Μια σημαντική εξέλιξη που αλλάζει πολλά δεδομένα, έρχεται να ταράξει τα νερά και να αλλάξει και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς.
Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους εντός δύο μηνών, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσίευσαν εικόνες και βίντεο του Ali Shamkhani, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, με τον Σαουδάραβα σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Musaad bin Mohammed al-Aiban και τον Wang Yi, τον πιο ανώτερο διπλωμάτη της Κίνας.
«Μετά την εφαρμογή της απόφασης, οι υπουργοί Εξωτερικών και των δύο εθνών θα συναντηθούν για να προετοιμαστούν για ανταλλαγή πρεσβευτών», ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Joint Trilateral Statement by the Kingdom of #Saudi Arabia, the Islamic Republic of #Iran, and the People’s Republic of #China. pic.twitter.com/MyMkcGK2s0
— Foreign Ministry 🇸🇦 (@KSAmofaEN) March 10, 2023
Στα πλάνα που προβλήθηκαν από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάνγκ έδωσε «ολόψυχα συγχαρητήρια» για τη «σοφία» των δύο χωρών. «Και οι δύο πλευρές έχουν επιδείξει ειλικρίνεια. Η Κίνα υποστηρίζει πλήρως αυτή τη συμφωνία».
Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε τη συμφωνία όταν δημοσίευσε την κοινή δήλωση της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, η οποία ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να σέβονται την κρατική κυριαρχία και να μην αναμειγνύονται η μία στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης.
Η δήλωση ανέφερε επίσης ότι το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν να ενεργοποιήσουν μια συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας που υπεγράφη το 2001.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ, καθώς δεν διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο σε αυτή τη συμφωνία. Και μπορεί να είναι σύνηθες να ακούγονται αντιαμερικανικά αισθήματα στο Ιράν, αλλά τουλάχιστον από το φθινόπωρο του 2019 και μετά, υπάρχει επίσης κάποια απογοήτευση και κάποιος αυξανόμενος σκεπτικισμός στη Σαουδική Αραβία για τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή αυτή.
«Η ομπρέλα ασφαλείας δεν είναι πλέον μια πραγματική ιδέα που υποτίθεται ότι έφτιαχναν οι ΗΠΑ για τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, επομένως υπήρχε επίσης η ανάγκη στη Σαουδική Αραβία να σκεφτεί με διαφορετικό τρόπο για το πώς μπορεί να διασφαλίσει το έδαφος και τα σύνορά της», αναφέρουν αναλυτές.