O Σωτήρης Μπακαΐμης ορίστηκε, τελικά, ως τακτικός εφέτης Ανακριτικής από την Ολομέλεια Εφετών Λάρισας και θα κληθεί να διερευνήσει την υπόθεση του τραγικού, πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη. Ως αναπληρώτρια ορίστηκε η εφέτης Σοφία Λυμπεριάδου.
- Από τη Μαρία Παναγιώτου
Μάλιστα, η απόφαση για τον διορισμό των εφετών λήφθηκε ομόφωνα. Οπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος, ο οποίος και υπέβαλε το σχετικό αίτημα για τη σύγκληση της Ολομέλειας, τάχθηκε υπέρ του ορισμού έμπειρων δικαστικών λειτουργών για τις ανακρίσεις για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Οπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, στην Ολομέλεια Εφετών Λάρισας προσπάθησαν να δώσουν την πιο ενδεδειγμένη λύση, ίσως και μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν -και δημοσίευσε και η «δημοκρατία»-, σύμφωνα με τις οποίες είχε αυτοπροταθεί για να αναλάβει την υπόθεση μία εφέτης που βρίσκεται κοντά στο περιβάλλον του πρώην δικαστή και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μπάμπη Αθανασίου. Εάν προωθείτο η λύση αυτή, θα δημιουργούσε αμφιβολίες οι οποίες δεν χωρούν στη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Πλήθος στοιχείων
Αξίζει να επισημάνουμε πως και η ανακρίτρια που ανέλαβε αρχικώς την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Λάρισας κινήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, όπως έχουν εκτιμήσει δικαστικές πηγές. Εχει συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων που μπορεί να ρίξουν φως στην υπόθεση του δυστυχήματος και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αντιπαραβολής των καταθέσεων που έχουν ληφθεί έως τώρα.
Είχε, επίσης, συνάντηση με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες και έλαβε τα πορίσματά τους, έχει καλέσει τους εμπλεκομένους για συμπληρωματικές καταθέσεις, ενώ άσκησε και νέες διώξεις σε τρία πρόσωπα: στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, που έβαλε σε νυχτερινή βάρδια τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, αλλά και στους δύο σταθμάρχες που φέρεται ότι έφυγαν νωρίτερα από τη βάρδια τους.
Την ίδια ώρα, πάντως, συγγενείς των θυμάτων εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί δεν έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας παρότι έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Επίσης, διαμαρτύρονται γιατί δεν γνωρίζουν εάν έχει γίνει κατάσχεση στον ΟΣΕ όλων των τεκμηρίων της υπόθεσης (ηχητικά, εξώδικα εργαζομένων κ.λπ.), δηλαδή δεν έχουν ενημερωθεί για το εάν έχουν προβεί σε τέτοια ενέργεια οι Αρχές.
Σφίγγει ο κλοιός για τον επιθεωρητή και όσους τον βοήθησαν με την αναρρωτική
Σφίγγει μέρα με τη μέρα ο δικαστικός κλοιός γύρω από τον κατηγορούμενο -πλέον- επιθεωρητή του ΟΣΕ, που σόκαρε το πανελλήνιο όταν αποκαλύφθηκε ότι πήρε αναρρωτική άδεια λίγες μόλις ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, αλλά και από όσους φέρεται ότι τον βοήθησαν να αποφύγει τυχόν σύλληψη με την αυτόφωρη διαδικασία.
Μετά την άσκηση κακουργηματικής δίωξης σε βάρος του 63χρονου, η Εισαγγελία Βόλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες του χορηγήθηκε η άδεια.
Υπενθυμίζεται ότι ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το αδίκημα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, που συνιστά κακούργημα και τις πλημμεληματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της βαριάς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή, πήρε άδεια 30 ημερών με την υπογραφή του διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Νίκου Χαυτούρα.
Υστερα από αυτό, ο γιατρός τέθηκε σε αναστολή καθηκόντων και παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό, ενώ παράλληλα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ανακοίνωσε ότι τον θέτει εκτός ψηφοδελτίου στη Μαγνησία.
Οπως προκύπτει από το έγγραφο της αναρρωτικής, ο επιθεωρητής προσήλθε στο γραφείο του γιατρού με πόνους στη μέση, ενώ ο ίδιος φέρεται ότι είχε ιστορικό βαριάς κάκωσης με τραυματισμό των κάτω άκρων. Ομως, όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Υγείας, ο 63χρονος δεν προσήλθε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ούτε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και δεν υποβλήθηκε σε καμία διαγνωστική εξέταση, αλλά αναζήτησε τον διευθυντή της κλινικής, ο οποίος γνωμάτευσε μόνο με την κλινική εικόνα και χωρίς καμία άλλη εξέταση. Εν συνεχεία, ο επιμελητής, κατ’ εντολή του διευθυντή, χορήγησε αναρρωτική άδεια 30 ημερών και ο επιθεωρητής την υπέβαλε ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ για να σταματήσει να πηγαίνει από την επόμενη ημέρα στη δουλειά του, εν μέσω διερεύνησης της τραγωδίας!
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η σπουδή έκδοσης μιας τέτοιας γνωμάτευσης εκτός της συνήθους διαδικασίας, που απαιτεί επίσκεψη σε ΤΕΠ ή σε τακτικό ραντεβού και διαγνωστικό έλεγχο, αλλά και στον χρόνο που έγινε, δηλαδή ένα 24ωρο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, δικαιολογεί απολύτως τον πειθαρχικό έλεγχο και την ποινική αξιολόγηση των συμπεριφορών.
Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής και πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών του Νοσοκομείου Βόλου Νίκος Χαυτούρας από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι εκείνη την ημέρα τον αναζήτησε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ. Επειδή, όμως, ο ίδιος δεν είχε ιατρείο, αλλά γνώριζε το πρόβλημα υγείας του 63χρονου, τον παρέπεμψε για έλεγχο στον γιατρό Θ.Μ., ο οποίος υπέγραψε την αναρρωτική άδεια.
Παράλληλα, διέψευσε ότι έδωσε εντολή για τη χορήγηση της άδειας, υποστηρίζοντας ότι ο επιθεωρητής εξετάστηκε από τον γιατρό που ήταν εκείνη την ώρα στο ιατρείο. Επιχείρησε να αντικρούσει, δηλαδή, τον ισχυρισμό του συναδέλφου του, ότι υπέγραψε την αναρρωτική άδεια με «άνωθεν εντολή», προκειμένου να εξυπηρετήσει «καλή τη πίστει» τον ανώτερό του.
Κατόπιν των παραπάνω, οι δύο γιατροί παραπέμφθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Φώτη Σερέτη. Μετά την ολοκλήρωση της ένορκης εξέτασης, ο φάκελος της ΕΔΕ διαβιβάστηκε αμελλητί στην ανακρίτρια από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η αναρρωτική άδεια δόθηκε κατά παράβαση όλων των πρωτοκόλλων»!