Την επιβεβαίωση ότι τα πανεπιστήμια έχουν αφεθεί στην τύχη τους και από θαύμα δεν τραυματίζονται φοιτητές μέσα στα κτίρια όπου γίνονται μαθήματα και εργαστήρια εκφράζει το περιστατικό που έλαβε χώρα την Κυριακή στο κτίριο της Οδοντιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όταν κατέρρευσε το ταβάνι λόγω ενός προβλήματος που υπήρχε με σωλήνα!
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, στην ΕΡΤ, «καλοριφέρ στον 4ο όροφο έπεσε, προκαλώντας διαρροή νερού. Επειδή ήταν Κυριακή και έτρεχε το νερό με πολλή πίεση και για πολλές ώρες, τα νερά έφτασαν μέχρι τον 1ο όροφο».
Ο ίδιος ανέφερε πως δεν έπεσε η οροφή αλλά κάποιες γυψοσανίδες και πως την επόμενη μέρα τα νερά μαζεύτηκαν από τον πρώτο όροφο.
Τι ζητούν οι φοιτητές
Το σοκαριστικό περιστατικό από το οποίο θα μπορούσαν να έχουν τραυματιστεί φοιτητές αν γινόταν μια καθημερινή προκάλεσε την αντίδραση τους. Σύμφωνα με τα Φοιτητικά Νέα, εκλεγμένοι φοιτητές με την Πανσπουδαστική ΚΣ στην Οδοντιατρική του ΑΠΘ προχώρησαν σε κινητοποίηση στον πρόεδρο της σχολής και στη συνέχεια σε συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο στις Α’ εστίες, απαιτώντας έκτακτο κρατικό κονδύλι για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των κλινικών της σχολής καθώς και να ληφθούν μέτρα για να αποκατασταθούν οι υλικές ζημιές.
Η ανακοίνωσή τους
Σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές αναφέρουν τα εξής:
«Η πολιτική που βάζει στο ζύγι τις ανάγκες των φοιτητών να σπουδάζουν σε σύγχρονα εργαστήρια και κλινικές με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που δρουν μέσα στις σχολές μας είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο να γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων περιστατικών. Από τύχη δεν έπεσε το ταβάνι να μας πλακώσει τις ώρες των κλινικών.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος- αφού σταθήκαμε “τυχεροί” και δεν είχαμε τραυματίες- πολλές από τις κλινικές αναβλήθηκαν και άλλες ακυρώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους συμφοιτητές μας στα κλινικά έτη χάνουν πολύτιμες ώρες κλινικών, που έτσι κι αλλιώς ήταν ελάχιστες, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για αναπλήρωση αυτών των ωρών.
Έτσι, έχει μείνει στο πάγο η κλινική μας άσκηση, για την ολοκλήρωση της οποίας ήδη αντιμετωπίζαμε πολλές δυσκολίες, ενώ οι ασθενείς αναμένουν χωρίς ενημέρωση για την εξυπηρέτησή τους. Την ίδια στιγμή, βλέπουμε να ανοίγει στη βουλή συζήτηση γύρω από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ανοίγοντας έτσι το “παραθυράκι” για να καταργηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των πανεπιστημίων».
Δείτε φωτογραφίες:
Δείτε επίσης:
Πρύτανης ΑΠΘ για την «ομηρία» καθηγήτριας: «Αηδιαστικό περιστατικό, οι συνάδελφοι φοβούνται