Η κυβέρνηση αγνόησε, όπως αναμενόταν, τις σφοδρές αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, που σήμερα πλημμύρισε το Σύνταγμα, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της ΠΟΘΑ, και προχώρησε στην ψήφιση της τροπολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τους καλλιτέχνες, η οποία ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «Διεθνή Εμπορική Διαιτησία».
Η εν λόγω τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς υπέρ της τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Ελληνικής Λύσης (…), ενώ την καταψήφισαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που ζήτησαν, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, την απόσυρσή της. Θυμίζουμε ότι, πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει, όπως έχει ανακοινώσει, από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά της τροπολογίας, χαρακτηρίζοντας εντελώς ανακριβείς τις αιτιάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όσο και του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, ότι υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνών, εξισώνοντάς τα με το απολυτήριο λυκείου και ισοπεδώνει τα μισθολογικά, εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, απαξιώνοντάς τους.
«Δεν θίγονται σε καμία περίπτωση τα εργασιακά ή μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών. Αντίθετα δίνουμε λύση σε ένα ζήτημα που επί χρόνια έμενε άλυτο», αντέτεινε ο υφυπουργός Πολιτισμού, σημειώνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αποσαφηνίζει εντελώς την εξαίρεση των προσλήψεων των καλλιτεχνών από τις προβλέψεις του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο εξισώνει τα πτυχία τους με το απολυτήριο λυκείου.
Όπως υπογράμμισε ο Ν. Γιατρομανωλάκης, σκοπός της διορθωτικής ρύθμισης είναι να ξεκαθαριστεί πως το Προεδρικό Διάταγμα δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στο δημόσιο, ούτε θίγονται τα επαγγελματικά και μισθολογικά τους δικαιώματα. Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για προσπάθεια εργαλειοποίησης ενός δύσκολου, τεχνικού σύνθετου θέματος, όπως είπε, που επί χρόνια έμενε άλυτο. «Βελτιώνουμε τη ρύθμιση δημιουργώντας πλέον ένα σαφές, καθαρό τοπίο ως προς τα δικαιώματα των καλλιτεχνών», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού.
«Λαοθάλασσα» από καλλιτέχνες στο Σύνταγμα
«Λαοθάλασσα» από καλλιτέχνες πλημμύρισαν το μεσημέρι την πλατεία Συντάγματος, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος, η οποία ξεκίνησε χτες Τετάρτη 1η Φλεβάρη.
Στο σημείο βρέθηκε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, ενώ, λόγω της κινητοποίησης, η Τροχαία προχώρησε στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας, διακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων στη Βασιλίσσης Αμαλίας, από το ύψος της Όθωνος.
Σημειώνεται ότι ο κλάδος των καλλιτεχνών ζητά κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών κενών με μόνιμους διορισμούς καθηγητών ειδικοτήτων (χορού και κινηματογράφου) και έγκαιρη τοποθέτηση τους στις σχολικές μονάδες, κατάλληλες κτιριακές υποδομές για την διεξαγωγή καλλιτεχνικών μαθημάτων και πιστοποίηση του επιπέδου σπουδών στα καλλιτεχνικά μαθήματα και υποχρεωτική αναγνώρισή της.
Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) απάντησε για την τροπολογία πως «αυτό σημαίνει ότι πλέον οι αμοιβές των καλλιτεχνών στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δεν θα καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά από την εκάστοτε κυβέρνηση», κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «ευθεία επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα, ενώ ανοίγει (σ.σ. η τροπολογία) ταυτόχρονα την πόρτα ώστε να εφαρμοστεί αυτό το μοντέλο και σε άλλους τομείς». Τονίζει δε ότι «επομένως τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με απολυτήρια Λυκείου και οι απόφοιτοι υποβαθμίζονται πλέον οριστικά».
«Αν μετά από 45 μέρες η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα της επιτρέψουμε να μας στερήσει και τα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει, είναι γελασμένη» επισημαίνει η ΠΟΘΑ, σημειώνοντας ότι η τροπολογία «καταργεί την κατάταξη του Ενιαίου Μισθολογίου στις γνωστές κατηγορίες ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ και ΠΕ. Οι όποιες προσαυξήσεις είχαν προβλεφθεί για Κορυφαίους και Αρχιμουσικούς, όπως και το μουσικό επίδομα παραμένουν, αλλά θα υπολογίζονται πλέον με βάση το νέο βασικό μισθό που θα καθορίσει η Υπουργική απόφαση. Με ανακοινωμένη την υποβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο 5 (ΙΕΚ) θεωρούμε σίγουρο ότι μιλάμε για μειώσεις σε ένα μισθολογικό επίπεδο λίγο κάτω από το ΤΕ».
- Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ: