Τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο καταρτίστηκαν οι αντικειμενικές αξίες από το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το μπαράζ επιστολών των εκατοντάδων δήμων όλης της χώρας που ζητούν διορθώσεις στις τιμές ζώνης. Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων έληξε, με το οικονομικό επιτελείο να καλείται τώρα να ελέγξει τις επιστολές των δήμων.
«Κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμα και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018 ζητούν τέσσερις στους 10 δήμους της χώρας, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει δεχτεί βροχή αιτημάτων τις τελευταίες ημέρες. Υπολογίζεται ότι 125 δήμοι σε όλη τη χώρα έχουν υποβάλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στην περιοχή τους, υποστηρίζοντας ότι ο υπολογισμός που έχει γίνει είναι λανθασμένος. Στο χορό των ενστάσεων που άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων μπήκαν πολλοί δήμοι της Αττικής (Γλυφάδα, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Αγ. Δημήτριος, Παλλήνη, Μοσχάτο – Ταύρος, Πετρούπολη), ενώ η κινητοποίηση των δήμων κατά των αυξημένων αντικειμενικών αξιών έχει «φουντώσει» και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η λίστα των δήμων διογκώθηκε, καθώς εδραιώθηκε περαιτέρω η άποψη ότι οι νέες αντικειμενικές είναι αισθητά πιο υψηλές από τις πραγματικές, με συνέπεια να προκύπτουν άδικες επιβαρύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους 18 φόρους που σχετίζονται με τα ακίνητα. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών εντοπίσει τα λάθη που τους υποδεικνύουν οι δήμοι, με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς που υποχρεούνται να καταθέσουν, θα προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των αντικειμενικών τιμών. Ωστόσο, όπως έχει διαμηνύσει το οικονομικό επιτελείο, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, δηλαδή δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ. Ετσι, δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023, καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.
Η λίστα με τους δήμους
Στη λίστα των δήμων που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
1. Δήμος Αθηναίων: Μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες, οι οποίες αυξήθηκαν από 57,89%-115,63%.
2. Γλυφάδα: Μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, μετά τις αυξήσεις που έφτασαν ακόμα και το 81%.
3. Μοσχάτο – Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%.
4. Βριλήσσια: Επαναφορά των αντικειμενικών στα επίπεδα του 2021.
5. Μαρούσι: Μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018 και δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά τον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.
6. Ηράκλειο Αττικής: Επαναφορά των αντικειμενικών αξιών στις τιμές που ίσχυαν πριν από την αύξησή τους.
7. Πετρούπολη: Να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021.
8. Ελληνικό: Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό, οι οποίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», καθώς αυξήθηκαν έως και 86%.
9. Καλλιθέα: Επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
10. Ζωγράφου.
11. Ραφήνα: Οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες.
12. Παλλήνη: Μείωση των τιμών, καθώς οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της αγοραίας τιμής.
13. Κομοτηνή: Μείωση των τιμών κατά 20% σε όλες τις ζώνες.
14. Κιλκίς: Τη μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε όλους τους οικισμούς κατά 50%, πλην της πόλης και της ΒΙ.ΠΕ. Σταυροχωρίου.
15. Αστυπάλαια: Για ένα οικόπεδο στη Χώρα Αστυπάλαιας η τιμή ζώνης κυμαινόταν από 120 ευρώ έως 400 ευρώ ανά τ.μ. και τώρα έχει ανέλθει στα 2.150 ευρώ ανά τ.μ.. Οι παλιές αντικειμενικές για αυτούς τους οικισμούς διαμορφώνονταν ανάμεσα στα 420 ευρώ και τα 520 ευρώ ανά τ.μ. για ένα σπίτι και από 80 ευρώ έως 90 ευρώ για ένα οικόπεδο, ενώ οι νέες τιμές έχουν ανέλθει στα 800 ευρώ ανά τ.μ.!
16. Ιθάκη: Μειώσεις στις περιοχές Βαθύ, Κιόνι, Αγιος Ιωάννης Λεύκης, Λεύκη, Πλατειθιάς/Φρίκες και Σταυρός.
17. Καλαμάτα: Να εφαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων του 2018, να παραμείνουν ίδιες στην πόλη και να μειωθούν σε κοινότητες του δήμου που έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Μείωση τιμών σε δεκάδες ορεινές, ημιορεινές και παραθαλάσσιες κοινότητες.
18. Αγιος Νικόλαος Κρήτης: Προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή έτσι ώστε να φοροελαφρυνθούν σε πρώτη φάση περιοχές που δεν ανήκουν στις τουριστικές και στις οποίες, ως επί το πλείστον, γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων.
19. Αγρίνιο: Οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο τον νέο καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου.
20. Ιωάννινα: Μείωση της τιμής ζώνης των ακινήτων εντός σχεδίου πόλης, αλλά και στις κοινότητες.
21. Λήμνος: Επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αύξηση των αντικειμενικών αξιών της τάξης του 50% και, μάλιστα, σε χωριά και οικισμούς που δεν δικαιολογείται.
22. Χαϊδάρι.
23. Δάφνη.
24. Καματερό.
25. Αγία Βαρβάρα.
26. Νίκαια – Αγ. Ι. Ρέντης.
27. Πωγώνι Ιωαννίνων.
28. Ηγουμενίτσα.
29. Ζίτσα Ιωαννίνων.
30. Αχαρνών.
31. Κερατσίνι – Δραπετσώνα.
32. Χαλάνδρι.
33. Αγιος Δημήτριος Αττικής.
34. Μύκονος.
35. Σουφλί Εβρου.
36. Αλεξανδρούπολη.
37. Ιστιαία – Αιδηψού.
38. Αλμυρός Μαγνησίας.
39. Δελφοί.
40. Λαγκαδά.
41. Καλαμαριά.
42. Ρόδος.
43. Μετέωρα.
44. Σέριφος.
45. Κόρινθος.
46. Δήμος Πύλου – Νέστορος.
47. Σάμος.
48. Κέρκυρα.
49. Πύργος Ηλείας.
50. Δράμα.
51. Δήμος Θερμαϊκού.
52. Πάτρα.
53. Κόνιτσα.
54. Βέροια.
55. Ναύπλιο.
56. Λιβαδειά.
57. Κάρπαθος.
58. Χίος.
59. Τρίκαλα.