Κλωτσοσκούφι των ξένων ΜΜΕ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Το δυστύχημα των Τεμπών άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και των ευθυνών - Η Euractiv αποκαλύπτει το απίστευτο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες

Must Read

Σκληρές αναφορές για την ανεπάρκεια της ελληνικής Κυβέρνησης και τα όσα με «μαθηματική ακρίβεια» οδήγησαν σε μία προαναγγελθείσα τραγωδία, κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 60 ανθρώπους.

Το ένα μετά το άλλο, τα ξένα δίκτυα περιγράφουν την αδιαφορία, την υποβάθμιση και εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου, τονίζουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρουσιάζουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας, αλλά και των πολιτικών κομμάτων.

Στέκονται ακόμα στα όσα δεν έγιναν, παρά τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν, τόσο από τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο, όσο και από τους ευρωπαϊκούς φορείς.

Σε σημερινό της άρθρο, η Euractiv σημειώνει ακριβώς αυτό, ότι η Ελλάδα είχε προειδοποιηθεί από το 2019 από την Κομισιόν, ειδικά για την έλλειψη μόνιμου και ανεξάρτητου φορέα διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων, έλλειψη που υπήρχε κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Αλλά όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, δεν ελήφθη κανένα μέτρο και μόνο μετά από την τραγωδία στα Τέμπη, οι ελληνικές αρχές κάνουν κάποιες ενέργειες.

Σύμφωνα με το άρθρο, η τραγωδία αυτή έχει αποκαλύψει αρκετές ελλείψεις στον σιδηροδρομικό τομέα και προκάλεσε σοβαρούς πολιτικούς κλυδωνισμούς στη χώρα, ενώ εκτός από τα κενά πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά την ασφάλεια των τρένων, έχει εντοπιστεί ένα άλλο ζήτημα: η έλλειψη ανεξάρτητου φορέα σιδηροδρόμων για τη διερεύνηση των ατυχημάτων.

Η Euractiv στέκεται και στην ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, η αμεροληψία της οποίας είναι αμφίβολη. Γράφει χαρακτηριστικά:

«Το θέμα δημοσιοποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ αφού η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας– ελλείψει καθιερωμένου οργάνου που απαιτείται από το δίκαιο της ΕΕ – δημιούργησε μια προσωρινή «ειδική επιτροπή» αποτελούμενη από άτομα που επιλέχθηκαν από η κυβέρνηση. Η «ειδική επιτροπή» επικρίθηκε έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία αμφισβήτησε την αμεροληψία της».

Η Κομισιόν παραδέχεται την ελληνική αποτυχία…

Σε επικοινωνία του με την Euractiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι η εκτελεστική εξουσία γνώριζε την κατάσταση από το 2019.

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη μεταφορά της Οδηγίας για την Ασφάλεια των Σιδηροδρόμων (ΕΕ) 2016/798 στις 23 Οκτωβρίου 2019. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου συμμόρφωσης και μετά από πληροφορίες που ελήφθησαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων, διαπιστώθηκε η απουσία φορέα επιχειρησιακής έρευνας στην Ελλάδα», είπε ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε, ότι τον Ιούλιο του 2021, οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την Επιτροπή για την πρόθεσή τους να ιδρύσουν έναν πολυτροπικό φορέα διερεύνησης για να εξασφαλίσουν την καλύτερη χρήση της εμπειρίας και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών έρευνας.

«Ωστόσο, αυτή η διαδικασία δεν είχε οριστικοποιηθεί ικανοποιητικά, γι’ αυτό η Κομισιόν  ήταν σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

Στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, αξιωματούχοι της ΕΕ επισκέφθηκαν την Αθήνα και συναντήθηκαν με κυβερνητικούς εκπροσώπους, συμπεριλαμβανομένου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος σε εκείνη την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος της ΕΕ είπε, «εν αναμονή της επίσημης ειδοποίησης, κατανοούμε ότι οι νομοθετικές και διοικητικές διαδικασίες για την εξουσιοδότηση λειτουργίας του Εθνικού Φορέα Ερευνών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και ότι επίκεινται προσλήψεις».

…αλλά όχι της δική της

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ad hoc φορέα έρευνας και παρέπεμψε την Euractiv στο άρθρο 22 της σχετικής οδηγίας της ΕΕ.

Αυτό ορίζει ότι κάθε κράτος μέλος μεριμνά ώστε οι έρευνες ατυχημάτων να διεξάγονται από μόνιμο όργανο, το οποίο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν ερευνητή ικανό να ασκεί τα καθήκοντα του υπεύθυνου ερευνητή σε περίπτωση ατυχήματος ή συμβάντος.

«Ο φορέας αυτός είναι ανεξάρτητος ως προς την οργάνωση, τη νομική του δομή και τη λήψη αποφάσεων από οποιονδήποτε διαχειριστή υποδομής, σιδηροδρομική επιχείρηση, φορέα χρέωσης, φορέα κατανομής και φορέα αξιολόγησης της συμμόρφωσης και από οποιοδήποτε μέρος τα συμφέροντα του οποίου θα μπορούσαν να έρθουν σε σύγκρουση με τα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στον φορέα διερεύνησης».

Η Euractiv ρώτησε επίσης την Κομισιόν γιατί δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο – όπως η έναρξη διαδικασίας επί παραβάσει – δεδομένου ότι η Αθήνα παραβιάζει τη νομοθεσία της ΕΕ εδώ και χρόνια.

«Η Επιτροπή έχει διάφορα εργαλεία στη διάθεσή της για να παίξει το ρόλο της στην παρακολούθηση της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ, εκ των οποίων οι διαδικασίες επί παραβάσει είναι μόνο μία», είπε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, επιμένοντας ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ήταν «σε επαφή» με τις ελληνικές αρχές.

Ωστόσο, οι φήμες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες υποδηλώνουν ότι πρόσφατα προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για το θέμα.

Ωστόσο, η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Αντίνα Βαλεάν, η οποία ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια της ΕΕ (ΕΛΚ) με το κυβερνών κόμμα της Ελλάδας, φέρεται να την μπλόκαρε.

Η Euractiv ενημερώθηκε ότι η Κομισιόν, κατ’ αρχήν, δεν κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά κρατών μελών κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου. Βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα την ημερομηνία των εκλογών.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Το δίκτυο της Euractiv επιβεβαίωσε ότι σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες υπάρχουν ενεργοί φορείς σιδηροδρομικής έρευνας εδώ και χρόνια και συντάσσουν ετήσιες εκθέσεις. Η Γερμανία και η Σλοβενία ίδρυσαν τέτοιους φορείς το 2017, το Λουξεμβούργο το 2008 και η Ισπανία το 2007.

Το Γραφείο Επιχειρήσεων της Γαλλίας για τα ατυχήματα των μεταφορών εδάφους (BEA-TT) ιδρύθηκε το 2004, πολύ πριν από τον κανονισμό της ΕΕ. Η EURACTIV France αναφέρει ότι σε αυτό το στάδιο, δεν είναι εντελώς ανεξάρτητη –όπως απαιτεί η οδηγία– επειδή εξακολουθεί να υπάγεται στο αρμόδιο υπουργείο.

Παρόμοιες ανησυχίες υπάρχουν και για τη Σλοβακία. Πηγή του υπουργείου Μεταφορών είπε στην EURACTIV Σλοβακίας ότι «μια τέτοια αρχή είναι το ίδιο το υπουργείο. Είναι η ανακριτική αρχή για ατυχήματα και συμβάντα που συμβαίνουν σε σιδηροδρόμους, ειδικούς σιδηροδρόμους και τελεφερίκ».

Η Κροατία την δημιούργησε το 2013 προτού προσχωρήσει στην ΕΕ και εναρμονίστηκε αναλόγως με την οδηγία του 2016.

Στην περίπτωση της Βουλγαρίας ξεκίνησε αμέσως ποινική έρευνα υπό την ηγεσία της Εθνικής Ανακριτικής Υπηρεσίας μετά από ατυχήματα παρόμοια με το ελληνικό.

Η EURACTIV Bulgaria ανέφερε ότι οι ανακριτές διορίζουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, συνήθως πρώην υπαλλήλους της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων ή τεχνικών πανεπιστημίων.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This