Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα αεροπορικώς στο Πεκίνο για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, όπως ανακοινώθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα από το 2019.
Μαζί με τον Μακρόν βρίσκεται και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο πρώτο της ταξίδι επί κινεζικού εδάφους με τη νέα της ιδιότητα.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα συναντηθεί το απόγευμα με τη γαλλική κοινότητα, πριν συναντηθεί αύριο, Πέμπτη, για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και πραγματοποιήσει την Παρασκευή επίσκεψη στην Καντόνα (νότια Κίνα).
Σύμφωνα με την ανάλυση του France24, o Μακρόν ελπίζει να λάβει «μικρότερες παραχωρήσεις» από τον Κινέζο πρόεδρο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που μπορούσαν να περιλαμβάνουν παραχωρήσεις για την επισιτιστική ασφάλεια ή πιο σκληρή κριτική για τους βομβαρδισμούς μη στρατιωτικών υποδομών από τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, η επίσκεψη αυτή γίνεται «υπό το βλέμμα» των ΗΠΑ. Εμανουέλ Μακρόν και Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία πριν από την επίσκεψη του Γάλλου στο Πεκίνο, να δεσμεύσουν την Κίνα να επισπεύσει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το Παλάτι των Ηλυσίων.
«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν την κοινή τους προθυμία να δεσμεύσουν την Κίνα για να επιταχύνει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή», ανέφερε το γραφείο του Μακρόν σε ανακοίνωση.
Θυμίζουμε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ειρηνευτικών σχεδίων του Πεκίνου για τον τερματισμό των συνεχιζόμενων μαχών στην Ουκρανία. Η Κίνα είχε υποβάλει τη μορφή ενός εγγράφου 12 σημείων για μια σταδιακή αποκλιμάκωση του πολέμου, ο οποίος έχει οδηγήσει σε πολλαπλές κρίσεις παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων.
Emmanuel Macron to urge China’s Xi Jinping to drop support for Russia over Ukraine war https://t.co/IUZbuUHPXQ
— Financial Times (@FT) April 5, 2023
Επίσης, οι δυτικοί ηγέτες και οι Ουκρανοί, θα επιδιώξουν την επαναφορά των σχέσεων με έναν σημαντικό οικονομικό εταίρο, όπως η Κίνα, εν μέσω μιας εμφανούς αλλαγής στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι ο Μακρόν επισκέπτεται την Κίνα ελπίζοντας να πείσει το Πεκίνο να μην υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εκτός από την προσπάθεια να σφυρηλατήσει στενότερους δεσμούς με έναν κρίσιμο εμπορικό εταίρο.
Πάντως οι στόχοι του Μακρόν σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, περιλαμβάνουν τη διατήρηση και την εξισορρόπηση των εμπορικών δεσμών της Κίνας με την Ευρώπη, καθώς και τη διασφάλιση των γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου το Παρίσι βλέπει τον εαυτό του ως «παίκτη» λόγω των υπερπόντιων εδαφών και των στρατιωτικών του αναπτύξεων.