Καλές οι υποκλίσεις στον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, και η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση των ΗΠΑ, αλλά «κοστίζει» κάπως ακριβά. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ απειλεί να πλήξει την κονσερβοποιία ροδάκινων, έναν από τους πιο δυναμικούς εξαγωγικούς τομείς της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει νέα ανάλυση του Reuters, σχολιάζοντας την απόφαση της διοίκησης Τραμπ να επιβάλει πρόσθετο δασμό 25% σε μια σειρά προϊόντων της Ε.Ε., ως αντίποινα για επιδοτήσεις αεροσκαφών της Ε.Ε., χτυπώντας έτσι προϊόντα και στην Ελλάδα, όπως το βραβευμένο κονσερβοποιημένο ροδάκινο.
Η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κονσερβοποιημένων ροδάκινων παγκοσμίως, με το ένα πέμπτο περίπου των 250.000 τόνων ετήσιας παραγωγής της να απορροφάται από την αγορά των ΗΠΑ.
Μέχρι πρότινος η επιβολή δασμού 18% αύξησε το συνολικό εισαγωγικό δασμό στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 43%. Η απειλή της αύξησης του δασμού θα πλήξει περαιτέρω την τιμή του προϊόντος.
Σημειωτέον, η αύξηση των τιμολογίων τέθηκε σε ισχύ στις 18 Οκτωβρίου, ακριβώς την ώρα που οι Έλληνες είχαν προετοιμάσει την αποστολή 50.000.000 κονσερβών στις αγορές των ΗΠΑ.
Πολλοί πελάτες εκεί -κυρίως οι επιχειρήσεις εστίασης που προμηθεύουν νοσοκομεία, σχολεία και στρατιωτικούς– είτε έχουν ακυρώσει τις παραγγελίες τους είτε έχουν δηλώσει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για οποιαδήποτε αύξηση των δασμών.
Οι ειδικοί της βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι το εισόδημα που θα χαθεί από την αγορά των ΗΠΑ είναι περίπου 50.000.000 δολάρια (ποσό ζωτικής σημασίας για εκ των φτωχότερων περιοχών της Ελλάδας, στην Ημαθία και στην Πέλλα, με ανεργία 20%).
Στην καρδιά της κεντρικής Μακεδονίας καλλιεργούνται εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση άνω των 50.000 στρεμμάτων. Περίπου 10.000 μικρά αγροκτήματα και 10.000 εργαζόμενοι εργάζονται για 17 εργοστάσια παραγωγής κονσερβών στην περιοχή.