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θάλασσα, σε απόσταση 58 χλμ. νοτιοανατολικά της Λίνδου. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 22 χλμ, ενώ η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και σε Κάρπαθο, Κρήτη, αλλά και την Τουρκία και το Λίβανο.
Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τόνισε πως στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν, ωστόσο ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός, αναφέροντας πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν μακριά από την πόλη της Ρόδου.
«Το που θα επικεντρωθεί κάθε φορά ένας σεισμός, μεγάλος ή μικρός, δεν το γνωρίζουμε. Χθες εκδηλώθηκε στην άκρη του ελληνικού τόξου, νοτιοανατολικά της Ρόδου. Εκεί, λοιπόν, στην απόληξη του τόξου που κυριαρχούν οριζόντια ρήγματα είχαμε την εκδήλωση του σεισμού, ο οποίος έγινε αντιληπτός στην Ρόδο και την Κάρπαθο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:
«Στα Δωδεκάνησα έχουν εκδηλωθεί μεγαλύτεροι σεισμοί στο παρελθόν.Το 1928 είχε εκδηλωθεί ο μεγαλύτερο σεισμός που καταγράφηκε ενόργανα στον ελληνικό χώρο, με μέγεθος της τάξης των 7,9 Ρίχτερ. Ήταν ένας σεισμός μεγάλου βάθους απ’ ότι διερευνήθηκε. Η περιοχή έχει δυναμικότητα να δώσει πιο μεγάλο σεισμό, αλλά και πιο μεγάλο να δώσει, είμαστε γύρω στα 100 χλμ από την πόλη της Ρόδου. Είναι μακριά».
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ φαίνεται να ήταν ο κύριος και μετά την εκδήλωση του φαινομένου λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα.
Δείτε επίσης: 5.9 Ρίχτερ τελικά ο σεισμός στη Ρόδο – Η περιοχή «δίνει» μεγάλους σεισμούς, λένε Γ. Παπαδόπουλος, Ε.Λέκκας