Κορυφαία συνάδελφος δημοσιογράφος από τον χώρο των ηλεκτρονικών ΜΜΕ μού έλεγε τις προάλλες ότι μία από τις πλέον γνωστές εταιρίες δημοσκοπήσεων μέτρησε την αξιοπιστία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, καθώς και των εφημερίδων. Αλλά τα αποτελέσματα της μέτρησης, πλην ψηγμάτων που γνώριζε, είναι απόρρητα, καθώς την έρευνα παρήγγειλε προς ιδίαν γνώσιν και χρήσιν η κυβέρνηση.
Το Μέγαρο Μαξίμου. Ποια είναι αυτά τα ψήγματα; Ο τηλεοπτικός σταθμός Σκάι, ο οποίος υποστηρίζει μετά πάθους ακόμη και τα λάθη της κυβερνήσεως, κατατάσσεται τελευταίος σε αξιοπιστία, με 16%. Ο ραδιοφωνικός σταθμός Σκάι για πρώτη φορά στην ιστορία του κατατάσσεται δεύτερος, ο Real Fm παίρνει κεφάλι. Ο αναλυτής του τηλεοπτικού σταθμού Mega, από τα χείλη του οποίου στο παρελθόν κρέμονταν κυβερνήσεις, πρωθυπουργοί και υπουργοί, έχει μηδέν απήχηση στην κοινή γνώμη. Ξεπεράστηκε από τα πράγματα. Τα ευρήματα αυτά έχουν διπλή σημασία. Πρώτον, πολιτική. Το πολύ το «Κύριε ελέησον» τελικώς το βαριέται και ο «παπάς» λαός. Οι θέσεις της κεντροδεξιάς παρατάξεως υπό την παρούσα της μορφή δεν συγκινούν τα κοινά ούτε τα συσπειρώνουν κάτω από τον δέκτη ενός τηλεοπτικού ή ραδιοφωνικού σταθμού, τα στελέχη του οποίου προλογίζουν υπουργούς σε πίτες ή φωτογραφίζονται πολιτευόμενα με τον κύριο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Εχει κόστος για την αξιοπιστία η ταύτιση με την εξουσία.
Δεύτερον, με την κατάταξη αυτή φωτίζεται καλύτερα η διαμαρτυρία της κοινής γνώμης για τη σκανδαλωδώς ελλιπή κάλυψη μεγάλων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών από συγκεκριμένα ΜΜΕ. Εχει παρατηρηθεί: Ανά μία δεκαετία η ελληνική δημοσιογραφία χάνει μία μεγάλη είδηση. Το 1999 τα ελληνικά ΜΜΕ δεν κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έγινε ποτέ από συστάσεως ελληνικού κράτους: το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου. Ποτέ στην Ιστορία τόσο πολλοί δεν μεταβίβασαν, παραπληροφορηθέντες και εξαπατηθέντες, την περιουσία τους μαζικά σε τόσο λίγους. Τα ΜΜΕ, αντί να φωτίσουν το σκάνδαλο, κρατούσαν το φανάρι. Αν δεν συμμετείχαν ενεργώς σε αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις!
Το 2008-2010 τα μέσα ενημέρωσης, κοιμώμενα, έχασαν την είδηση του αιώνα: τη χρεοκοπία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Το Καστελόριζο τα «βρήκε» στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν γνώριζαν, κεραυνοβολημένα και έκπληκτα. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκει σήμερα τα μέσα ενημέρωσης η μεγάλη αναδιανομή που συντελείται στην ιδιοκτησία χιλιάδων ακινήτων και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τη μεγάλη αναδιανομή που συντελείται στην αγροτική γη. Προς ενίσχυση μόνον των πολύ ισχυρών, των πολύ πλουσίων και των πολυεθνικών που νέμονται τη γη μας και τις επιχειρήσεις μας. Με έμφαση στον εμβληματικό κλάδο των ξενοδοχείων, των ασφαλιστικών εταιριών, αύριο και των τραπεζών.
Η αλλαγή γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Η κυβέρνηση ευλόγησε την απόφαση του Αρείου Πάγου γιατί κατά βάθος επιθυμεί να χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι. Με στόχο να αποκτήσει η ίδια ή άλλοι ιδιοκτήτες την κυριότητά τους. Για λόγους που αναλύονται κάτωθι.
Δύο παραδείγματα: Η οικία της δημοσιογράφου Ιωάννας Κολοβού, ο πλειστηριασμός της οποίας επιχειρήθηκε με τη βία, ευρίσκεται κοντά σε περιοχή όπου θα περάσει το μετρό και θα αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες. Προς τα επάνω, εννοείται. Γενικώς ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε περιοχές των οποίων η αντικειμενική αξία αυξάνεται (λ.χ. η περιοχή του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου) η τράπεζα ή το fund θέλει να τις αποκτήσει και να τις πουλήσει ακριβότερα, όχι να περιμένει τον παλαιό δανειολήπτη να τις πληρώνει μήνα με τον μήνα εις το διηνεκές.
Τα funds και οι λεγόμενοι servicers δεν έχουν καμία επιθυμία να συνάψουν εξωδικαστικό συμβιβασμό με τους δανειολήπτες, όπως τους πιέζει ο κύριος Σταϊκούρας. Με το να προτείνουν δόση 2.500 ευρώ σε ζευγάρια που έχουν μηνιαίο εισόδημα 2.000 ευρώ στην πραγματικότητα δείχνουν απροκάλυπτα ότι θέλουν να «εξώσουν» από τα ακίνητα τους ιδιοκτήτες τους. Τα συμφέρει περισσότερο να αποκτήσουν την κυριότητά τους και να τα πουλήσουν στο κράτος για τα νέα προγράμματα στέγης που ετοιμάζει, παρά να αφήσουν μέσα τους παλαιούς ιδιοκτήτες. Περισσότερα χρήματα θα αποκομίσουν σε μικρότερο χρόνο. Η νέα προσφυγιά εντός ελληνικού εδάφους είναι προ των πυλών, λοιπόν.
Τα αυτά συμβαίνουν με το πρόγραμμα της μεγάλης επανεκκίνησης για τη συγχώνευση δεκάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε μεγάλα σχήματα με τάχα φορολογικά κίνητρα. Εδώ έχουμε αναδιανομή αφεντικών. Οι χθεσινοί ιδιοκτήτες μετατρέπονται σε υπάλληλοι των ίδιων τους των επιχειρήσεων. Αυτή η μεγάλη αναδιανομή ιδιοκτησίας ακινήτων, επιχειρήσεων και αγροτικής γης (με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα), που συμπληρώνεται από τη συντριβή ωραρίων και μισθών, ολοκληρώνει την εικόνα της μεγάλης μεταβολής. Μιας μεταβολής η οποία μοιάζει με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»:
Εξελίχθηκε ύπουλα και σιγά σιγά. Με μικρή ένταση στην αρχή, μεγαλύτερη στη συνέχεια. Ε, λοιπόν, αυτή τη μεγάλη μεταβολή και τη μεγάλη αναδιανομή τα μέσα ενημέρωσης τη χάνουν από το οπτικό τους πεδίο. Για δύο ολόκληρες εβδομάδες μεταδίδουν με τις ώρες εικόνες, ρεπορτάζ και πληροφορίες για τα 50.000 θύματα του καταστροφικού τουρκικού σεισμού, αλλά ανάλογης χρονικής διάρκειας ρεπορτάζ για τις ιστορίες 700.000 Ελλήνων που απειλούνται να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους και να χάσουν τις περιουσίες τους, λέξη. Μόνο κάτι αναιμικά τρίλεπτα ρεπορτάζ, στα οποία μεταδίδονται ισοτίμως οι θέσεις των δανειοληπτών και οι θέσεις των τραπεζών!
Στα οποία ρεπορτάζ προβάλλεται αδιάντροπα η άποψη του Μαξίμου ότι οι πλειστηριασμοί επιβάλλονται για να μη χάσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Θυσία λοιπόν 700.000 ακίνητα Ελλήνων δανειοληπτών για την επενδυτική βαθμίδα. Ετσι συλλαμβάνει η ελληνική ηλεκτρονική δημοσιογραφία τη μεγάλη μεταβολή. Θύτες και θύματα στο ίδιο ζύγι.
Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε δει την ταινία «Τζόκερ» που δείχνει τη μελλοντική επανάσταση βίας των παράνομων και των αδικημένων στις ΗΠΑ. Πρόβλεψη: Αν συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά, απέχουμε τέσσερα χρόνια το πολύ από τον ελληνικό «Τζόκερ». Ισως να είμαι και συντηρητικός στις εκτιμήσεις μου. Αλλά οι καιροί που έρχονται δεν είναι «συντηρητικοί». Διάβολε! Φυσούν νέοι άνεμοι στην Ιστορία. Ερχονται μεγάλες μεταβολές, μεγάλες αναδιανομές, μεγάλες ανατροπές.