Σχεδόν ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όχι μόνο δεν φαίνεται κάποιο φως στην άκρη του τούνελ, αλλά τα πράγματα τείνουν να χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να φέρεται πανέτοιμος για μια νέα γενικευμένη επίθεση στα ουκρανικά εδάφη, την ώρα που προετοιμάζεται, παράλληλα, για μια πολύ πιθανή σύγκρουση με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, η οποία αναμένεται να διαρκέσει για πολλά ακόμη χρόνια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχους, συμβούλους και άλλα άτομα με γνώση της κατάστασης, το Κρεμλίνο στοχεύει να αποδείξει ότι οι δυνάμεις του μπορούν να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά από μήνες εδαφικών απωλειών, ασκώντας πίεση στο Κίεβο και τους υποστηρικτές του, ώστε να συμφωνήσουν σε κάποιου είδους εκεχειρία που θα αφήνει στη Ρωσία τον έλεγχο των εδαφών που κατέκτησε έως τώρα.
Putin Plans New Russia Offensive in Ukraine, Prepares for Long War – Bloomberg https://t.co/oU3pIpELfl
— Florin Marian 🇷🇴 (@FMTrade4Life) January 27, 2023
Ακόμη και ο Πούτιν δεν μπορεί να αρνηθεί τις αδυναμίες του στρατού του, για τον οποίο έχει ξοδέψει δεκαετίες προκειμένου να τον δημιουργήσει, αφού τα στρατεύματά του έχασαν περισσότερα από τα μισά από τα αρχικά τους κέρδη στην Ουκρανία, είπαν τα εν λόγω άτομα, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, για να συζητήσουν θέματα που δεν είναι δημόσια. Οι συνεχείς αποτυχίες έχουν οδηγήσει πολλούς στο Κρεμλίνο να γίνουν περισσότερο ρεαλιστές, όσον αφορά τις άμεσες φιλοδοξίες τους, αναγνωρίζοντας ότι ακόμη και η διατήρηση της σημερινής γραμμής του μετώπου θα ήταν επίτευγμα.
Αλλά και ο Ρώσος πρόεδρος είναι πεπεισμένος ότι οι αριθμητικά μεγαλύτερες δυνάμεις της Ρωσίας και η προθυμία της να δεχτεί απώλειες, οι οποίες ήδη ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες -περισσότερες από οποιαδήποτε σύγκρουση μετά των Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης-, θα της επιτρέψουν να επικρατήσει παρά τις μέχρι τώρα αποτυχίες.
Φεβρουάριο ή Μάρτιο η πιθανή νέα επίθεση της Ρωσίας
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, η νέα ρωσική επίθεση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Τα σχόλια αυτά επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις της Ουκρανίας και των συμμάχων της ότι μια νέα ρωσική επίθεση έρχεται και υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεκινήσει προτού το Κίεβο λάβει τις πρόσφατα υποσχεθείσες προμήθειες αμερικανικών και ευρωπαϊκών βαρέων αρμάτων μάχης.
Η αποφασιστικότητα του Πούτιν προμηνύει άλλη μια θανατηφόρα κλιμάκωση στον πόλεμο, καθώς το Κίεβο ετοιμάζει μια νέα δική του ώθηση για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, απορρίπτοντας οποιαδήποτε εκεχειρία που αφήνει τη Ρωσία να καταλαμβάνει τα εδάφη του. Ο Ρώσος ηγέτης πιστεύει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επικρατήσει σε μια σύγκρουση που θεωρεί υπαρξιακή με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Ένας νέος γύρος κινητοποιήσεων είναι πιθανός ήδη από την άνοιξη, είπαν οι εν λόγω πηγές, καθώς η οικονομία και η κοινωνία υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις ανάγκες του πολέμου.
«Ο Πούτιν είναι απογοητευμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων στο πεδίο της μάχης, αλλά δεν είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τους στόχους του» δηλώνει η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα πολιτικής. «Αυτό σημαίνει απλώς ότι η διαδρομή θα είναι μακρύτερη, πιο αιματηρή και χειρότερη για όλους», προσθέτει.
Αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών αμφισβητούν το κατά πόσον η Ρωσία διαθέτει τους πόρους για νέα μεγάλη επίθεση, ακόμη και μετά την κινητοποίηση 300.000 επιπλέον στρατευμάτων το περασμένο φθινόπωρο. Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, εντείνουν τις προμήθειες όπλων και ετοιμάζονται να παραδώσουν για πρώτη φορά τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα να διασπάσουν τις ρωσικές γραμμές.
Ωστόσο, οι βάναυσες επιθέσεις της Ρωσίας σε μέρη όπως το Μπαχμούτ, μια ανατολική πόλη που έχει περιορισμένη στρατηγική αξία, έχουν προκαλέσει φθορές στις ουκρανικές δυνάμεις, εκτρέποντας στρατεύματα και εξαντλώντας την ικανότητα του Κιέβου να οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις αλλού, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
«Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν»
«Αν δεν αλλάξει κάτι, θα έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο φθοράς όπως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο οποίος θα μπορούσε να διαρκέσει για πολύ καιρό, επειδή και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους» εκτιμά ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας που ιδρύθηκε από το Κρεμλίνο. «Ο Πούτιν είναι βέβαιος ότι είτε η Δύση είτε η Ουκρανία θα κουραστούν», προσθέτει.
Μια ήττα στην επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, το 2024, ο οποίος ηγήθηκε του συνασπισμού για την υποστήριξη της Ουκρανίας, θα μπορούσε να φέρει «μεγαλύτερη ευελιξία» στο θέμα στην Ουάσινγκτον, τονίζει ο Κορτούνοφ.
Ενώ ένα νέο κύμα πίεσης από κυρώσεις έχει επιφέρει μείωση στα έσοδα του Κρεμλίνου, αυτή δεν είναι ικανή να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου από τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε αποθέματα δισεκατομμυρίων σε γουάν, τα οποία δεν επηρεάζονται από τις κυρώσεις και μπορούν να βοηθήσουν στη γεφύρωση των ελλείψεων του προϋπολογισμού για 2-3 χρόνια, σύμφωνα με οικονομολόγους.
Μεταξύ των συμμάχων της Ουκρανίας, επίσης, αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση θα διαρκέσει χρόνια. «Φέτος, θα ήταν πολύ πολύ δύσκολο να εκδιωχθούν στρατιωτικά οι ρωσικές δυνάμεις από κάθε σπιθαμή της Ουκρανίας» αναγνώρισε ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλεϊ, στις 20 Ιανουαρίου μετά από συνάντηση των υπουργών Άμυνας των ΗΠΑ και των συμμαχικών χωρών, για να προσθέσει «αλλά πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας αυτός ο πόλεμος, όπως και πολλοί πόλεμοι στο παρελθόν, θα τελειώσει σε κάποιο τραπέζι διαπραγματεύσεων».
Στο πρώτο σενάριο, αυτό δηλαδή ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία το προσεχές διάστημα, αναφέρεται και η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε εκτενές δημοσίευμά της.
Sending tanks to Ukraine makes one thing clear: this is now a western war against Russia | Martin Kettle https://t.co/34VhIkpTzk
— The Guardian (@guardian) January 25, 2023
Όπως επισημαίνει, η γραμμή του μετώπου στην ευρύτερη περιοχή της Ζαπορίζια δεν έχει μετακινηθεί εδώ και δέκα μήνες και οι Ρώσοι βρίσκονται οχυρωμένοι στα χαρακώματά τους, ωστόσο τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται πιο έντονη δραστηριότητα με βομβαρδισμούς από το πυροβολικό, ακόμη και από άρματα μάχης.
Σύμφωνα με τον Βιτάλι, λοχία της 56ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας πεζικού της Μαριούπολης, η «παγωμένη» γραμμή του μετώπου έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται. Για του λόγου το αληθές, ο αριθμός των βλημάτων και ρουκετών που έχουν δεχτεί οι ουκρανικές δυνάμεις σε αυτό το τμήμα μετώπου έχει υπερδιπλασιαστεί αυτόν τον μήνα σε 4.000 την ημέρα.
Αργά ή γρήγορα, πιθανότατα μέσα στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά ο Guardian, κάποια από τις δύο πλευρές θα κάνει την κίνησή της και θα επιχειρήσει να βγει από το αδιέξοδο. Το ερώτημα είναι το εξής: ποιος θα χτυπήσει πρώτος και πού.
«Η μεγάλη μάχη έρχεται»
«Η μεγάλη μάχη έρχεται αυτή την άνοιξη, ή ακόμα και νωρίτερα», δηλώνει ο Βιτάλι. Όπως χαρακτηριστικά λέει, είτε λάβει χώρα εδώ είτε κάπου αλλού κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που αγγίζει τα 750 μίλια, η «καταιγίδα» αναμένεται να ξεσπάσει αυτή την άνοιξη, σηματοδοτώντας ουσιαστικά μια πιο έντονη φάση του πολέμου. Εν αναμονή, και οι δύο πλευρές εκμεταλλεύονται αυτό το διάστημα προκειμένου να ενισχύσουν τις άμυνές τους.
Η τρίτη φάση του πολέμου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, θα περιλαμβάνει τη χρήση ενός συνδυασμού όπλων -μηχανοκίνητο πεζικό, πυροβολικό, δυνάμεις από αέρος, πιθανώς και από τη θάλασσα– προκειμένου κάθε πλευρά να εδραιώσει τις θέσεις της στο πεδίο του μετώπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η πραγματοποίηση μεγάλης κλίμακας επίθεσης τη δεδομένη χρονική στιγμή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για καθεμιά από τις δύο πλευρές. Τα στρατιωτικά εγχειρίδια αναφέρουν, δε, ότι η επιτιθέμενη δύναμη πρέπει να είναι τρεις φορές ισχυρότερη προκειμένου να επικρατήσει.
Η Ουκρανία φέρεται να διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα για να αμυνθεί, με καλύτερα ενσωματωμένη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροσκαφών και δορυφόρων, καθώς και πυραύλους ακριβείας δια χειρός ΗΠΑ. Στην αντίπερα όχθη, η Ρωσία καλείται να συγκροτήσει δυνάμεις ικανές να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με υπολογισμούς, η Μόσχα διαθέτει ήδη σημαντικό απόθεμα στρατευμάτων. Πέρυσι, κινητοποίησε 300.000 νεοσύλλεκτους και έστειλε τους μισούς από αυτούς κατευθείαν στη μάχη με ελάχιστη εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι 150.000 εκπαιδεύονται, αλλά δεν είναι σαφές για ποιο σκοπό. Ένα ακόμη στοιχείο, τέλος, που πρέπει να εκτιμηθεί είναι αν οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει το μάθημά τους έπειτα από το φιάσκο της επίθεσης πριν από περίπου ένα χρόνο, και αν είναι σε καλύτερη κατάσταση τώρα ούτως ώστε να οργανώσουν συντονισμένες επιθέσεις.
«Νομίζω ότι η ρωσική ικανότητα για ελιγμούς μεγάλης κλίμακας, αυτή τη στιγμή, αμφισβητείται» λέει ο Ντάρα Μασικό, πρώην αναλυτής του Πενταγώνου. «Το επιχείρησαν αυτό πέρυσι και δεν πήγε καλά, ενώ οι δυνάμεις που τους έχουν απομείνει δεν διαθέτουν μεγάλη πείρα, όπως και ο εξοπλισμός τους δεν είναι τόσο καλός», καταλήγει.