Τη Γενοκτονία των Αρμενίων αναγνώρισε επίσημα η αμερικάνικη Βουλή, με 405 βουλευτές να τάσσονται υπέρ του ψηφίσματος, μόνο 11 κατά, ενώ ακούστηκαν και τρία «παρών».
Μετά το ψήφισμα “H.Res.296”, το οποίο αναγνωρίζει επισήμως την Γενοκτονία και ενθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της αμερικανικής κοινής γνώμης πάνω στο θέμα, αναμένεται η έγκριση ενός πανομοιότυπου ψηφίσματος και από την Γερουσία (S. Res. 150).
Εκτός από τους Αρμένιους, στην Αμερική για το συγκεκριμένο ψήφισμα είχαν ενεργοποιηθεί και οι ελληνικές, εβραϊκές και χριστιανικές οργανώσεις.
Αντιθέτως, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, οι τουρκοαμερικανικές οργανώσεις και λομπίστες, που εργάζονται για την Άγκυρα, είχαν προσπαθήσει, χωρίς αποτέλεσμα, να μπλοκάρουν το ψήφισμα πριν κατατεθεί προς έγκριση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, η οποία είχε δηλώσει: «Η βαρβαρότητα που διαπράχθηκε εναντίον του λαού της Αρμενίας ήταν γενοκτονία. Πρέπει να την αναγνωρίσουμε».
Πώς δέχθηκε αυτή την απόφαση η Αρμενία
Η Αρμενία ευχαρίστησε σήμερα τις ΗΠΑ για το «ιστορικό ψήφισμα» της Βουλής των Αντιπροσώπων μέσω του πρωθυπουργού της.
Ο Νικόλ Πασινιάν χαιρέτισε την «ιστορική ψήφο» σε μήνυμά του στο Twitter, γράφοντας ότι η απόφαση αυτή «είναι ένα θαρραλέο βήμα προς την αλήθεια και την δικαιοσύνη στην ιστορία, που θα προσφέρει, επίσης, παρηγοριά σε εκατομμύρια απογόνους των επιζώντων της γενοκτονίας των Αρμενίων».
«Η Αρμενία χαιρετίζει τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για την αποφασιστική και εντυπωσιακή ψήφο τους (…), η οποία δείχνει την απέραντη πίστη τους στην αλήθεια, την δικαιοσύνη, την ανθρωπότητα, την αλληλεγγύη και την παγκόσμια αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανακοίνωσε παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Το ίδιο αίσθημα είχαν και πολλοί Αρμένιοι στους δρόμους του Ερεβάν.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τελικά την γενοκτονία των Αρμενίων», δήλωσε ο 69χρονος υποδηματοποιός Κοριούν Χακομπιάν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Τώρα κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα τους».
Το ψήφισμα που αναγνωρίζει τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων ως γενοκτονία εγκρίθηκε χθες και πρόκειται για μια απόφαση με συμβολικό, αλλά ιστορικό χαρακτήρα.
Η γενοκτονία των Αρμενίων αναγνωρίζεται επισήμως από περίπου τριάντα χώρες, αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινότητας των ιστορικών. Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου εκτιμάται ότι από 1,2 ως 1,5 εκατ. Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που είχε συμμαχήσει τότε με τη Γερμανία και την Αυστροουγγαρία.
Η Τουρκία, βέβαια, αρνείται τη χρήση του όρου «γενοκτονία», όπως και για την περίπτωση των Ποντίων, ενώ διατείνεται πως διαπράττονταν σφαγές εκατέρωθεν εν μέσω εμφυλίου πολέμου και λιμού, με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στα δύο στρατόπεδα.
Φυσικά, υπήρξαν και οι πιο ορθολογιστές Αρμένιοι, που σκέφτηκαν ότι αυτή η απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι παρά ένα ακόμα στρατηγικό παιχνίδι των ΗΠΑ, αφού έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μεγάλη ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
«Η γενοκτονία εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, ένα χαρτί που μπορούν να παίξουν οι παγκόσμιες δυνάμεις», δήλωσε στο AFP ο Σουρέν Μανουκιάν, ιστορικός του Μουσείου της Γενοκτονίας στο Ερεβάν, και ζήτησε να εξεταστεί η «απόφαση αυτή μέσα από το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία».
Τι λένε στην Τουρκία
Τόσο ποταπό θεωρεί το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων ο πρόεδρος της Τουρκίας, που το χαρακτήρισε ως «ανάξιο λόγου».
«Το βήμα που έκανε η Βουλή των Αντιπρόσωπων των ΗΠΑ είναι ανάξιο λόγου», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του σε μέλη του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι οι ιστορικοί θα πρέπει να λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις και όχι οι πολιτικοί. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τους Αρμένιους να ανοίξουν τα αρχεία τους για έρευνα αλλά, όπως είπε, αυτοί το αρνούνται, γιατί δεν έχουν αποδείξεις για τους ισχυρισμούς τους.
«Ας μιλήσουμε στη δική μας γλώσσα. Αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί μας συκοφαντεί και λυπούμαστε για την αποδοχή μιας τέτοιας απόφασης από το κοινοβούλιο μιας άλλης χώρας. Το θέμα δεν πρέπει να είναι πολιτικό, πρέπει να το ερευνήσουν ιστορικοί και αρχαιολόγοι. Και, μόλις τελειώσουν αυτές οι έρευνες, οι πολιτικοί πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και να αποφασίσουν» είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η τουρκική βουλή δεν θα αφήσει το θέμα αναπάντητο.
Από την πλευρά του, «άκυρη» χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη απόφαση νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποδίδοντάς την σε «κύκλους που ζητούν εκδίκηση για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία»!
Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τουρκία απέτρεψε ένα «μεγάλο παιχνίδι» με την εισβολή της στη βορειοανατολική Συρία: «Εκείνοι τα σχέδια των οποίων ματαιώθηκαν στρέφονται σε αραχνιασμένες αποφάσεις. Οι κύκλοι που πιστεύουν ότι θα πάρουν εκδίκηση με αυτόν τον τρόπο κάνουν λάθος. Αυτή η επονείδιστη απόφαση εκείνων που εκμεταλλεύονται την ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι άκυρη για την κυβέρνηση και τον λαό μας».
Στο μεταξύ, μόλις πριν λίγο το τουρκικό πρακτορείο “Ανατολή” ανακοίνωσε πως ο Αμερικανός πρεσβευτής, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, στην Τουρκία κλήθηκε για… εξηγήσεις μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Όπως έγραψε το πρακτορείο, ο πρεσβευτής εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών «για το αμερικανικό ψήφισμα σχετικά με τις αρμένικους ισχυρισμούς».
#BREAKING Turkey summons US ambassador in Ankara over US resolution on Armenian claims
— Anadolu English (@anadoluagency) October 30, 2019