Αυθαίρετα θα θεωρούνται σε λίγο καιρό όσα κτήρια, δημόσια και ιδιωτικά, δεν έχουν υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).
Το 2020 τελειώνουν τα ψέματα. Η Αθήνα καλείται να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για τα κτήρια, κάνοντας τα προσβάσιμα σε όλους ανεξαιρέτως.
Ο πρωθυπουργός τόσο πριν όσο και μετά τις εκλογές είχε χαρακτηρίσει ως μείζονος σημασίας για τη χώρα το ζήτημα της διευκόλυνσης των ατόμων με αναπηρία. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέλαβε ρόλο συντονιστή.
Ο κύριος Γεραπετρίτης έχει επιφορτιστεί με το έργο του συντονισμού όλων των αρμόδιων υπουργείων, των εμπλεκόμενων στις δράσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία.
Στο πλαίσιο αυτό και με την πολύτιμη συνδρομή της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) και φορέων, έχει ήδη συγκροτηθεί και λειτουργεί μία Εθνική τεχνική επιτροπή, την οποία απαρτίζουν ανώτατοι εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων, με σκοπό τη συλλογή όλων των δεδομένων, την κατάρτιση προτάσεων και τη δημιουργία ενός εθνικού σχεδίου για τα άτομα με αναπηρία (με δράσεις και σκοπούς, που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν).
Πρωτεύουσα θέση μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει η ίδρυση μιας εθνικής αρχής προσβασιμότητας, η οποία θα επιμελείται όλες τις προτάσεις για την πλήρη προσβασιμότητα (φυσική, ψηφιακή ή με άλλο τρόπο) των ατόμων με αναπηρία και θα λειτουργεί ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας στα θέματα των ΑμεΑ.