Πώς θα βάλουμε φρένο στη «βουλιμία»

Οι 5+1 λόγοι που μας οδηγούν στο φαγητό χωρίς να πεινάμε και οι τρόποι να τους διαχειριστούμε

Must Read

Πόσες φορές έχετε πιάσει τον εαυτό σας να στρέφεται στο φαγητό, χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της πείνας; Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους μας και τις περισσότερες φορές η κίνηση γίνεται μηχανικά, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Βέβαια, εάν η συγκεκριμένη κίνηση γίνει συνήθεια, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μας.

  • Από τη Σοφία Τικταμπανίδη

Ομως, ποιοι λόγοι μάς οδηγούν στο φαγητό και πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε;

 Τα συναισθήματα

Οταν είμαστε χαρούμενοι, τρώμε για να επιβραβεύσουμε τον εαυτό μας και, όταν είμαστε λυπημένοι, για να νιώσουμε όμορφα. Το αποτέλεσμα; Συναισθηματική κατανάλωση φαγητού! Συνήθως προκαλείται από αρνητικά συναισθήματα και, φυσικά, δεν μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν! Eνα ημερολόγιο διατροφής θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα συναισθήματα που μας οδηγούν στο φαγητό και με λίγη προσπάθεια θα μάθουμε να τα διοχετεύουμε με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, μιλώντας σε έναν φίλο ή κάνοντας γυμναστική.

Η ανία

Τη σημερινή εποχή ζούμε σε έντονους ρυθμούς και αισθανόμαστε νευρικότητα, όταν δεν έχουμε κάποια ασχολία. Ειδικά όταν είμαστε στο σπίτι, κινούμαστε συνεχώς γύρω από το ψυγείο και τσιμπολογάμε ασταμάτητα. Ενα πρόγραμμα με διάφορες δραστηριότητες που θα μας κρατήσει απασχολημένους εντός ή εκτός σπιτιού μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Η παρέα

Οταν είμαστε έξω για φαγητό με παρέα, είναι πολύ εύκολο να συνεχίσουμε να τρώμε, παρόλο που έχουμε χορτάσει. Είτε έχουμε απορροφηθεί από τη συζήτηση είτε συνεχίζουμε το φαγητό επειδή συνεχίζουν και οι υπόλοιποι. Μάλιστα, έχουμε την αίσθηση ότι με αυτόν τον τρόπο αποτελούμε πιο ενεργό μέλος της παρέας. Οταν, λοιπόν, οι φίλοι μας ξαναγεμίζουν το πιάτο τους ή παραγγέλνουν επιδόρπιο, ας μην τους μιμούμαστε αυτόματα. Ας σκεφτούμε για ένα λεπτό εάν αισθανόμαστε κορεσμό ή όχι και έπειτα ας πράξουμε ανάλογα.

Το οπτικό ερέθισμα

Τα εκτεθειμένα τρόφιμα μπορούν εύκολα να μας παρασύρουν, ακόμα και όταν είμαστε χορτάτοι. Οταν το φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο, αποτελεί πόλο έλξης για τον καθένα. Στο σπίτι λοιπόν, καλό είναι να μην αφήνουμε τρόφιμα σε κοινή θέα, και στις κοινωνικές εκδηλώσεις να απομακρυνόμαστε από τον μπουφέ. Μάλιστα, πολλές φορές είναι χρήσιμο ακόμα και να γυρίζουμε την πλάτη μας στα εκτεθειμένα φαγητά!

Η έντονη κούραση

Η έλλειψη ενέργειας, την οποία αισθανόμαστε συνήθως κατά τις απογευματινές ώρες, μπορεί να οδηγήσει και τους πιο πειθαρχημένους στην κατανάλωση φαγητού και γλυκών. Ωστόσο, πολλές φορές το μόνο που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε την κούραση είναι να αλλάξουμε τοπίο και να χαλαρώσουμε πίνοντας έναν καφέ, και όχι να στραφούμε στο φαγητό.

Η ώρα του φαγητού

Το ιδανικό είναι να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα και να μην αφήνουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες. Ωστόσο, εάν έχει φτάσει η ώρα του φαγητού και δεν αισθανόμαστε πείνα, μπορούμε να καθυστερήσουμε το γεύμα μας για ½ με μία ώρα.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό, να μάθουμε να διαχωρίζουμε το αίσθημα της πραγματικής πείνας από όλους τους άλλους λόγους, που αναφέραμε παραπάνω. Εάν λειτουργούμε πάντα με γνώμονα τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας, θα οδηγηθούμε χωρίς δυσκολία στην κατανάλωση μικρότερης ποσότητας φαγητού και θα διαχειριζόμαστε το βάρος μας πολύ πιο εύκολα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This