Έντονος σκεπτικισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζυγίζει κάθε σενάριο και μετράει τις τυχόν επιπτώσεις στο εσωτερικό του κόμματός του και στην κυβέρνησή του προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εξελίξεις.
Οι διαρροές βουλευτών κατά την πρόσφατη μυστική ψηφοφορία στη Βουλή για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου σε προανακριτική επιτροπή τον έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα και τον έχουν βάλει σε σκέψεις.
Κι αυτό γιατί οι διαρροές δεν ήταν έξι, όπως φάνηκε την πρώτη μέρα μετά την ψηφοφορία, αλλά περισσότερες. Τα στοιχεία που φέρεται ότι έχουν φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν ακόμη και για 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που δεν συντάχθηκαν με την επίσημη γραμμή του κόμματος και καταψήφισαν την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, προκαλώντας το πρώτο σοβαρό ρήγμα στην κυβέρνηση, μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο αριθμός των 10 «γαλάζιων» διαρροών στη μυστική ψηφοφορία αποδίδεται στο ότι και κάποιοι συριζαίοι εμφανίζονται να έσπασαν τη γραμμή και να έριξαν «ναι» στην κάλπη. Συνεπώς, ο αριθμός των 173 που τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου πιθανολογείται ότι δεν προέκυψε μόνο από τις θετικές ψήφους της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και κάποιων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιοι όμως μπορεί να καταψήφισαν την προανακριτική επιτροπή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου; Τους πρώτους που σκέφτεται κανείς ότι καταψήφισαν είναι σαφώς τα στελέχη που είναι δυσαρεστημένα.
Οι βουλευτές που δεν έγιναν υπουργοί ή οι υπουργοί που είναι στο περιθώριο, οι σαμαρικοί βουλευτές, γιατί δεν μπήκε στο κάδρο της προανακριτικής και ο Αλέξης Τσίπρας, που τόσο καημό είχε ο πρώην πρωθυπουργός για να αντεπιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι τον κ. Παπαγγελόπουλο εξαιτίας και της σχέσης που είχε με τον Κώστα Καραμανλή.
Tο «μαγαζάκι του τρόμου»…
Υπάρχει όμως και μία άλλη εκτίμηση για ενδεχόμενη νέα αποστασία, η οποία εξετάζεται από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού και όσο αναλύεται τόσο ζώνουν τα φίδια το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», Υπουργοί όπως οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης και βουλευτές, πιθανώς υπό την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά ή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, να αναπτύσσουν προσωπική πολιτική στρατηγική, δήθεν πιο δεξιά σε διάφορα ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, ώστε την κατάλληλη στιγμή, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει μεγαλύτερα άλματα σε θέσεις που θυμίζουν το Ποτάμι ή το σημιτικό ΠΑΣΟΚ, να μπορούν να αποσχιστούν και να δημιουργήσουν νέο πολιτικό σχηματισμό με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά ή ακόμη και τον κ. Μαρινάκη, που δεν κρύβει τις πολιτικές φιλοδοξίες του και κατά καιρούς ασκεί κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης.
Οι κ. Γεωργιάδης και Βορίδης κατέχουν άλλωστε το «know how». Το έχουν κάνει ξανά στο παρελθόν, όταν εγκατέλειψαν τον ΛΑΟΣ και πήγαν στη Ν.Δ. επί προεδρίας του Αντώνη Σαμαρά.
Ο δε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απέδειξε προ ημερών ότι ακολουθεί προσωπική στρατηγική, όταν, για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο σκάνδαλο της Novartis, κατηγόρησε χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο τον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη για μίζες, εκθέτοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη που επιχειρεί να χτίσει ένα κλίμα συναίνεσης για τους αποδήμους και όχι μόνο.