Το χρηματικό ποσό που ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου που είχαν πληρώσει θύματα και επιζώντες της μοιραίας αμαξοστοιχίας Intercity 162 που έκανε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη και συγκρούστηκε με εμπορικό τρένο στα Τέμπη κατέβαλε η Hellenic Train στις οικογένειές τους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το politic.gr, τα χρήματα καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς όσων είχαν εκδώσει εισιτήριο ηλεκτρονικά για το μοιραίο τρένο Τα στοιχεία τους υπήρχαν στην βάση δεδομένων της εταιρείας. Τα χρήματα που καταβλήθηκαν ήταν ανάλογα και της απόστασης που είχε διανύσει το εκάστοτε άτομο καθώς κάποιοι επιβάτες είχαν μπει από την Αθήνα και άλλοι από την Λάρισα.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η καταβολή έγινε γιατί το δρομολόγιο θεωρήθηκε «μη ολοκληρωμένο».
Δείτε φωτογραφία:
Η αποζημίωση
Η εταιρεία σε επίσημη ανακοίνωσή της λίγες μέρες πριν ενημέρωσε ότι στις οικογένειες των θυμάτων ότι πρόκειται να καταβληθούν 42.000 ευρώ ως προκαταβολή ενώ στους τραυματίες επιβάτες του μοιραίου τρένου θα δοθεί προκαταβολή 5.000 και 10.000 ευρώ. Το πρώτο ποσό αφορά όσους δεν νοσηλεύονταν κατά την ημερομηνία της ανακοίνωσης και το δεύτερο όσους νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο ή κλινική.
Η εταιρεία επεσήμανε ότι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν προβλέπεται ποσό ελάχιστης προκαταβολής, ενημερώνοντας παράλληλα ότι θα καταβληθεί αποζημίωση ύψους 300 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων, στους τραυματίες αλλά και σε λοιπούς επιβάτες, για τις αποσκευές και τα προσωπικά αντικείμενα που καταστράφηκαν το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου.
Δείτε επίσης:
Το πρωί έφτασε στην Θεσσαλονίκη το πρώτο εμπορικό τρένο από Αθήνα μετά την τραγωδία στα Τέμπη
Απολογείται στον εφέτη ανακριτή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ που όρισε τις βάρδιες
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο αδελφός του αδικοχαμένου Βαγγέλη Βλάχου, Βάιος, ανέφερε:
«Αυτή η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει με αίτηση των επιβατών. Αυτό γίνεται για ακύρωση – που δεν έγινε – ή για καθυστέρηση. Λογιστικά αυτό που συνέβη είναι μια καθυστέρηση πάνω των 60 λεπτών. Με συγχωρείτε αλλά η καθυστέρηση είναι άνω του ενός μήνα.
Γιατί πρέπει να περνάμε κάτι τέτοιο. Να ανακαλύπτουμε τέτοια πράγματα που σε πιέζουν να αποδεχτείς κάτι που δεν θέλεις να αποδεχτείς. Αυτό το πράγμα είναι ψυχολογικός βιασμός».