Ενα άτυπο debate μεταξύ του Θάνου Πλεύρη και του Ανδρέα Ξανθού είχαμε χθες κατά τη διάρκεια του τέταρτου συνεδρίου που διοργάνωσε εβδομαδιαία εφημερίδα με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Ανθρωπο».
Ο υπουργός Υγείας εστίασε στην ανάγκη αλλαγής μοντέλου, προβάλλοντας τρεις βασικούς άξονες, ενώ ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεδίπλωσε το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας ως προμετωπίδα την ανάγκη στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης δεν μπήκε καθόλου στο κομμάτι στήριξης των νοσοκομείων, βγάζοντας από το κάδρο τις «χτυπητές» ελλείψεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία της επικράτειας. Αντίθετα, έθεσε ως βασικό στόχο την αλλαγή του μοντέλου άσκησης πολιτικής στην Υγεία, μιλώντας για την ανάγκη πρόληψης. Ανοίγοντας τον διάλογο, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι κατά βάση νοσοκομειακό και ιατροκεντρικό. «Κάνουμε στροφή από το μοντέλο “θεραπεύουμε ασθένειες” στο “διατηρούμε τους πολίτες υγιείς”» είπε και συμπλήρωσε πως «η στροφή που κάνουμε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι και η βάση της νέας φιλοσοφίας».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Υγείας εξήρε την κατά γενική ομολογία αποτυχημένη απόπειρα αναδιαμόρφωσης της πρωτοβάθμιας με τον προσωπικό γιατρό, ανακοινώνοντας πως «θα προσλάβουμε 1.000 με 1.500 επιπλέον γιατρούς, με τους οποίους το σύστημα του προσωπικού γιατρού θα ομαλοποιηθεί πλήρως. Ετοιμάζουμε δέσμη κινήτρων γι’ αυτό».
Στον αντίποδα, ο Αντρέας Ξανθός ξεδίπλωσε ένα διαφορετικό σχέδιο, το οποίο έχει ως βασικό άξονα την ενίσχυση των νοσοκομείων μέσω της μείωσης των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. «Χρειάζεται επένδυση στο σύστημα υγείας. Η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Δείχνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι τομέας αποεπένδυσης και προωθεί τον ιδιωτικό τομέα» είπε ο Αντρέας Ξανθός.
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, αναφέρθηκε και στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας, όμως, πως σε καμία περίπτωση αυτός δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Προφανώς, ο ιδιωτικός τομέας έχει επικουρικό ρόλο, το ΕΣΥ δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες και πρέπει να υπάρξει συνεργασία. Το κρίσιμο, όμως, είναι η επένδυση στο ΕΣΥ, στις δομές και στους ανθρώπους του ή η διευκόλυνση και η προώθηση ιδιωτικών υπηρεσιών που θα κληθεί να αγοράσει το Δημόσιο» είπε ο κ. Ξανθός.
Την ίδια ώρα ιδιαίτερη αξία είχε η παρέμβαση του γιατρού και διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου». Ο Νίκος Καπραβέλος τόνισε πως «το ΕΣΥ βρίσκεται σε κατάσταση κατάντιας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση. «Στην πανδημία, παρά τις εξοντωτικές συνθήκες και την υποστελέχωση, κρατηθήκαμε όρθιοι» είπε, εξηγώντας πως «δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τα non-covid περιστατικά». Ο ίδιος, μάλιστα, έκανε έκκληση για την ανάγκη αναστήλωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.