Μπορεί να έχουν περάσει έξι μήνες από την έναρξη της διαδικασίας εγγραφής πολιτών και γιατρών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, ωστόσο, η διαδικασία υλοποείται μετ’ εμποδίων, καθώς υπολείπονται ακόμη τέσσερα εκατομμύρια πολιτών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο της χώρας.
Συγκεκριμένα, σήμερα, στο σύνολο της επικράτειας έχουν εγγραφεί 4.786.497 πολίτες, οι οποίοι αποτελούν το 54% επί του συνόλου των δικαιούχων. Απομένει το 46% που μέχρι σήμερα δεν είναι εγγεγραμμένο, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών της χώρας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Το θετικό, είναι το γεγονός πως στην ηλικιακή ομάδα άνω των 70 ετών -ομάδα που αποτελεί τον βασικό κορμό των χρηστών υπηρεσιών υγείας- υπερβαίνει το 72%.
Ωστόσο, αν και υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 1.554.133 διαθέσιμες κενές θέσεις για την εγγραφή των πολιτών, οι προσωπικοί γιατροί δεν δείχνουν πρόθυμοι να εξαντλήσουν τον αριθμό των 2.000 πολιτών ανά επαγγελματία υγείας, που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος να εγγράψουν. Ο λόγος είναι πως ο αριθμός αυτός υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες τους. Έτσι, ο κάθε εγγεγραμμένος γιατρός δεν ξεπερνά σήμερα τους 1.200 εξυπηρετούμενους πολίτες.
Πόσοι γιατροί έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα στο σύστημα
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως τους τελευταίους τρεις μήνες εντάχθηκαν μόλις 52 προσωπικοί γιατροί. Συγκεκριμένα από τους 3.333 γιατρούς τον Νοέμβριο, οι γιατροί που προθυμοποιήθηκαν να δηλώσουν συμμετοχή ως τον Φεβρουάριο, έφτασαν στο σύνολό τους 3.385.
Από αυτούς, οι 2.243 είναι ήδη γιατροί του πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας (δηλαδή εργάζονται σε Κέντρα Υγείας, ΤοΜΥ κλπ), ενώ οι ιδιώτες – ελεύθεροι επαγγελματίες είναι 1.142. Μεγαλύτερη δυσκολία εξεύρεσης γιατρών για την κάλυψη του συστήματος Υγείας υπάρχει στην Αττική.
Η απροθυμία των γιατρών οφείλεται στην απαίτησή τους για μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη συνεργασία τους με το δημόσιο σύστημα. Συγκεκριμένα ζητούν -μεταξύ άλλων- να μην είναι υποχρεωμένοι να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.
Οι ποινές
Τα «αντικίνητρα» ή αλλιώς οι «ποινές» που έχουν θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση και αναμένεται να εφαρμοστούν μετά από παράταση από την 1η Απριλίου 2023 και μετά, δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν.
Κι αυτό καθώς, ο αριθμός των γιατρών δεν επαρκεί, ώστε, να εκκινήσει η πλήρης εφαρμογή του θεσμού.
Στα αντικίνητρα περιλαμβάνεται η πρόσθετη συμμετοχή του πολίτη κατά ποσοστό 10% στη συμμετοχή του στη φαρμακευτική δαπάνη, στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και λοιπές παροχές. Από κάποια ημερομηνία και μετά (η οποία θα καθοριστεί εκ νέου) τα ανωτέρω προβλεπόμενα πρόστιμα θα προσαυξηθούν κατά ποσοστό 10%.
Αντίστοιχα αναμένεται να ισχύσουν και σχετικά με την προτεραιότητα στον προγραμματισμό των επισκέψεών των πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, αλλά και στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αντίθετος ο ΠΙΣ
Ωστόσο, τα αντικίνητρα βρίσκουν αντίθετους τους ίδιους τους γιατρούς. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν αντιταχθεί ευθέως στην εφαρμογή «ποινών». Τονίζουν δε, την πάγια θέση τους, πως ο προσωπικός γιατρός είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του κάθε ασθενή.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε δηλώσεις του, τονίζει πως αποτελεί λάθος προσέγγιση να εξαναγκάζεις τον πολίτη να λάβει ιατρικές υπηρεσίες, «τη στιγμή που η αποτελεσματικότερη λύση, είναι η ελευθερία επιλογής γιατρού», τονίζει και προσθέτει:
«Ένα σύστημα που βασίζεται στις ποινές δεν είναι καλό σύστημα, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ιατρικές υπηρεσίες. Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση και στο εν λόγω σύστημα, είναι να μπορούμε να έχουμε έναν επαρκή αριθμό γιατρών και η σχέση μεταξύ ασθενούς και προσωπικού γιατρού να είναι ουσιαστική και όχι τυπική. Να μην τρέχει δηλαδή ο ασθενής σε περιοχή στην οποία είναι εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του» αναφέρει.
Ποσοστά των εγγεγραμμένων ανά ηλικιακή ομάδα
Σύμφωνα με το iatropedia.gr, το σύνολο των 4.786.497 εγγεγραμμένων πολιτών, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα, διαμορφώνονται ως εξής:
17 – 49 ετών ….. 38,5%
50 – 69 ετών ……. 35,8%
άνω των 70 ετών ….. 25,7%
Τα ποσοστά εγγεγραμμένων – μη εγγεγραμμένων πολιτών, ανά ηλικιακή ομάδα διαμορφώνονται ως εξής:
- 50-69 ετών
μη εγγεγραμμένοι … 34,1%
εγγεγραμμένοι …. 65,9% - 17-49 ετών
μη εγγεγραμμένοι …. 40,3%
εγγεγραμμένοι …. 59,7% - άνω των 70 ετών
μη εγγεγραμμένοι ….. 27,5%
εγγεγραμμένοι …. 72,5%