Σοβαρή απειλή για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και όχι μόνο αποτελεί το ενεργό υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος στη Σαντορίνη, σύμφωνα με Βρετανό γεωφυσικό, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!
Ο Kajetan Chrapkiewicz, ο οποίος ηγείται μιας ερευνητικής ομάδας στο Imperial College του Λονδίνου, καλεί τους Έλληνες επιστήμονες να είναι σε εγρήγορση τοποθετώντας ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησής του. Ουσιαστικά, κάνει λόγο για ένα δίκτυο μέτρησης σε πραγματικό χρόνο, με το οποίο θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει καλύτερα «πότε θα μπορούσε να συμβεί μια έκρηξη», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Morgenpost».
Οπως αναφέρει από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», οι Έλληνες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς επί σχεδόν 400 χρόνια, ο Κολούμπος, ο οποίος βρίσκεται στα ανοιχτά της Σαντορίνης, δεν «κοιμάται». «Ένας θάλαμος μάγματος που δεν είχε ανιχνευθεί προηγουμένως γεμίζει σταδιακά με τήγμα, γεγονός που δείχνει στους ερευνητές ότι πρέπει να παρακολουθούν το ηφαίστειο σε πραγματικό χρόνο», αναφέρει το σχετικό άρθρο, επικαλούμενο την έρευνα του Imperial College.
Terrawatch: Santorini braces as explosive volcano stirs https://t.co/oEAgFhRFrv
— The Guardian (@guardian) January 25, 2023
Το 1650 μ.Χ. η τελευταία έκρηξη του Κολούμπου προκάλεσε το θάνατο 70 ανθρώπων
Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει, επίσης, ότι ο Κολούμπος εξερράγη τελευταία φορά το 1650 μ.Χ., προκαλώντας το θάνατο 70 ανθρώπων, που εισέπνευσαν τα αέρια της έκρηξης και υπέστησαν δηλητηρίαση. Τότε, η έκρηξη οφειλόταν στο συσσωρευμένο μάγμα σε αντίστοιχο μαγματικό θάλαμο, πιθανώς σε αντίστοιχο βάθος 3 έως 4 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό. Σήμερα, ωστόσο, λόγω της πληθυσμιακής και τουριστικής αύξησης του νησιού, μία αντίστοιχη έκρηξη θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη τραγωδία.
Σύμφωνα δε με τις πρόσφατες εκτιμήσεις της ομάδας του Kajetan Chrapkiewicz, μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου, ο μαγματικός θάλαμος μεγαλώνει, κατά μέσο όρο, με ρυθμό περίπου 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων το χρόνο. Ο συνολικός όγκος που έχει συσσωρευθεί στο μαγματικό θάλαμο κάτω από τον Κολούμπο, υπολογίζεται σε 1,4 κυβικά χιλιόμετρα. Χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική απεικόνισης, ο Βρετανός γεωφυσικός και η ομάδα του εντόπισαν τη συγκέντρωση τήγματος περίπου 3,2 χιλιόμετρα κάτω από το ηφαίστειο.
Τα συμπεράσματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Geochemistry, Geophysics, Geosystems», υποδηλώνουν ότι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, το ηφαίστειο αποτελεί σοβαρή απειλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης ανήκει στην «εξαιρετικά εκρηκτική οικογένεια» των ηφαιστείων. Αυτά δηλαδή που μπορούν να προκαλέσουν μία έκρηξη ύψους δεκάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης πολύ πιθανό να προκαλέσει και τσουνάμι, γεγονός που το καθιστά μια εξαιρετικά επικίνδυνη προοπτική.
https://youtu.be/7bXLQvEnXJE