Πριν ακόμα γίνουν οι κηδείες των 57 θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών η κυβέρνηση αρχίζει πάλι το παιχνίδι της κολοκυθιάς με την ημερομηνία των εκλογών, οι οποίες, αν και δεν είχαν ανακοινωθεί επισήμως, προγραμματίζονταν για τις 9 Απριλίου.
Η ημερομηνία αυτή πλέον φαίνεται ότι απομακρύνεται, αφού στις κυβερνητικές συσκέψεις πρυτάνευσε το επιχείρημα ότι με τον κόσμο στους δρόμους, τη λαϊκή οργή να ξεχειλίζει κατά της κυβέρνησης και τα άψυχα σώματα των 57 νεκρών να ζητούν δικαίωση, το πλήγμα για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό θα ήταν μεγάλο, ίσως και ανεπανόρθωτο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς χθες για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, απάντησε ότι «δεν είναι στο μυαλό του πρωθυπουργού οι εκλογές», ενώ ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος υπογράμμισε πως «μέχρι να θάψουμε τους νεκρούς μας, η εκλογολογία δεν μπορεί να τίθεται στο τραπέζι, είναι, άλλωστε, «αποφάσεις του πρωθυπουργού, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον ίδιο».
Σε κάθε περίπτωση, στίγμα των προθέσεών του ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης, το οποίο θα είναι μονοθεματικό και σε αυτό ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει για τις εξελίξεις σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα του κατώτατου μισθού, που είναι και η τελευταία εκκρεμότητα που ήθελε να κλείσει ο πρωθυπουργός πριν προκηρύξει τις εκλογές. Θυμίζουμε ότι το υπουργικό συμβούλιο με θέμα τον κατώτατο μισθό ήταν να γίνει την περασμένη Παρασκευή αλλά αναβλήθηκε λόγω τους δυστυχήματος. Χθες πηγές του υπουργείου Εργασίας επιβεβαίωσαν στη «δημοκρατία» ότι οι ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας έχει περιθώριο έως τις 10 Μαρτίου να κάνει την εισήγησή του για τον κατώτατο μισθό που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου.
Οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων πλέον, καθώς αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, τοποθετούν τις εκλογές τον Μάιο (λέγεται για τις 21 Μαΐου, αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο). Οι σκέψεις που κυριαρχούν είναι να έχουν γίνει τα 40ήμερα των νεκρών της τραγωδίας -στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου- και μετά να προκηρυχθούν, ώστε να έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος από την τραγωδία, για να υποχωρήσει η λαϊκή οργή, να βγει το πόρισμα της επιτροπής που όρισε η κυβέρνηση, να έχει προχωρήσει και η έρευνα της Δικαιοσύνης. Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη πλέον είναι να δείξει ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων για να αποκαλυφθούν σε όλο τους το εύρος τα αίτια του δυστυχήματος και γι’ αυτό προέβη αρχικά στη διορθωτική δήλωση της συγγνώμης, μετά το «διάγγελμα της ντροπής» το βράδυ του δυστυχήματος, και ακολούθως στην αποστολή της επιστολής προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο. Σε αυτό το διάστημα θα βγουν και δημοσκοπήσεις στις οποίες ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία πριν πάρει τις αποφάσεις του.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Γεραπετρίτης την Πέμπτη θα ανακοινώσει τις νέες θεσμικές κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Μεταξύ αυτών είναι οι παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μέχρι να ολοκληρωθεί το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διοίκησης. Επίσης, θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και από άλλες φίλες χώρες η συνδρομή τους σε τεχνογνωσία για ένα ακόμη πιο ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει πρόσθετη κοινοτική χρηματοδότηση προκειμένου να συντηρηθεί και να αναβαθμιστεί γρήγορα το υφιστάμενο δίκτυο, και θα προτείνει σε όλα τα κόμματα να δεσμευτούν ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος στην επόμενη Βουλή να συσταθεί Ειδική Επιτροπή, δηλαδή Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων την τελευταία εικοσαετία.