Για την ελληνική πραγματικότητα αποτελεί ένα σοκ. Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και πανίσχυρος επιχειρηματίας συνελήφθη, ενώ προηγουμένως έγιναν επιτόπιες έρευνες ακόμα και στο σπίτι του. Αν ήταν στην Ελλάδα, δεν θα είχε υποστεί καμία από αυτές τις… ταλαιπωρίες. Θα έμενε ανέγγιχτος, όπως συμβαίνει στη χώρα μας.
- του Βασίλη Γαλούπη
Στην Ελλάδα οι βουλευτές έχουν ασυλία και πρέπει να ψηφίσουν οι… συνάδελφοί τους ώστε να αρθεί. Τους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΥΠ ή των Μεταφορών δεν τολμά καν να τους καλέσει εισαγγελέας, ακόμα κι αν παρακολουθούν τα τηλέφωνα της μισής Ελλάδας ή αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, με συνέπεια να γίνονται πολύνεκρα δυστυχήματα.
Στην Ελλάδα δίνεται η εξουσία στο κυβερνών κόμμα να κρατά αόρατους ακόμα και από τις Επιτροπές της Βουλής όποιους δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός να εξεταστούν. Μέχρι και βασικούς μάρτυρες σκανδάλων, όπως οι υποκλοπές ή οι χρηματοδοτήσεις στα ΜΜΕ.
Οι ελληνικές κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν αρκούνται στο δικό τους πλέγμα αυτοπροστασίας. Το χαρίζουν, με τη σειρά τους, και σε άλλους. Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία. Στην… Ι.Χ. επιτροπή του Γεραπετρίτη για την τραγωδία των Τεμπών. Ακόμα και στους… τραπεζίτες.
Μέσα σε αυτό το νοσηρό σκηνικό πλήρους ασυδοσίας κυβερνήσεων, επιλέκτων της και χειραγωγούμενων επιτροπών, που σχετίζονται με αποφάσεις δημόσιου συμφέροντος, η δίωξη του Ντόναλντ Τραμπ και η σύλληψή του μοιάζουν από άλλον… πλανήτη. Και πράγματι, είναι ένας άλλος πλανήτης. Στις ΗΠΑ μπορεί να προσάψει κανείς πολλά. Ομως, η Δικαιοσύνη και υπάρχει και είναι αυτή που κρατά όρθια την κοινωνία της υπερδύναμης. Λειτουργεί υποδειγματικά, ανεξάρτητα από ονόματα και πόστα.
Σε μια αυτοκρατορία όπως η Αμερική που, όπως ξέρουμε, όλα πωλούνται κι όλα αγοράζονται, οι δικαστές και οι εισαγγελείς κάνουν τη δουλειά τους απερίσπαστοι. Κι όποιος πέσει στα χέρια τους δεν γλιτώνει. Οση δύναμη κι αν έχει. Ακόμα κι αν είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμα κι αν είναι ένας μεγάλος επιχειρηματίας, ακόμα κι αν είναι και τα δυο μαζί. Οπως ο Τραμπ. Αλλωστε, προτού πέσει από την εξουσία είχαν ήδη κινηθεί ενέργειες και έρευνες εναντίον του.
Ακόμα κι αν στην περίπτωση του Τραμπ υπάρχει ενδεχομένως και πολιτικό χρώμα στις τελευταίες εξελίξεις, ειδικά έπειτα απ’ όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο μετά τις εκλογές του 2020 και πριν αναλάβει ο Μπάιντεν, είναι βέβαιο ότι η Δικαιοσύνη εξαντλεί όλα τα περιθώριά της. Σε βαθμό υπερβολικό; Πηγαίνοντας ίσως ακόμα και στο άλλο άκρο; Πιθανόν. Ομως, από την ανυπαρξία Δικαιοσύνης ή -πολύ περισσότερο- από τη χειραγωγημένη Δικαιοσύνη, προτιμότερη είναι η εκδοχή της υπερβολής.
Οι φίλοι του Τραμπ, που παραμένουν εκατομμύρια και θέλουν να τον ξαναδούν υποψήφιο, βλέπουν ξεκάθαρη πολιτική δίωξη πίσω απ’ όλα αυτά, ώστε να φρεναριστεί η συμμετοχή του στις εκλογές ύστερα από έναν χρόνο. Το ίδιο ισχυρίζεται και ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας. Οπως και να έχει, εξακολουθεί να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικάνων εν όψει κάλπης προεδρικών και η απαγγελία κατηγοριών δεν τον εμποδίζει να διεκδικήσει το αξίωμα.
Το κατηγορητήριο είναι εξαντλητικό ακόμα και για μια πρόχειρη ανάγνωση. Περιλαμβάνει 34 κατηγορίες. Ο Τραμπ τις αρνείται όλες και δηλώνει αθώος. Κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε μια εξαγορά «σιωπής» πορνοστάρ και «παράνομη συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των προεδρικών εκλογών του 2016». Την ίδια ώρα «τρέχουν» ακόμα δύο έρευνες εναντίον του, κυρίως για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο.
Προχθές ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ αφέθηκε ελεύθερος από το δικαστήριο του Μανχάταν και χθες πέτυχε μια πρώτη νίκη. Η πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς καλείται από το εφετείο να πληρώσει στον Τραμπ 121.000 δολάρια σε νομικές αμοιβές που προκύπτουν από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση. Τη μήνυση είχε υποβάλει η πορνοστάρ κατά του τότε πλανητάρχη το 2018 και στη συνέχεια απορρίφθηκε.
Ομως, το ζητούμενο δεν είναι τόσο αν και πώς θα ξεμπερδέψει από τη Δικαιοσύνη ο Τραμπ. Αυτά αφορούν τον ίδιο και την αμερικανική κοινωνία. Αυτό που ενδιαφέρει πρωτίστως τον Ελληνα πολίτη είναι η άμεση σύγκριση με όσα γίνονται στη χώρα μας. Μια σύγκριση ισοπεδωτική και αποκαρδιωτική ταυτόχρονα. Και μόνο όσα βλέπουμε και διαβάζουμε αυτές τις μέρες για τις ΗΠΑ ενισχύουν την πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απούσα. Και στη χειρότερη, δεκανίκι των κυβερνήσεων.
Αν ήταν παρούσα η Δικαιοσύνη στη χώρα μας, οι εισαγγελείς θα καλούσαν πολιτικά πρόσωπα για εξηγήσεις, όταν υπάρχουν αποδεδειγμένα σκάνδαλα. Θα έκαναν έρευνες ακόμα και στα γραφεία ή στα σπίτια τους αν παρανομούσαν με μαζικές υποκλοπές. Οι επιτροπές των ακαταδίωκτων δεν θα είχαν λάβει ποτέ τέτοια προνόμια, ώστε να αποφασίζουν ό,τι θέλουν γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως δεν θα υπάρξει ποτέ καμία συνέπεια. Και οι τραπεζίτες, ειδικά μετά τη χρεοκοπία των τραπεζών σε βάρος των φορολογουμένων, δεν θα θεωρούσαν τσιφλίκι τους τις καταθέσεις των πολιτών και ασύδοτο των ρόλων τους.
Αλλά εδώ είναι Ελλάδα, όχι ΗΠΑ. Ισως γι’ αυτό οι ΗΠΑ να είναι υπερδύναμη τελικά. Επειδή οι Αρχές έχουν ισχύ μεγαλύτερη από τους πολιτικούς, μέχρι κι από έναν πρόεδρο.
Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1946 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε οικονομικά στο Φόρνταμ και από το 1971 ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση, αναπτύσσοντας επιχειρηματικές δραστηριότητες με καζίνα, ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ κ.ά. Είναι εργολάβος, κτηματομεσίτης, τηλεοπτικός παραγωγός, ενώ θεωρείται ένας από τους ισχυρούς επιχειρηματίες των ΗΠΑ. Το 2016 κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις Ην. Πολιτείες. Κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας σχετικά με την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020.